Luister naar

Freek de Jonge ‘kon niet zwijgen’ over Baudet

Nieuws
Waarom stond cabaretier Freek de Jonge vrijdagavond op tijdens het Boekenbal in Amsterdam om een speech te onderbreken met een eigen statement over Thierry Baudet? Het leidde tot kritiek, ophef en steunbetuigingen, zegt De Jonge.
Charlotte Huismman redactie vk
maandag 25 maart 2019 om 03:00
Freek de Jonge onderbreekt op het Boekenbal de speech van CPNB-directeur Eveline Aendekerk en vraagt van de zaal om een statement tegen Baudet.
Freek de Jonge onderbreekt op het Boekenbal de speech van CPNB-directeur Eveline Aendekerk en vraagt van de zaal om een statement tegen Baudet. anp / Robin Utrecht

Amsterdam

De Jonge onderbrak op het Boekenbal de speech van directeur Eveline Aendekerk van de organiserende stichting CPNB. Zij had net gesproken over de stille tocht van die avond ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslag in Utrecht, toen De Jonge haar luid onderbrak. De Jonge verlangde dat de zaal zich zou uitspreken tegen de overwinningsspeech die Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet hield na de door zijn partij gewonnen verkiezingen. Eveline Aendekerk ging daar niet op in en hervatte haar toespraak.

Wanneer had u dit bedacht?

De Jonge: ‘In mijn vak is timing heel belangrijk. Je moet goed bedenken: is het nu te vroeg, of juist te laat? Die middag had ik bedacht dat er een statement moest komen. Juist op het Boekenbal, waar veel kunstenaars, journalisten en wetenschappers samen zijn. Juist die groepen heeft Baudet in zijn speech aangevallen, weggezet als de oorzaak van alle ellende. Ik had besloten dat het nodig was hierover wat te zeggen.’

Wat is er toen gebeurd?

‘Ik riep niet zomaar wat. Ik zei dat we een geluid moesten laten horen als reactie op de toespraak van Baudet.

Eerlijk gezegd had ik verwacht dat iedereen daarop zou opstaan en zou gaan klappen. Dan was het klaar geweest. Maar er ontstond een vacuüm, een stilte, waarin mij allerlei dingen werden toegedicht.’

Was het wel het juiste moment, net toen er over de aanslag in Utrecht was gesproken?

‘Het gaat er volgens mij om dat we ons nu met hand en tand verzetten tegen de aanval op deze beroepsgroepen, de intellectuelen in Nederland. En dat het op een moment kwam net nadat het over de gebeurtenissen in Utrecht ging, betekent zeker niet dat ik me die slachtoffers niet aantrek. Het is een drama wat daar is gebeurd. De interruptie had misschien beter op een ander moment in het verhaal kunnen plaatsvinden. Maar een interruptie is altijd ongepast.’

Hebt u de reacties op Twitter gezien, dat u een aandachtszoeker zou zijn, een oude man die tegen zichzelf zou moeten worden beschermd?

‘Ik kijk niet op Twitter, ik laat het langs me heen gaan. Persoonlijk krijg ik nu juist heel veel steunbetuigingen binnen. Het zou ook wel heel treurig zijn als ik alleen stond in mijn mening dat we nu moeten opstaan. Het gaat niet om mij, het gaat om het punt dat ik maak, dan moeten we het niet hebben over de vraag of het nu wel of niet op het juiste moment is.’

Welk punt?

‘Dat het niet normaal is dat de leider van de grootste partij in de Eerste Kamer kunstenaars, wetenschappers en journalisten aanvalt. Daar kun je niet je schouders over ophalen. In de zaal van het Boekenbal zijn die drie beroepsgroepen vertegenwoordigd. Die zouden op dat moment een grote angstschreeuw moeten laten horen.’

Is Baudet zo gevaarlijk volgens u?

‘Dat gaat voorbij het punt. We kunnen het niet toestaan dat een politicus die zo veel stemmen heeft getrokken, deze beroepsgroepen verantwoordelijk stelt voor de crisis waarin we zouden zitten. Zeggen dat we in een crisis zitten is al tendentieus – we zijn het vijfde gelukkigste land van de wereld. Het is een gevaarlijke tendens dat hij zoiets zegt.’

Dus daarom stond u op?

‘Het gaat me er niet om dat ik later kan zeggen dat ik aan de goede kant stond, want later ben ik dood. Ik krijg alleen maar stront over me heen. In mijn voorstelling zal ik nu ook ingaan op Baudet. Ik kan hierover niet zwijgen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.