Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Liveblog

Teruglezen: Forum voor Democratie lijkt de grootste in de senaat

Nog niet alle uitslagen zijn binnen, maar Forum voor Democratie lijkt zowel in de Provinciale Staten als de Eerste Kamer de grootste te zijn geworden. Volg hier het laatste nieuws rond de verkiezingen.

Dit liveblog wordt afgesloten

Nog niet alle uitslagen van gemeenten zijn binnen. Zo zijn nog niet alle stemmen geteld in Amsterdam en Den Haag. Op basis van de prognose van de zetelverdeling in de senaat is Forum voor Democratie de grootste partij. Zij halen naar verwachting 13 zetels, maar dat kan dus ook nog naar beneden worden bijgesteld. De VVD volgt met 12 zetels, CDA en GroenLinks met 9 zetels. Vrijdag komen de definitieve uitslagen binnen.

Bij de Waterschapsverkiezingen is Water Natuurlijk de grote winnaar. Zij werden in tien van de 21 waterschappen de grootste. Deze uitslagen worden maandag gepubliceerd.

Voorlopige uitslagen van de waterschapsverkiezingen

De opkomst bij de Waterschapsverkiezingen was uitzonderlijk hoog dit jaar: 50,5 procent. Ter vergelijking, in 2015 ging 43,5 procent van de stemmers naar de stembus. Alle 21 waterschappen hebben voorlopige verkiezingsuitslagen bekendgemaakt. Aanstaande maandag wordt de definitieve zetelverdeling vastgelegd.

Over het algemeen hebben er weinig verschuivingen plaatsgevonden en zijn de zetels redelijk evenwichtig verdeeld over de partijen, maar er zijn een paar uitschieters. Water Natuurlijk werd op tien plekken het grootst. De VVD op vijf plekken en het CDA op vier. Hieronder een overzicht, met van ieder waterschap de top drie grootste partijen.

Amstel, Gooi en Vecht: De VVD is de grootste met vijf zetels. De PvdA, Water Natuurlijk en Partij van de Dieren wonnen er ieder vier. Dit betekent dat PvdA één zetel zakt, en PvdD er één wint. De overige twee blijven gelijk.

Brabantse Delta: De VVD werd de grootste, met 18,1 procent van de stemmen, gevolgd door Ons Water (16 procent), CDA (12,8 procent) en West-Brabant Waterbreed (12,4 procent). Hoe dit zich precies vertaalt naar zetels is nog niet bekend.

De Dommel: Water Natuurlijk behaalde hier de meeste stemmen, wat zich vertaalt naar acht zetels. De VVD werd de tweede partij met vier zetels. PvdA en CDA haalden er ieder drie.

Delfland: De VVD staat bovenaan met vijf zetels, de PvdA volgt met drie zetels, net als Water Natuurlijk, de Algemene Waterschapspartij en Partij voor de Dieren de tweede plaats.

Fryslân: Het CDA, Water Natuurlijk en de PvdA werden hier het grootste, zij haalden ieder drie van de in totaal achttien zetels.

Hollands Noorderkwartier: Groen, Water & Land werd de grootste met zeven van de 23 zetels. Daarna volgen PvdA, Water Natuurlijk en VVD met ieder drie zetels.

Hollandse Delta: Volgens de voorlopige zetelverdeling won Waterschapspartij Hollandse Delta zeven zetels. CDA, VVD, CDA, 50Plus en Hollandse Delta Natuurlijk haalden ieder twee zetels.

Hunze en Aa's: Water Natuurlijk haalde vijf zetels. De PvdA drie, de VVD, het CDA en de Algemene Waterschapspartij ieder twee zetels.

Limburg: Waterbelang Midden-Limburg is hier de grootste, gevolgd door Waterbelang Westelijke Mijnstreek en de VVD. De precieze zetelverdeling is nog niet bekendgemaakt, maar het aantal stemmen van de winnaars ligt redelijk dicht bij elkaar.

Noorderzijlvest: Water Natuurlijk staat bovenaan met zes zetels. Daarna komt de PvdA, die drie zetels haalde. Het CDA, ChristenUnie en Betaalbaar Water haalden ieder twee zetels.

