Direct naar artikelinhoud

Feyenoord mag nog hopen op KNVB-beker

Robin van Persie aan de bal namens Feyenoord met tegenover zich Ahmed El Messaoudi van Fortuna Sittard.Beeld VI Images

In de competie verloor Feyenoord nog van Fortuna. Maar woensdagavond, in de kwartfinale van de KNVB-beker won de club, hoewel niet in goede doen, wel.

Piepend en krakend bereikte Feyenoord woensdagavond de laatste vier van het KNVB-bekertoernooi, nadat het in de kwartfinale afrekende met Fortuna Sittard (4-1). Aanvoerder Van Persie nam zijn ploeg bij de hand in een koude Kuip. Hij was twee keer trefzeker.

Imponerend was het optreden van de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst, die in februari over zijn toekomst beslist, wederom niet. Daarvoor ontbreekt het Feyenoord momenteel aan vertrouwen. De club behaalde uit de laatste drie competitiewedstrijden slechts één punt. Nieuw dieptepunt was de onthutsende nederlaag bij PEC Zwolle (3-1), afgelopen zaterdag. “Ongeïnteresseerd”, noemde Van Bronckhorst het optreden van enkele spelers.

Imponerend was het optreden van Feyenoord niet, daarvoor ontbreekt het zelfvertrouwen

Het was het elftal aan te zien in een half gevulde Kuip, waar het ongenoegen van het publiek soms te horen was. Feyenoord begon gretig, maar de beste mogelijkheden waren voor Fortuna Sittard, dat in december – in de reguliere competitie – nog stuntte in de Kuip (0-2). Binnen tien minuten verscheen spits Novakovich twee keer alleen voor keeper Vermeer, die de geblesseerde Bijlow verving, maar de Amerikaan kon de kansen niet omzetten in doelpunten. Even later was ook Stokkers (zijnet) gevaarlijk voor de Limburgers.

Feyenoord nam daarna het initiatief. Vilhena had een schietkans, net als Verdonk, en Jørgensen trof het zijnet. Moeizaam oogde het. De enige speler die zich, op basis van zijn onbetwiste klasse, af en toe aan de Rotterdamse malaise onttrok, verzorgde de openingstreffer in de Kuip: Van Persie promoveerde een voorzet van rechtsback St. Juste heel beheerst tot doelpunt: 1-0.

Stiftje

Ook kort na rust liet Van Persie, bezig aan zijn laatste seizoen als profvoetballer, van zich spreken. Kort nadat Jørgensen met een stiftje de paal had geraakt, gaf de 35-jarige aanvoerder Berghuis vrije doortocht. De besluiteloze Berghuis strandde echter op Fortuna-keeper Kosolev.

Het was een fase waarin weinig lukte bij Feyenoord. Novakovich wist er wel raad mee. De vaardige spits kapte Feyenoord-verdediger Van der Heijden met speels gemak uit, waarna hij de bal langs Vermeer schoof.

Tien minuten later kwam Feyenoord weer op voorsprong. Een discutabele strafschop, gegeven scheidsrechter Gözübüyük na aangeschoten hands bij Fortuna-verdediger Heerings, werd onberispelijk binnengeschoten door Van Persie. Van Beek kopte in slotfase nog raak uit een corner en Berghuis benutte in blessuretijd nog een penalty, waardoor Feyenoord nog kans maakt op een prijs.

Reddingsboei

Dit seizoen, nu de achterstand in de competitie op PSV en Ajax respectievelijk dertien en elf punten is, is het KNVB-bekertoernooi de enige manier om het voetbaljaar nog met enige glans af te sluiten. Een reddingsboei was de beker wel vaker de laatste jaren. Ook in 2016 en vorig jaar leverde het toernooi een prijs op onder leiding van Van Bronckhorst. De loting is Feyenoord daarbij goedgezind; van de laatste 21 bekerwedstrijden hoefden de Rotterdammers slechts drie keer in actie te komen buiten de Kuip.

Geen onbelangrijk gegeven. In de Kuip kan de thuisclub zich oppompen. PSV ondervond het in de competitie. In de Kuip zorgde Feyenoord voor de tot dusver enige seizoensnederlaag van de Eindhovenaren. Ajax, dat komende zondag afreist naar Rotterdam, is gewaarschuwd.

Ook willem II door

Willem II heeft net als vorig jaar de halve finale van het bekertoernooi gehaald. De Tilburgse eredivisieclub won met 3-2 bij FC Twente, de nummer twee van de eerste divisie. De IJslander Kirstofer Kristinsson kopte de bezoekers vlak voor tijd naar de winst. Alle vijf de doelpunten vielen in de tweede helft. Uitiendelijk werd de 19-jarige Kristinsson werd de matchwinner, met een doelpunt drie minuten voor de officiële speeltijd was verstreken.

Voor de zevende keer in de laatste acht seizoenen staat AZ in de halve finale van het bekertoernooi. In eigen huis werd Vitesse simpel met 2-0 aan de kant gezet.