Ambtenaren Borger-Odoorn met man en macht achter bureau weg om stemmen te tellen

Ambtenaren van Borger-Odoorn zij n druk bezig met stemmen tellen.

Ambtenaren van Borger-Odoorn zij n druk bezig met stemmen tellen.

Achter het bureau weg, het dorpshuis in. Dat is donderdag het devies voor 45 ambtenaren van de gemeente Borger-Odoorn. Die doet net als de gemeente Assen mee aan een landelijk experiment.

Elke stem telt. Zo hoort het te zijn bij verkiezingen. Maar een foutje bij het stemmen sluipt er makkelijk in. Als je een hele middag de wacht hebt gehouden in het stemlokaal en vervolgens tot in de nachtelijke uurtjes stemmen moet tellen, ebt de concentratie makkelijk weg. Vandaar dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken een proef heeft opgezet. Daarbij worden na het sluiten van de stemlokalen alleen nog de stemmen per partij geteld. De dag erna wordt een peloton uitgeruste tellers ingevlogen om het aantal voorkeursstemmen te tellen.

Stemleiders in oranje hesjes

In dorpshuis de Smidse wordt aan 9 tafels de balans opgemaakt voor de in totaal 21 stembureau’s van Borger-Odoorn. Aan het hoofd van elke tafel houdt in een oranje hesje gestoken stemleider een oogje in het zeil. Tafel 9 zet de tanden in een zware kluif: stembureau Hunzehuys in Borger. Met dik 1200 stemmen een van de grootste in Borger-Odoorn. ,,Ik denk dat we hier zo’n tweeënhalf uur voor nodig hebben”, schat stemleider Aries Kuiper (60) in.

Formulier op verkeerde stapel

Kuiper heeft in de afgelopen 25 jaar een schat aan ervaring opgedaan als stemmenteller in Drouwen, Borger en Nieuw-Buinen. ,,In Drouwen was het relatief rustig, maar op de grotere bureau’s van Nieuw-Buinen en Borger kon het er flink hectisch aan toe gaan. En hoe later het wordt, hoe groter de kans dat er formulieren op een verkeerde stapel terechtkomen. Belangrijk is ook dat je er goed licht bij hebt.”

Gebundelde rollen

In de krat van Hunzehuys zitten 16 met een elastiek gebundelde rollen. Elke rol vertegenwoordigt een partij. Eén voor één komen de bundels op tafel. Twee koppels van twee tellers maken onder toeziend oog van Kuiper de balans op. De een noemt het nummer van de kandidaat, waarop de ander een turfje zet achter het nummer. Kuiper checkt of het totale aantal stemmen strookt met het totaalaantal van de partij volgens het opgestelde proces verbaal. ,,Tot nu toe klopt alles als een bus.” Dat moet ook, want de foutenmarge is nihil. Bij een fout moet er opnieuw worden geteld.

Declareren bij de minister?

Tel uit je winst dus voor het ministerie. Maar de gemeente dan? Die onttrekt 45 man aan de ambtelijke organisatie. Maal 6 uur is 270 uren. Kan Borger-Odoorn al die kostbare tijd declareren bij minister Ollongren? Nee, legt projectleider Marijn Bijker van Borger-Odoorn uit. ,,Niet al die uren zijn extra. Normaal gesproken zou een aantal ambtenaren op de dag van de verkiezingen bezig zijn met stemmen tellen. Maar we krijgen hier wel een vergoeding voor.”