Direct naar artikelinhoud

Slaande deuren en geritsel van biljetten

Dick SintenieBeeld Wolff

Marc Overmars is volgens eigen zeggen nog niet klaar bij Ajax. Hij verlengt zijn contract als technisch directeur tot 2024.

Dat is ook goed nieuws voor trainer Erik ten Hag. Overmars en Ten Hag zijn twee handen op één buik. De verbintenis van Ten Hag loopt na dit seizoen nog één jaar door, maar de kans dat hij langer mag blijven is met de contractverlenging van Overmars aanzienlijk toegenomen.

De voormalige vleugelflitser van Ajax is sinds 2012 technisch directeur bij de club. Die zeven jaar zijn allesbehalve geruisloos voorbij gegaan.

Het adagium van Johan Cruijff dat (oud-)voetballers het met elkaar oneens kunnen zijn, maar dat zij er volgens de ­wetten van de kleedkamer ook altijd samen uit komen, is bij Ajax een gotspe gebleken. Oude vriendschappen zijn kapot gegaan in een poging de club in de geest van diezelfde Cruijff sportief te reanimeren.

De tijdspanne waarin de eigengereide zakenman Overmars het technische beleid volledig naar zijn hand heeft gezet, wordt gekenmerkt door slaande deuren, het geritsel van stapels bankbiljetten die bij de club binnenstromen en het geknor van een lege maag door prijzenhonger.

Frank de Boer, die niet door Overmars werd aangesteld, maakte Ajax in 2013 en 2014 nog kampioen. De invloed op die titels van de technisch directeur was nihil. Na 2014 heeft Ajax niets meer gewonnen, behalve goodwill en herwonnen prestige in binnen- en buitenland.

Het bereiken van de Europa Leaguefinale (2017) en de kwartfinales van de Champions League met aanvallend en aansprekend voetbal is een knap staaltje. Maar ook Overmars wordt niet gelukkig van het kijken naar de vette bankrekening en de samenvattingen van de mooiste Europese wedstrijden van Ajax.

Hij mist een tastbare bevestiging: een schaal, een cup, iets van zilver dat je omhoog kunt tillen.Overmars zegt zelf dat hij nog niet klaar is bij Ajax. Nog niet geslaagd is een betere omschrijving.

Dick Sintenie is sportverslaggever bij Het Parool, en schrijft elke dinsdag een column over Ajax. Reageren? d.sintenie@parool.nl

Marc Overmars bedankt het meegereisde publiek na het gelijkspel tegen Benfica.Beeld ANP