Direct naar artikelinhoud
lezersbrieven

'Thierry Baudet is een nog groter kind dan Pim Fortuyn'

Acht Paroollezers aan het woord over de overwinning van Thierry Baudet.

Thierry BaudetBeeld anp

Thierry Baudet boekt een eclatante verkiezingsoverwinning en 'progressief' Nederland toont direct zijn ware gezicht. Universitair docent Corné Hanssen schrijft 'Volkert, waar ben je?' op een sociaal medium. Freek de Jonge verstoort het Boekenbal vanwege deze winst. Tijdens een anti-racismedemonstratie in Amsterdam wenst iemand Baudet dood. Zomaar een paar voorbeelden van hoe volstrekt intolerant de tegenstanders van Baudet reageren.
Pieter Tau, Vinkeveen

De rechtsgeleerde Thierry Baudet, zoon van een musicoloog en een psycholoog, zegt dat hij een van de weinigen is die 'nog goede boeken leest'. Mogelijk. Maar die lees ook ik, en dus is het laatste wat ik zou roepen: "Net als al die andere landen van onze boreale wereld, worden we kapotgemaakt door de mensen die ons juist zouden moeten beschermen. We worden ondermijnd door onze universiteiten, onze journalisten. Door de mensen die onze kunstsubsidies ontvangen en die onze gebouwen ontwerpen. En vooral worden we ondermijnd door onze bestuurders."

We hebben hier te maken met een hyperromantische en door en door sentimentele man. Want, nee, meneer Baudet, natuurlijk zijn het niet bijvoorbeeld racisme, religie in haar extremere vormen, homofobie, vrouwenhaat, economische hebzucht, onverschilligheid, consumentisme en antisemitisme, om een paar dwarsstraten te noemen, die onze noordelijke wereld kapot (kunnen) maken, en in het verleden al herhaaldelijk kapot hébben gemaakt.

Het zijn architecten, journalisten en wetenschappers die dat doen. Ik stel vast dat we met Baudet een nog groter kind in huis hebben dan met Pim Fortuyn indertijd. Mannen dus die geen enkele intellectuele eer bezitten. Bellenblazers, in Amsterdams jargon. In Baudets favoriete taal: parturiunt montes, nascetur ridiculus mus. 'De bergen zijn in barensnood; er zal een lachwekkend muisje uit komen' Ofwel. Veel geschreeuw, weinig wol.
Dammie Weijers, Amsterdam

In Baudets favoriete taal: parturiunt montes, nascetur ridiculus mus

De uil van Minerva? De boreale wereld? Voor dit soort vocabulaire hadden de oude Grieken een passend werkwoord, ainittomai, dat zoiets betekent als 'in raadselen spreken'. Het komt onder meer voor in de Apologie van Socrates van Plato. Wellicht kan de heer Baudet deze verdedigingsrede van Socrates eens lezen om tot een meer verlicht inzicht te komen, of als voorbereiding voor als hij zelf eens in de beklaagdenbank mocht belanden. Hij kan er natuurlijk ook een mooi citaat uit halen voor een van zijn onbegrijpelijke toespraken.
Menno Hooft, Amsterdam

Met stijgende verbazing luisterde ik naar de overwinningsspeech van Thierry Baudet, voordat mijn ogen dichtvielen. Met nog veel meer verbazing werd ik wakker in een ­wereld waarin een zelfvoldane intellectueel zelfs Geert Wilders heeft overvleugeld. Onze eigen Da Vinci zal ons redden van de corrupte elite. Onze homo universalis zonder programma, zonder oplossing, zal ons redden van verdoemenis. De man die twee dagen ervoor over de ruggen van slachtoffers de schuld van 'Utrecht' in de schoenen schoof van zijn politieke opponenten voor politiek gewin.

Maar ja, Baudet is knapper dan ­Wilders, eindeloos veel slimmer dan Trump en heeft meer boeken gelezen dan Buma. Hij is daarom een top­alternatief voor de boze, blanke ­babyboomer. Baudet geeft ze hoop. Gelukkig, want ze hebben al zo ­weinig.
Sander Vriens, Amsterdam

De overwinningsspeech van ­Baudet was er een van hoog ­intellectueel niveau, met vergezichten naar verleden en toekomst. Hoon was echter zijn deel. Maar die hoon was slechts het bewijs van het lage denk- en ontwikkelingsniveau van met ­name ook de twittergeneratie, die het moet hebben van tweets, ­oneliners en veel plezier.

Daarmee is ook een levensgroot probleem blootgelegd: gebrek aan kennis en denkvermogen bij de ­twittermassa. De profeet Hosea zei het eeuwen geleden al: uw volk gaat ten onder aan gebrek aan kennis.
David Vesters, Amsterdam

Een eclatante overwinning voor het Forum voor Democratie en Baudet. Voor mij als Surinaams-­Nederlandse is het geen verrassing hoe een groot deel van de Nederlandse bevolking denkt. Met een doek om mijn hoofd als accessoire word ik zonder reden door een ­Nederlands echtpaar uitgekafferd: 'Moslimahoer, rot op naar je land'. Ik ben niet religieus, nooit geweest ook. Ik heb vanaf mijn geboorte de Nederlandse nationaliteit.

Dit is het resultaat van ontkenning van ingebed racisme waar de politiek decennia niks aan heeft gedaan. Er is verregaande segregatie in Nederland. Er is nooit gewerkt aan insluiten en verbinden, maar aan uitsluiten en verbreden van de kloof tussen wit en niet-wit. Openlijke discriminatie wordt nu nóg meer bon ton. Een dag van nationale rouw.
Sherill E. Lisse, Amsterdam

Mijn kunstliefhebbende en progressieve vrienden vinden Thierry Baudet een cultuurbarbaar. Aan hen wil ik vragen wanneer één van de hun geliefde linkse politici bijvoorbeeld Menno Wigman heeft aangehaald tijdens een speech? Of Achterberg, of Campert, of Bernlef, of Deelder? Of Wolkers, of Haasse, of Van Dis, of Mulisch, of Hermans, of 't Hart, of Reve?

Het bestaansrecht van kunst is niet de jaarlijkse indexering van subsidiegeld, maar of het een vitaal onderdeel is van de maatschappij. Juist Baudet kan een belangrijke rol spelen bij het wederom urgent maken van kunst en cultuur. En daarvoor kunnen we hem niet genoeg uit de kluiten gewassen veren in zijn reet steken.
Ralph Posset, Den Bosch

Lees ook: Oikofobie? Boreaal? Immanent? Oftewel: wat zei Baudet? en Stoom uit de oren, maar Baudet wordt nog groter

De overwinningsspeech van ­Baudet was er een van hoog ­intellectueel niveau