Luister naar

Korte kieslijsten kunnen Forum zetels kosten

Nieuws
Forum voor Democratie moet wat hobbels overwinnen om alle 86 gewonnen zetels in de Provinciale Staten te bezetten. Nogal wat kandidaten stonden in meer dan één provincie op de lijst. Daarbij komt dat de Kieswet voorschrijft dat Statenleden in hun eigen provincie wonen.
Petra Noordhuis Petra Noordhuis
donderdag 21 maart 2019 om 17:47
In de Tweede Kamer werd Thierry Baudet donderdag alom gefeliciteerd, hier door SGP-leider Kees van der Staatij.
In de Tweede Kamer werd Thierry Baudet donderdag alom gefeliciteerd, hier door SGP-leider Kees van der Staatij. anp / Bart Maat

Lelystad

Zo krijgt de partij in Flevoland acht zetels, terwijl ze daar maar zeven kandidaten had die in de provincie wonen. De overige drie wonen in Noord-Holland. Zij staan daar ook op de lijst voor FvD én zijn er gekozen.

Kandidaten mogen op meer kieslijsten staan. Ze kunnen alleen niet in twee verschillende Provinciale Staten worden benoemd.

De provincie Flevoland maakt maandag de officiële uitslag van de verkiezingen bekend. Alle kandidaten die gekozen zijn, krijgen dan een benoemingsbrief. Ze hebben vervolgens tien dagen de tijd om die te aanvaarden en een uittreksel uit de Basis­registratie Personen te overhandigen, waaruit blijkt dat ze in de provincie wonen.

FvD staat dus voor een dilemma. Gaat een van de kandidaten die tegelijk op de Noord-Hollandse en op de Flevolandse lijst staat, halsoverkop verhuizen naar Flevoland? Of laat de partij in Flevoland een zetel verloren gaan?

Donderdag bleek dat de nummer acht in Flevoland, Amsterdammer Maxim Gortworst, kiest voor verhuizen naar Flevoland. 

restzetel

Ook in andere provincies zijn de kandidatenlijsten van FvD kort en zitten er dubbelingen in. Zo staan in ­Drenthe van de tien kandidaten er vier ook in Groningen op de lijst en één in Friesland. In Utrecht stonden vijf van de veertien kandidaten ook op een andere lijst.

Met wat snelle verhuizingen kunnen alle zetels mogelijk toch worden bezet.

Als bij de officiële uitslag blijkt dat Forum voor Democratie in een provincie onvoldoende kandidaten heeft, wordt de gemiste zetel als restzetel verdeeld onder de overige partijen.

Als er wel voldoende kandidaten zijn, maar er één niet benoemd kan worden omdat hij of zij niet in de provincie woont, blijft de niet te vervullen zetel leeg.

Dit is ook het geval als een kandidaat bedankt voor zijn of haar benoeming en er verder niemand op de lijst staat.

nieuwe partij

‘Het is politiek een rare figuur om mensen te kiezen voor de Provinciale Staten die niet in de provincie wonen’, vindt André Krouwel, politicoloog aan de Vrije Universiteit en bedenker van het Kieskompas. ‘Als Statenlid hoor je de provincie te kennen.’

Dat er te weinig kandidaten zijn voor de gewonnen zetels, is volgens hem minder opmerkelijk. ‘Dat is het ­manco van een nieuwe partij. Het is weleens eerder gebeurd bij lokale partijen die grote winst halen. Nieuwe partijen hebben vaak moeite met het rekruteren van vertegenwoordigers.’

Het is makkelijk zetels te winnen als nieuwe partij, maar het is moeilijk die winst te behouden of verder uit te bouwen, zegt Krouwel. ‘Er zijn sinds de Tweede Wereldoorlog ruim zeventig partijen bijgekomen in Nederland, maar de ‘kindersterfte’ is vrij groot. De meeste verdwijnen binnen drie verkiezingen. Zo overleefde de LPF niet en zijn verscheidene ouderenpartijen door intern geruzie uit elkaar gevallen.’

De partijen die overleven, zoals de SP en de Partij voor de Dieren, weten zich volgens Krouwel aan te passen aan het systeem. ‘Je moet leren samenwerken, coalities vormen en langdurig kiezers aan je weten te binden. Aanpassen is moeilijk voor ­Baudet, want hij is tegen het kartel, tegen wetenschappers, tegen journalisten, tegen ons allemaal.’

Partijen die al langer bestaan, zetten soms wel dertig, veertig mensen op de kandidatenlijst, zegt Krouwel. ‘Het kost niets. En al die lijstduwers weten zelf ook wel dat ze niet gekozen worden, maar ze halen toch stemmen binnen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.