Direct naar artikelinhoud
NieuwsEnergielabel

Een op de vijf apparaten is minder zuinig dan op het energielabel staat

Ruim een op de vijf huishoudelijke apparaten is minder zuinig dan op het energielabel vermeld staat. Vooral bij koelkasten, wasmachines, ovens en tv’s deugt het etiket lang niet altijd. Dit blijkt uit onderzoek van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Koelkasten.Beeld Erik van der Burgt / Hollandse Hoogte

Hoe hoger de energiewaarde, hoe zuiniger het apparaat, hoe lager het energieverbruik. Daarom checken veel consumenten eerst het wettelijk verplichte energielabel voordat ze een nieuwe droger of vaatwasser aanschaffen. Maar de informatie op het label blijkt niet altijd betrouwbaar.

Van 2015 tot en met 2017 inspecteerde de toezichthouder energielabels van 123 laaggeprijsde koel- en vriesapparaten, vaatwassers, wasdrogers, ovens, televisies en stofzuigers. Op de etiketten stond A+++, het laagst mogelijke energieverbruik. Bij 21 procent van de onderzochte apparaten klopte het energielabel niet en waren de apparaten een of twee energieniveaus minder zuinig dan op het etiket vermeld stond.

Daarnaast controleerde de NVWA willekeurig 2.707 (web)winkels, van verlichtingsbedrijven en internetwinkels tot keukenbedrijven en bouwmarkten, op aanwezigheid van energielabels bij huishoudelijke apparaten. Volgens de inspectiedienst had bijna een kwart van de onderzochte apparaten in fysieke winkels geen energielabel. Bij apparaten van internetwinkels lag dat percentage zelfs op 73 procent.

De NVWA heeft nu geen andere ‘sanctie’ dan een schriftelijke waarschuwing. Een wetswijziging moet echte sancties mogelijk maken.