Rivierenland: Het CDA en Water Natuurlijk haalden hier ieder vier zetels. PvdA en VVD ieder drie zetels.

Scheldestromen: CDA en de Partij voor Zeeland werden hier de grootste met elk vier zetels. SGP volgt met drie zetels.

Stichtse Rijnlanden: Water Natuurlijk gaat hier aan kop met zeven zetels. Daarna volgen VVD, CDA, PvdA en PvdD met elk drie zetels.

VVD werd de grootste van de landelijke partijen. Water Natuurlijk en de Algemene Waterschapspartij scoorden beter dan vier jaar geleden. Lees ook: Hoge opkomst bij de waterschappen, geen grote verschuivingen

Vallei en Veluwe: De VVD krijgt hier 4 zetels. Het CDA, ChristenUnie en Water Natuurlijk haalden ieder drie zetels.

Zuiderzeeland: Water, Wonen en Natuur is hier de grote winnaar en staat op zes zetels. De partij wordt gevolgd door de ChristenUnie/SGP met drie zetels. Op de Algemene Waterschapspartij na (één zetel) haalde de andere partijen ieder twee zetels.

Aa en Maas: Water Natuurlijk behaalde hier zeven zetels. CDA volgt met vijf zetels, daarna komt VVD met drie zetels.

Drents Overijsselse Delta: Water Natuurlijk behaalde vijf zetels, gevolgd door de VVD die vier zetels haalde, en Gemeentebelangen Drenthe ~ Overijssel, dat drie zetels krijgt.

Rijn en IJssel: Het CDA en Water Natuurlijk gaan hier voorop, met ieder vijf zetels. Daarna volgt de PvdA met vier zetels.

Rijnland: De VVD was hier de grote winnaar en behaalde 20,3 procent van de stemmen. PvdA volgt met 15,3 procent. Water Natuurlijk wordt derde met 13,9 procent van de stemmen. Hoe dit zich precies vertaalt naar de zetelverdeling is nog niet bekend.

Schieland en de Krimpenerwaard: Water Natuurlijk is hier de grootste partij. Daarna volgt de VVD en op de derde plek komt de PvdA. Het precieze aantal stemmen of zetels is hier nog niet bekendgemaakt.

Vechtstromen: Water Natuurlijk kreeg hier het meeste stemmen, dit levert de partij zes zetels op. De CDA werd tweede en krijgt vijf zetels. De Algemene Waterschapspartij - AWP - werd derde en krijgt er drie.

Paul Scheffer wordt geen informateur van Noord-Holland

Paul Scheffer zegt in een telefonische reactie aan NRC dat hij niet van plan is op te gaan treden als informateur van Noord-Holland. "Daar klopt niets van", zegt Scheffer. Hij sprak met Baudet en dacht "in volstrekte onafhankelijkheid" een gesprek te gaan voeren met de lijsttrekker van Forum van Democratie, Johan Dessing.

"Dat wil ik best doen. Het is helemaal niet de bedoeling dat ik meer ga doen. Ik zou niet eens weten hoe dat moet."

Scheffer is als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Baudet en Scheffer kennen elkaar uit de academische wereld. Baudet werkte korte tijd als postdoc voor Scheffer, maar stopte na een half jaar. FvD staat in Noord-Holland op 9 zetels, net als VVD en GroenLinks.

'GroenLinks wint Provinciale Statenverkiezing Groningen'

Toch nog een verrassing uit Groningen. Volgens de voorlopige uitslag op basis van 100 procent van de getelde stemmen is GroenLinks het grootst geworden in de provincie Groningen. De partijen FvD, PvdA en GroenLinks waren in een nek-aan-nekrace verwikkeld. Ze leken ieder vijf zetels bedeeld te gaan krijgen. Nu blijkt dat GroenLinks zes zetels haalde, PvdA vijf en FvD vier - één zetel minder dan in een eerdere prognose.

