Vannacht zie je 'm: de superbloedwolfmaan (en de volgende is pas in 2037)

Een bloedmaan, afgelopen zomer. FOTO NIELS DE VRIES

Een bloedmaan, afgelopen zomer. FOTO NIELS DE VRIES

Je hebt een volle maan, je hebt een bloedmaan en je hebt een superbloedmaan. Wie een deel van de nacht wakker blijft ziet ze allemaal in één keer: de superbloedwolfmaan.

Het zijn drie natuurverschijnselen in één keer en dat gebeurt maar zelden, deze eeuw twee keer. De volgende is op 31 januari 2037. En je moet er vroeg je bed voor uit. Het verschijnsel begint rond 3:30 uur en duurt tot ongeveer 9:00 uur. Het hoogtepunt ligt rond 6:13 uur. Wegens de weersverwachting is de maan overal in Nederland te zien, behalve op de Wadden. Wolken gooien daar roet in het eten.

Sta je vroeg op en maak je foto's? Stuur ze naar internet@lc.nl, dan laten wij ze zien aan heel Friesland

De maan draait rondjes rondom de aarde, maar niet altijd op dezelfde afstand van de aarde. Als de maan dichtbij de aarde staat, noemen we dat een supermaan . De maan is dan groter en helderder dan normaal.

Als de maan ten opzichte van de zon achter de aarde staat, krijgt de maan geen licht van de zon om deze te weerkaatsen naar de aarde. Alle kleuren ketsen dan af, behalve het rode deel. En dus kleurt de maan dan rood, oftewel een bloedmaan . Het is dus een volle maan tijdens een maansverduistering.

En waarom dan een wolfmaan ? Dat is de bijnaam voor de eerste volle maan in het nieuwe jaar. Het heeft dus niet echt iets met de wolf te maken, behalve dan dat Amerikaanse inheemse stammen vroeger de manen namen gaven. De eerste volle maan van het jaar werd een wolfmaan genoemd.

Lees ook:  Kans op gladheid op Friese wegen