Hoe viert Drenthe volgend jaar 75 jaar vrijheid? Onder meer met een film

Jongeren in Emmen tijdens een Bevrijdingsfeest op 5 mei. De jeugd is volgend jaar een belangrijke doelgroep voor de festiviteiten. Foto Boudewijn Benting

Jongeren in Emmen tijdens een Bevrijdingsfeest op 5 mei. De jeugd is volgend jaar een belangrijke doelgroep voor de festiviteiten. Foto Boudewijn Benting

Een film over Drenthe tijdens de Tweede Wereldoorlog moet een blijvende herinnering aan deze periode vormen.

Dit zei gedeputeerde Cees Bijl (PvdA) woensdag tijdens een commissievergadering van Provinciale Staten over de festiviteiten ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding.

Plan nog niet officieel ingediend

Bijl wil niet zeggen wie de initiatiefnemers zijn van de film. ,,Het plan is nog niet officieel ingediend.’’ Ook is nog niet bekend wat het thema van de film precies zal zijn.

‘Maak de film over Johannes Post’

Statenleden hebben daarbij al wel ideeën. Zo zou Jan Pottjewijd (PVV) graag zien dat de film over verzetsstrijder Johannes Post zou gaan, die in juli 1944 werd geëxecuteerd. De ChristenUnie suggereerde om een film te maken over Nieuwlande, dat de Israëlische onderscheiding Yad Vashem kreeg voor hulp aan de joden.

Kas provincie gaat wijd open

Bijl verdedigde woensdag het voorstel om 1 miljoen euro in het programma voor 75 jaar bevrijding te steken. Daarvan moet de helft uit de reserves van de provincie komen. De provincie vraagt de gemeenten om 360.000 euro. Alle fracties vinden het een uitstekend idee om volgend jaar uitgebreid bij 75 jaar vrijheid stil te staan, maar er zijn wel aarzelingen omdat het programma nog niet erg concreet is.

Over de streep

Bijl trok de Statenleden echter over de streep met de uitleg dat het geld eerst beschikbaar moet komen, voordat de initiatiefnemers de plannen verder kunnen uitwerken. Ze moeten enige zekerheid hebben dat er geld is, stelde hij. Maar ze krijgen het geld pas in handen als er echt wat mee gedaan wordt.

Op de fiets terug naar Westerbork

Een van de projecten heet ‘Terug naar Westerbork’. Scholieren en studenten fietsen vanuit voormalige vernietigingskampen terug naar Westerbork en krijgen onderweg lezingen en dergelijke over de jodenvervolging.

,,De bedoeling is jongeren een beleving mee te geven die ze hun leven niet meer vergeten’’, aldus Bijl. Dat is volgens Bijl belangrijker dan een blijvend monument. De PVV ziet wel graag dat er een blijvend monument komt. ,,Maar een film kan daar ook aan voldoen’’, stelde Pottjewijd.