SP halveerde in Groningen van acht zetels naar vier. Verder haalden ook de partijen ChristenUnie en VVD vier zetels. D66, het CDA en het Groninger Belang haalden ieder drie zetels.

'Paul Scheffer wordt informateur Noord-Holland'

Hoogleraar en NRC-columnist Paul Scheffer zal in de provincie Noord-Holland namens Forum voor Democratie verkennende gesprekken voeren voor een "constructief Provinciaal bestuur". Dat meldt Thierry Baudet op Twitter. In Noord-Holland haalde FvD evenveel zetels als VVD en GroenLinks (negen) maar het grootste deel van de stemmen: 15,5 procent.

Voormalig minister van Binnenlandse Zaken en VVD-politicus Hans Wiegel zal optreden als informateur voor Zuid-Holland. Acht jaar geleden leidde Wiegel namens de VVD de formatie van het provinciebestuur van Noord-Brabant. Vorig jaar trad hij op als informateur in Den Haag, toen Groep de Mos de grootste partij werd bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Forum werd de grootste partij in 91 gemeenten en drie provincies: Noord- en Zuid-Holland en Flevoland.

'Baudet citeerde Menno Wigman foutief en uit zijn context', zeggen nabestaanden

De nabestaanden van dichter Menno Wigman (1966-2018) zijn boos dat FvD-voorman Thierry Baudet in zijn overwinningsspeech de regels van Wigmans dichtregels gebruikte. Dat meldt persbureau ANP.

"Hij citeerde de dichtregels foutief, en de familie ziet bovendien dat Baudet de poëzie in een context plaatst die mijlenver van het wereldbeeld van Wigman staat", schrijft familielid Anneke Wigman.

In zijn speech citeerde Baudet uit Wigmans gedicht 'Afscheid van mijn lichaam' uit de dichtbundel Slordig met Geluk uit 2015. Wigman schreef: "De zon was mij niet opgevallen als hij niet steeds onderging."

"Baudet zei dat de zon 'was ondergegaan' wat ritmisch rommeliger is. Wigman besteedde altijd veel zorg aan het ritme van zijn gedichten", schreef Anneke Wigman. Lees Wigman's hele gedicht hier.

De FvD-leider citeerde donderdag voor de tweede keer uit een gedicht van Wigman. Beide keren tot onvrede van zijn nabestaanden.

VVD blijft grootste partij in Noord-Brabant

In Noord-Brabant blijft de VVD de grootste partij met 16 procent van de stemmen. Een lichte daling ten opzichte van 2015: 1,3 procentpunt. Op twee staat Forum voor Democratie met 14,4 procent van de stemmen. Het CDA zakt van de tweede naar de derde plek en haalde 13,2 procent van de stemmen.

De SP verloor ook in Noord-Brabant flink: van 16 procent van de stemmen in 2015, naar 9,1 procent dit jaar. PVV zakte van 12,7 naar 9,1. GroenLinks verdubbelde bijna en haalde 8,6 procent van de stemmen.

Met Noord-Brabant zijn de uitslagen van alle provincies bekend. Het is nog wachten op de uitslagen van Amersfoort, Amsterdam en Den Haag. Dan zijn ook de tellingen van alle grote steden binnen.

Twee zetels voor Partij voor de Dieren in Limburg

Een grote verrassing bij Partij voor de Dieren in Limburg: Nu de telling in Heerlen definitief is, is gebleken dat de partij op het nippertje een tweede zetel heeft weten te winnen.

Fractievoorzitter Pascale Plusquin, die tot nu toe heeft gewerkt als eenmansfractie, is dolblij. "We hebben zo hard gewerkt en zoveel voor elkaar gekregen. We stonden eerst op twee zetels, later op de avond zakten we weer naar één. Dat voelde oneerlijk." De extra zetel gaat naar de tweede op de lijst, Peter Loomans.

Plusquin: "Hij heeft veel kennis op het gebied van energietransitie en klimaat. Hij is een activist maar ook inhoudelijk heel sterk." Met deze verdubbeling in zetels wil PvdD "nu echt wat gaan betekenen", aldus Plusquin: "Dat deden we al met één zetel, en nu met twee zetels zeker."

