Indrukwekkende bloedmaan aan de hemel

Er was vanmorgen een totale maansverduistering te zien. De maan passeert dan door de ‘schaduwkegel’ van onze planeet, wat leidt tot een prachtig spektakel aan de hemel.

mtm, mrra, jvt

‘Onze planeet komt dus tussen de zon en de maan in te staan. Daardoor krijgt ze geen rechtstreeks licht van de enige lamp in ons zonnestelsel over haar heen. En dat gebeurt deze keer niet gedeeltelijk, maar volledig. Vandaar spreken we van een totale maansverduistering’, zegt Francis Meeus van Volkssterrenwacht Mira.

Rond 6.12 uur was de eclips op zijn hoogtepunt. Om 8.48 uur is de maansverduistering voorbij. Dan is de maan net onder gegaan.

In principe zouden we de verduisterde maan niet mogen zien: er valt geen zonlicht op en ze heeft dus niets om te weerkaatsen. Maar zonlicht dat net naast de aardbol glijdt, maar wel nog door onze dampkring wordt verstrooid, lekt tot in de aardschaduw en kleurt de maan rood. Daarom wordt de verduisterde maan in dit geval ook wel een bloedmaan genoemd.

'Superbloedwolfmaan'

© AP

Als klap op de vuurpijl staat de maan ook nog eens in haar ‘perigeum’, een vollemaan waarbij de afstand tot het aarde het kleinst is. Maar zelfs een geoefend oog ziet amper een grotere maan, niet zo ‘super’ dus.’

Tot ergernis van sommige sterrenkundigen wordt deze maansverduistering soms als een ‘superbloedwolfmaan’ gehypet. ‘Bloed’ vanwege de rode kleur, ‘super’ omdat ze dichterbij staat en ‘wolf’ omdat vroeger de eerste vollemaan van het jaar wel eens ‘wolfmaan’ werd genoemd.

Nu is het opnieuw een aantal jaar wachten op een nieuwe totale maansverduistering. Noteer alvast de volgende data in uw agenda. Op 7 september 2025 is in België bijna een volledige totale maansverduistering te zien. Alleen is het begin dan niet zichtbaar. Op 20 december 2029 is de hele eclips nog eens zichtbaar, van begin tot eind. In afwachting daarvan moeten we het stellen met een aantal gedeeltelijke maansverduisteringen.

© XAVIER M. JUBIER - HTTP://XJUBIER.FREE.FR