Blue Monday: vijf vragen over de 'meest depressieve dag' van het jaar

Foto:

Foto: Shutterstock.

Het is vandaag Blue Monday, ook wel de meest depressieve dag van het jaar genoemd. Waar komt dit fenomeen eigenlijk vandaan?

Lees meer over
Gezond

Wie bedacht de Blue Monday?

Tien jaar geleden kwam de Britse psycholoog Cliff Arnall met een, volgens hem zelf, wetenschappelijke formule die aantoont dat de maandag van de laatste volle week van januari de meest depressieve dag van het jaar is. Mensen zouden die dag om allerlei redenen somber gestemd zijn.

De feestdagen zijn voorbij, die hebben veel geld gekost en het volgende salaris is nog niet binnen, mensen voelen zich schuldig over hoeveel ze hebben gegeten en gedronken, goede voornemens zijn alweer van de baan, de dagelijkse sleur slaat in, het weer is slecht en de dagen zijn donkerder dan in de rest van het jaar.

Zijn we vandaag echt allemaal depressiever?

Hoogleraar klinische psychologie Marcus Huibers stelt (in NRC Next) dat een depressie veel verschillende ontstaansfactoren kent en dat het niet mogelijk is om met een paar factoren de meest depressieve dag van het jaar aan te wijzen. Hiervoor is een onderzoek onder duizenden mensen nodig. Huibers voerde zelf een onderzoek uit naar depressieve klachten onder 14.000 mensen.

Verspreid over achttien maanden kregen deze mensen een vragenlijst om hun depressieve klachten te beschrijven. Dit onderzoek wees uit dat het weer geen invloed heeft op depressieve gevoelens. De meeste depressies kwamen juist in de zomer en in de herfst voor.

Waarom is Blue Monday dan toch een ding?

De formule van Arnall leverde veel kritiek op omdat er geen wetenschappelijke onderbouwing voor is. The Guardian, een Brits dagblad, beschuldigde Arnall van het ten onrechte verbinden van zijn naam aan de formule. De formule zou eerder al zijn opgezet door het Britse pr-bureau Porter Novelli, in opdracht van het reisbureau Sky Travel.

De achterliggende gedachte was dat mensen op de meest depressieve dag van het jaar eerder geneigd zijn een reis te boeken. Blue Monday is dus in het leven geroepen als publiciteitsstunt, maar er wordt elk jaar weer aandacht aan besteed door de media.

En als ik wel last heb van een Blue Monday, wat kan ik dan doen?

Ondanks dat de theorie van de Blue Monday niet wetenschappelijk onderbouwd is zijn er genoeg mensen die met depressieve gevoelens kampen. Enkele tips voor mensen die last hebben van somberheid:

Beweeg voldoende, zoek de buitenlucht op, plan ontspanningsmomenten in en zoek positieve contacten in je omgeving op. Tegen een echte depressie zal dit echter niet toereikend zijn.

Wat is Orange Monday?

De Orange Monday gedachte is de tegenhanger van de Blue Monday, het staat voor een positieve levenswijze. Op de Blue Monday van 2012 scheen de zon. Op deze dag ontstond de hashtag #OrangeMonday, deze belandde in de top tien hastaghs op Twitter.

De Orange Monday is een initiatief van Martin Jan Melinga, ervaringsdeskundige op het gebied van bipolaire stoornissen. Hij is van mening dat de huidige Geestelijke Gezondheidszorg beter kan. Op 5 september 2012 richtte hij de stichting Orange Foundation op, met als doel het bereiken van een positievere benadering van psychische stoornissen.