Bij elkaar opgeteld behaalde de partij dit jaar twintig zetels in de Provinciale Staten. In 2015 waren dat er nog achttien.

FvD wint in Noord-Holland en Zuid-Holland

In Noord-Holland is Forum voor Democratie nipt de grootste partij geworden. FvD kreeg 15,5 procent van de stemmen. Vlak daarachter komen GroenLinks (15 procent van de stemmen) en de VVD (14,5 procent). D66 en SP hebben flink verloren en zijn bijna gehalveerd.

Zuid-Holland

Ook in Zuid-Holland is FvD definitief de grootste geworden met 17,3 procent van de stemmen. De VVD werd tweede (15,6 procent) en GroenLinks (8,9 procent). Ook hier hebben de SP en PVV zwaar verloren. De partijen zijn gehalveerd.

Op dit moment is 99,9 procent van de stemmen geteld. De uitslag van een paar gemeenten moet nog binnenkomen. Het gaat dan om: Amsterdam, Den Haag, Groningen, Bloemendaal, Amersfoort en Geertruidenberg.

GroenLinks verreweg de grootste in Nijmegen

In Nijmegen heeft GroenLinks een grote overwinning behaald. De partij kreeg 22,4 procent van de stemmen en dat is een stuk meer dan de tweede partij van de stad. D66 kwam niet verder dan 12,1 procent van de stemmen. Forum voor Democratie (12,1 procent) komt op de vijfde plek, vlak achter de VVD en PvdA.

Gelderland

De uitslag van de provincie Gelderland lijkt een gemiddeld beeld van Nederland te laten zien. VVD en FvD gingen nek-aan-nek al heeft de VVD net iets meer stemmen gehaald. De partij kreeg 13,9 procent van de stemmen en FvD 13,5 procent. Het verschil is klein: 4.208 stemmen. Verder wint GroenLinks fors: de partij verdubbelt het aantal stemmen en komt uit op 10,6 procent.

Grote verliezers zijn de SP halveert en D66. De SP halveert zelfs in omvang.

Prognose ANP: Forum voor Democratie grootste partij met dertien zetels

Volgens de laatste prognose van persbureau ANP haalt Forum voor Democratie (FvD) dertien zetels in de senaat. Eerder stond de partij op twaalf zetels. Op dit moment is 98,5 procent van alle stemmen geteld. VVD blijft op twaalf zetels staan. DENK haalt volgens de prognose geen zetels.

Volgens deze zetelverdeling komt de coalitie in de Tweede Kamer in de senaat tot slechts 31 zetels - onvoldoende voor een meerderheid. Probeer hier zelf voor welke coalities wel meerderheden bestaan:

FvD tweede partij in Limburg

Forum voor Democratie is met 14,5 procent van de stemmen de tweede partij van Limburg geworden. De partij is hiermee net iets groter dan de PVV, die flink heeft verloren. Het CDA is nog steeds de grootste partij van de provincie, ondanks een verlies van 4,3 procentpunt.

In Heerlen is de SP ondanks fors verlies de grootste gebleven. De partij verloor ruimt 8 procentpunt. Ook de tweede partij in die stad, de PVV, verloor flink. De grote winnaar was ook hier Forum voor Democratie. De partij kreeg 14,1 procent van de stemmen en is de derde partij geworden.

VVD blijft grootste in Breda

De VVD is in Breda de grootste gebleven, ondanks een kleine krimp van 0,1 procentpunt. SP, D66 en de PVV zijn de grootse verliezers in de stad. Ook Forum voor Democratie doet het goed in Breda en krijgt 11,8 procent van de stemmen. Ook GroenLinks groeit en krijgt 11,4 procent.

CDA blijft grootste in Friesland

Het CDA blijft in Friesland, ondanks een verlies van ruim 4 procentpunten, de grootste in de provincie. Forum voor Democratie wint flink en krijgt 13,4 procent van de uitgebrachte stemmen. De partij wordt hiermee de tweede van de provincie. De PvdA wordt derde met 13,3 procent van de stemmen, gevolgd door de VVD met 9,4. De SP lijkt de grootste verliezer en halveert.

