Staatssecretaris: opvang lastige asielzoekers in Hoogeveen onderschat

Staatssecretaris Mark Harbers erkent dat de problematiek van lastige asielzoekers in de speciale opvang in Hoogeveen en Amsterdam is onderschat. Dat schrijft Harbers (VVD) in een reactie op een inspectierapport aan de Tweede Kamer.

Uit het rapport van de Inspectie van Justitie en Veiligheid blijkt dat medewerkers van de Extra Begeleiding en Toezichtlocatie (EBTL) in Hoogeveen wekelijks te maken hebben met heftige incidenten zoals bedreiging en zelfs crimineel gedrag door bewoners. Het personeel vindt dat het te weinig middelen heeft om dat aan te pakken. De inspectie bevestigt dat.

Overleden na val na confrontatie medewerker

In Nederland zijn sinds eind 2017 twee locaties waar asielzoekers worden geplaatst die in en rond reguliere azc’s veel overlast veroorzaken. Het regime is daar strenger. In opdracht van de staatssecretaris heeft de inspectie onderzoek gedaan naar het functioneren van de speciale opvanglocaties. Aanleiding was de niet-natuurlijke dood van een Algerijn met ernstige gedragsproblemen in Hoogeveen. De 32-jarige man kwam maart vorig jaar om het leven als gevolg van een val na een confrontatie met een medewerker.

Harbers: beheersen in plaats van begeleiden

Het onderzoeksrapport is dinsdag verschenen. In het rapport staat dat het personeel alles heeft gedaan om de man goed te begeleiden, maar dat de middelen te beperkt zijn. De inspectie adviseert de staatssecretaris het personeel meer mogelijkheden te geven om bedreigend en crimineel gedrag aan te pakken. Harbers schrijft dat hij met het Centraal Orgaan Asielzoekers in gesprek is over het aanscherpen van de huisregels. ,,Voor de groep die niet openstaat voor gedragsverandering acht ik een ander regime passend, een regime dat gericht is op beheersen in plaats van begrenzen en begeleiden.”

Crimineel gedrag

Staatssecretaris Harbers concludeert dat de ervaringen van het personeel erop duiden dat de problematiek van de bewoners zwaarder is dan werd verwacht. Volgens Harbers was de verwachting dat het vooral zou gaan om overlastgevers die agressief gedrag vertonen richting medebewoners of personeel, vernielingen aanrichten of medebewoners discrimineren of intimideren. ,,Maar bij de huidige bewoners is vaak ook sprake van verslavingsproblemen in combinatie met psychische problemen. Daarnaast is ook sprake van crimineel gedrag.”

Waar nodig aanpassingen doorvoeren

Deze combinatie leidt, zo stelt Harbers, veelvuldig tot incidenten op en rondom de speciale opvanglocaties, waarbij relatief veel politie-inzet noodzakelijk is. Harbers schrijft dat hij de Tweede Kamer ook in november al informeerde over de problemen. ,,De bevindingen van de inspectie sluiten derhalve aan bij het beeld dat ik heb geschetst. Een aantal maatregelen heeft tijd nodig om blijvend effect te sorteren. Waar nodig zal ik aanpassingen doorvoeren en afspraken aanscherpen.”