Luister naar

Coalitievorming in de provincies verloopt stroef. Partijen worstelen met Forum voor Democratie

Nieuws
Twee provinciale coalities zijn nu rond. In Zuid-Holland gaat ChristenUnie-SGP met Forum onderhandelen.
Auke van Eijsden Auke van Eijsden
dinsdag 21 mei 2019 om 03:00

Den Haag

Twee maanden na de Provinciale ­Statenverkiezingen zijn in Groningen en Drenthe de eerste coalities gevormd. Dat werd maandag bekend. Forum voor Democratie, de partij die met GroenLinks de grote winnaar was van de verkiezingen, doet niet mee.

De kans dat Baudets partij in Zuid-Holland wél gaat besturen, is ­gegroeid nu de ChristenUnie-SGP verkennende gesprekken voert over coalitiedeelname. Forum kwam met VVD en CDA tot een hoofdlijnenakkoord, maar ze hebben de ChristenUnie-SGP nodig voor een meerderheid in de Staten.

Die partij presenteerde zaterdag een wensenlijstje met drie uitgangspunten. Ten eerste moeten de klimaatdoelen gehaald worden, ten tweede moet er aandacht zijn voor de agrarische sector en tot slot moet de coalitie staan voor een inclusieve samenleving.

Nico de Jager, Statenlid namens de SGP, noemt deze punten ‘superbelangrijk’. ‘Op die punten – en je kunt de energietransitie er als vierde bij noemen – zullen we niet al te veel concessies doen.’

Volgens hem is juist voor deze punten gekozen, omdat ze contrasteren met wat Forum voor Democratie wil. Ze vormen de insteek voor verkennende gesprekken die deze week beginnen. Een formatie kan alleen starten nadat ‘open en serieus’ over deze punten is gesproken.

‘onoverbrugbaar’

Samenwerking met de partij van Thierry Baudet ligt vooral in de ChristenUnie moeilijk. In de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement noemde lijsttrekker Peter van Dalen de verschillen met Forum meerdere malen ‘onoverbrugbaar’. Hij sluit uit dat de ChristenUnie en Forum na de verkiezingen deel gaan uitmaken van dezelfde Europese fractie. Partijleider Gert-Jan ­Segers schaarde zich zaterdag achter dit standpunt.

Ook de Amsterdamse fractievoorzitter Don Ceder is kritisch. Zaterdag twitterde hij: ‘Ik zou het bijzonder ingewikkeld vinden als de ChristenUnie-SGP in Zuid-Holland met FvD een college zou vormen, terwijl op Europees niveau is aangegeven dat we bij voorbaat niet in één fractie willen zitten.’ Volgens Nico de Jager kun je die twee echter niet met ­elkaar vergelijken. ‘In Zuid-Holland gaat het om een coalitie, in Europa om dezelfde fractie. Dat is een wezenlijk verschil.’

‘Het zou raar zijn om samenwerking direct uit te sluiten’, zegt Jacco Schonewille, fractievoorzitter van ChristenUnie-SGP in Zuid-Holland. ‘De weg ligt open, maar er zijn nog veel gevoeligheden.’ Daarbij speelt de landelijke partijlijn van Forum voor Democratie ook een rol, geeft Schonewille toe. ‘We willen ons focussen op provinciale onderwerpen, maar je kunt het nationale beeld daar niet volledig van loskoppelen.’

‘Enerzijds roept Baudet dingen, bijvoorbeeld zijn toespraak op de verkiezingsavond, die niet kunnen’, vult De Jager aan. Anderzijds echter past het essay dat Baudet maandag schreef in American Affairs, waarin hij zich uitsprak tegen abortus, euthanasie en vrouwenemancipatie, volgens De Jager ‘qua discussie juist weer heel goed bij ons’.

Drenthe en Groningen

Tot nu toe zijn er geen provinciale coalities rond waarin Forum voor ­Democratie een plek heeft. Alleen in Zuid-Holland en Flevoland doet de partij mee met de onderhandelingen.

In Groningen zit Forum, dat voor het voortzetten van de gaswinning en tegen de energietransitie was, in de oppositie. GroenLinks (de grootste partij), VVD, PvdA, ChristenUnie, CDA en D66 vormen hier het college van Gedeputeerde Staten.

In Drenthe was Forum voor Democratie de grote winnaar, door vanuit niets de tweede partij te worden. Toch maakt de partij geen deel uit van het nieuwe college, dat wordt gevormd door PvdA, VVD, CDA, GroenLinks en de ChristenUnie. Ook hier waren de standpunten van ­Forum over klimaat en energie de ­reden waarom de partij in de oppositie belandde.

Zie ook: "Baudet uit kritiek op abortus, euthanasie en werkende vrouwen"

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Koningin Juliana neemt deel aan de Drentse fietsvierdaagse in juli 1975.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.