GroenLinks krijgt meeste stemmen in provincie Utrecht

In de provincie Utrecht ziet het er heel anders uit. GroenLinks is de grote winnaar. De partij verdubbelt en wordt de grootste, nipt gevolgd door de VVD. Ook FvD doet het in de provincie goed en krijgt 11,6 procent van de stemmen.

D66, PVV en SP zijn de grote verliezers in deze provincie. D66 loopt terug van 17,1 procent van de stemmen tijdens de vorige verkiezingen naar 9,3 procent. De PVV en de SP halveren in omvang.

Taart bij GroenLinks

De GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer verkeert vandaag in opperbeste stemming. De partij is bij de Provinciale Statenverkiezingen ongeveer verdubbeld. Met 96,8 procent van de stemmen geteld staat de partij van Jesse Klaver op 61 zetels in de Provinciale Staten (30 in 2015) en fictief op 9 zetels in de Eerste Kamer (nu 4).

De partij deed het vooral goed in Utrecht. Daar won GroenLinks 13,2 procent van de stemmen. Ook in onder meer Amsterdam, Diemen en Haarlem lijkt de partij winst in dubbele cijfers te kunnen noteren. In slechts drie gemeenten leverde de partij enkele procenten in: Laarbeek, Terschelling en Steenbergen.

Jesse Klaver snijdt donderdagochtend tijdens de fractievergadering van GroenLinks in de Tweede Kamer de taart aan. Foto Bart Maat/ANP

Uitslagen van enkele kleinere gemeenten

In Papendrecht en Buren werd Forum voor Democratie het grootst. In Papendrecht kreeg de partij 17,4 procent van de stemmen, in Buren 20,3 procent. In beide gemeenten was de PVV de grootse verliezer.

In Gooise Meren bleef de VVD verreweg de grootste partij, ondanks een verlies van 3,5 procentpunt. Ook hier deed FvD het goed. De partij kreeg 11,8 van de stemmen en blijft hiermee vlak achter D66 en GroenLinks.

Het CDA werd de grootste partij in Hilvarenbeek (20,2 procent) en Noord-Beveland (19 procent). Ook in deze gemeenten deed FvD het goed en kreeg respectievelijk 11,8 en 14 procent van de stemmen.

In Diemen (19,1) en Bunnik (21,3) werd GroenLinks de grootste partij. In Diemen wist FvD (15,6) genoeg stemmen te trekken om de tweede partij te worden, in Bunnik kreeg de partij 9,3 procent van de stemmen. De VVD werd de grootste in Koggenland (19,9), Westerveld (18,1) en Dongen (16,8).

PvdA blijft de grootste in Drenthe

In Drenthe blijft de PvdA de grootste partij, ondanks de sterke opkomst van Forum voor Democratie. De PvdA levert iets in en krijgt 15 procent van de stemmen, gevolgd door FvD met 13,4 procent van de stemmen. VVD wordt de derde partij, gevolgd door CDA. GroenLinks wint ook hier en krijgt 8,3 procent van de stemmen. In 2015 lag dat percentage nog op 5,1 procent.

Grote verliezer is ook in Drenthe de SP die van 12,5 naar 6,4 procent van de stemmen zakt. Ook de PVV verliest. In 2015 kreeg de partij nog 10,8 procent van de stemmen, nu 7 procent.

CDA wint in Zeeland

In Zeeland blijft het CDA de grootste partij en weet meer stemmen te krijgen dan tijdens vorige verkiezingen. Het CDA krijgt 16,2 procent van de verkiezingen. De SGP verliest iets maar blijft de tweede partij van de provincie. Nieuwkomer FvD doet het ook in Zeeland goed en wordt de derde partij, met 11,7 procent van de stemmen, gevolgd door de VVD, met 10,3 procent.

De SP verliest ook in deze provincie meer dan de helft en haalt 4,8 procent van de stemmen.

