Luister naar

Financiële aanpak drugscriminelen als nieuw wapen

Nieuws
Het aantal dumpingen van giftig drugsafval is sterk gestegen. De politie wil er de komende tijd meer werk van maken om drugscriminelen financieel aan te pakken.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
maandag 25 maart 2019 om 03:00

Amersfoort

Dat blijkt uit het rapport over synthetische drugs, dat de politie zaterdag heeft gepubliceerd. Daaruit blijkt ook dat het aantal productie- en opslaglocaties voor synthetische drugs fors is gegroeid. Over het hele jaar 2018 registreerde de politie 450 drugsgerelateerde incidenten.

Vooral het dumpen van chemisch afval, als gevolg van het maken van deze drugs, is in 2018 sterk gestegen. De politie noteerde 292 dumpingen, bijna honderd meer dan het jaar ervoor.

Een mogelijke verklaring van die toename kan zijn dat producenten van drugs noodgedwongen zijn overgestapt op andere grondstoffen, zegt Max Daniel, portefeuillehouder drugs van de politie.

Enkele grondstoffen die nodig waren om xtc en speed te maken, zijn inmiddels verboden in Nederland. Die grondstoffen mogen ook niet geïmporteerd worden. Daniel vermoedt dat de makers van drugs op zoek zijn gegaan naar andere, legale grondstoffen. ‘Dat levert meer afval op.’ Daarnaast denkt de politie dat er een toename is van het aantal drugslabs. Vooral in het zuiden van Nederland wordt veel drugsafval gedumpt. De provincie Noord-Brabant spant de kroon met 109 geregistreerde drugsincidenten.

Daniel laat weten dat alleen een gezamenlijke aanpak van drugscriminelen zin heeft. ‘We moeten als één overheid optrekken en criminelen van alle kanten aanpakken, via strafrecht, bestuursrecht en fiscaal recht.’ Hij zegt dat de politie de komende tijd meer tijd en geld gaat steken n de geldstromen in de drugswereld. ‘We moeten en zullen meer inzetten op het financiële aspect. Criminelen hebben financiële drijfveren, je moet ze raken waar het pijn doet.’

kosten van opruimen

Kleine gemeenten hebben op hun beurt ook financiële problemen, omdat zij opdraaien voor de kosten van het opruimen van drugsafval. Dat loopt op tot wel drie miljoen euro per jaar.

Burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst is bezorgd over die kostenpost. Tegenover de NOS liet Besselink weten dat voor kleine gemeenten ‘die kosten bijna niet te dragen zijn’. Besselink is namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten woordvoerder over dit onderwerp. Ze pleit ervoor dat de Rijksoverheid geld reserveert voor een landelijke aanpak van het opruimen van drugsafval. Tot nu toe heeft het kabinet dat nog niet toegezegd.

Gemeenten mogen de rekening voor het opruimen van chemisch afval ook niet doorsturen naar de eigenaar van het land waar het afval is gevonden, omdat hij niets met dat afval te maken heeft. De Raad van State heeft daar recent over geoordeeld. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Koningin Juliana neemt deel aan de Drentse fietsvierdaagse in juli 1975.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.