Rozendaalers stemden het meest, Rotterdammers het minst

Een kijkje naar de opkomstcijfers. Landelijk is die met 56 procent beter dan in 2015 (47,8), maar nog altijd een stuk minder dan bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 (84,2%).

De meeste mensen stemden in de kleine, maar rijke Gelderse gemeente Rozendaal: 79,6 procent. De inwoners aldaar vinden Ook in Staphorst, Urk en Veere lag de opkomst boven de 70 procent.

Mensen in de grote steden stemmen het minst. Onderaan de lijst opkomstcijfers staat Rotterdam met 44,9 procent. Ook Amsterdam zit onder het landelijk gemiddelde, net als Den Haag en Eindhoven. De opkomst in Utrecht was met 58,8 procent wel hoger dan het landelijk gemiddelde.

SP verliest meeste zetels, onderuit in iedere gemeente

Geen enkele grote partij heeft zoveel verloren in de Provinciale Staten als de SP: 35 zetels. Het aantal Statenleden van de partij is daarmee gehalveerd. In iedere provincie raakten de socialisten zetels kwijt. Zelfs op gemeenteniveau lijkt de SP overal verloren te hebben.

We kijken naar de tien gemeenten waar de SP het beste presteerde. Het minst verloor de partij op Urk, maar dat was vooral omdat partij met 0,3 procent van de stemmen toch al de kleinste aanhang van het land telt. Ook voor Staphorst (nummer twee) geldt dat het electoraat relatief klein is. Daar leverde de partij een half procentpunt in, en kreeg met 140 SP-stemmers 1,6 procent van de kiezers achter zich. Het zwaarste verlies leed de partij met -18 procent in Boxmeer, waar de partij al jaren een belangrijke rol speelt in de gemeentepolitiek.

De SP boert het beste in het Groningse Pekela met 18 procent van de stemmen. Daar werd de partij net als in 2015 de grootste. Toch kromp de partij er met 7,9 punten.

Winst en verlies in de Provinciale Staten

De SP lijkt de grootste verliezer van de verkiezingen te worden. De partij verliest (met 94,4 procent van de stemmen geteld) de helft van het totale aantal zetels in de Provinciale Staten. De SP gaat van 70 naar 35 zetels.

Ook D66 verliest fors en raakt veertig procent van het aantal zetels kwijt. De PVV verliest 38 procent van het aantal zetels en gaat vermoedelijk van 66 naar 41 zetels. In totaal zijn er 570 zetels te verdelen in de Provinciale Staten.

In deze grafiek zijn partijen die nog geen zetels hadden in de Provinciale Staten, zoals grote winnaar Forum voor Democratie, niet meegenomen. De grafiek toont alleen het verschil tussen de vorige en deze verkiezingen. Dit bericht is donderdag om 11.58 uur geactualiseerd.

Forum het allergrootst in Edam-Volendam

In alle gemeenten heeft Forum voor Democratie het goed gedaan, maar nergens stemden zoveel mensen op de partij als in Edam-Volendam. In die gemeente kreeg de partij 40,7 procent van de stemmen.

Edam-Volendam geldt als een belangrijk bolwerk voor de partij. Zonder Volendam, zo stelde Baudet zelf, had zijn FvD bij de Tweede Kamerverkiezingen nooit twee zetels gehaald. De score in Edam-Volendam was voor FvD nog een stuk beter dan bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Toen behaalde de partij van Baudet er 6,2 procent van de stemmen. Terwijl FvD won, gingen de VVD (40,4% minder stemmen), het CDA (-48,4%) en de PVV (-62%) onderuit.

Het slechtste resultaat behaalde Forum voor Democratie in de Groningse gemeente Loppersum. Althans, als van slecht überhaupt gesproken kan worden. De partij behaalde daar 6,2 procent van de stemmen. De gemeente staat in de landelijke politiek vooral in de belangstelling door de aardbevingen als het gevolg van de gaswinning - die overigens wat Forum betreft niet wordt stopgezet. Toch deed de partij het ook daar beter dan bij de Tweede Kamerverkiezingen, toen zij 0,88 procent van de stemmen kreeg.

Lees ook deze reportage uit Volendam: ‘Wij gaan helemaal voor Baudet, wij gaan voor goud’

Tussenstand totaal aantal zetels Provinciale Staten

Hoe ziet de verkiezingsuitslag van gisteren eruit als we het totaal aantal behaalde zetels in de Provinciale Staten bij elkaar optellen? Ook dan is Forum voor Democratie de duidelijke winnaar. Op basis van de nu getelde stemmen (94,4 procent) zou FvD 86 van de in totaal 570 Statenzetels in handen krijgen. De partij wordt gevolgd door de VVD die op 78 zetels zou uitkomen. De derde partij is het CDA, met 74 zetels, gevolgd door GroenLinks met 61 zetels.

De leden van Provinciale Staten kiezen de 75 leden van de Eerste Kamer. Op basis van de getelde stemmen zouden zowel FvD als de VVD 12 zetels in de Eerste Kamer krijgen. Ook deze uitslag is nog niet definitief.

Negen provincies tellen nog

In twee provincies zijn inmiddels alle stemmen geteld: Flevoland, en Overijssel.

  • In Overijssel is het CDA de grootste partij geworden (17 procent). Daarna Forum voor Democratie (13,2 procent) en VVD (12,8 procent).
  • In Flevoland werd Forum voor Democratie (17,7 procent) de grootste partij, gevolgd door de VVD (13,1 procent). Grote verliezer is de SP die ruimschoots is gehalveerd. Ook de PVV moest flink inleveren: van 14,3 procent naar 9,2 procent van de stemmen.

    Ook voor de provincie Groningen werd enige tijd vermeld dat de eindstand bekend is, maar inmiddels is gebleken dat er in de gemeente Groningen nog geteld wordt. Provinciaal lijkt de PvdA de meeste stemmen gekregen te hebben (11,8 procent), nipt gevolgd door GroenLinks (11,5 procent). Forum voor Democratie lijkt de derde partij (10,4 procent) geworden te zijn.

    Volg hier de verkiezingsuitslag per provincie

De huidige stand van zaken

Bijna alle uitslagen zijn binnen: 94,4 procent van de stemmen is geteld. De verhoudingen waren als volgt:

Analyse: Monsterzege Baudet dwingt Rutte naar links

Nooit eerder was de Eerste Kamer zo versnipperd. Maar het is ook simpel, stelt politiek redacteur Guus Valk: om te overleven kan Rutte III alleen nog maar linksaf.

"Het rechts-populistische blok is groot in zetelaantal, maar kan niet veel uitrichten in de senaat. De coalitiepartijen hebben al duidelijk gemaakt niet te geloven in structurele samenwerking met FvD en PVV. Andersom is die trek er evenmin. Thierry Baudet eiste voor de verkiezingen al het ontslag van drie ministers als voorwaarde om het kabinet te gedogen. Hij wil een einde aan de klimaatplannen van het kabinet en wil dat Nederland de steun voor het Marrakesh-pact over migratie intrekt."

Lees hier: De hele analyse van Guus Valk van de verkiezingsuitslag

Nieuw verkiezingsblog

Goedemorgen! Welkom in een nieuw verkiezingsblog waarin we de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen bijhouden. In veel provincies worden nog stemmen geteld, maar er heeft zich een duidelijk beeld afgetekend van de uitkomst.

Dit is de stand van zaken tot nu toe:

  • Forum voor Democratie is de grote winnaar van de verkiezingen. Nog niet alle stemmen zijn geteld maar het lijkt erop dat de nieuwkomer 12 zetels haalt in de Eerste Kamer.
  • De coalitie is haar meerderheid in de Eerste Kamer verloren. Alle coalitiepartijen hebben zetels verloren.
  • Van de grote steden hebben Amsterdam en Den Haag nog geen einduitslag doorgegeven. Verwacht wordt dat GroenLinks in Amsterdam veruit de grootste wordt en de VVD in Den Haag de grootste blijft.
Lees hier het verkiezingsblog van gisteren terug.