Gadgets20.01.2019

Review Polar Vantage M: zeer licht en comfortabel allround sporthorloge


Eind vorig jaar heeft het Finse tech-bedrijf Polar twee nieuwe multisporthorloges gelanceerd: de Vantage M en V. De Polar Vantage M is een sporthorloge met onder andere hartslagmeting voor doelgerichte sporters. De Polar Vantage V is meer geschikt voor sporters met een wat hogere ambitie. De Polar Vantage M hebben wij de afgelopen maanden uitgebreid kunnen testen en dit zijn de bevindingen!

Design en comfort

De eerste indruk van de Vantage M is dat het een strak en modern sporthorloge is. En ook zeer licht. Wanneer je gaat sporten met een horloge om je pols, dan is het vooral belangrijk dat het horloge prettig draagt en dat zit in dit geval helemaal goed. Ook bij langdurige inspanningen is het draagcomfort goed. En daarnaast is het ook een horloge dat je prima ook als ‘dagelijks’ horloge om je pols kunt houden.

Naast comfort is ook de bediening is van groot belang als het gaat om een sporthorloge: die moet eenvoudig zijn zodat je tijdens het sporten geen ingewikkelde handelingen hoeft uit te voeren om ‘m te kunnen bedienen. Ook dat doet de Vantage M feilloos: de bediening is eenvoudig en snel. Je hebt zelfs de mogelijkheid om het scherm tijdens een training te locken. Daarmee voorkom je dat je de training per ongeluk stop zet of een ronde afdrukt terwijl dat niet de bedoeling is. Wanneer je bij de finish wilt afdrukken is dat echter minder praktisch, want dan moet je ‘m eerst unlocken.

Opladen doe je eenvoudig via USB. De oplader heeft overigens ook een magneet die ervoor zorgt dat het horloge goed opgeladen wordt. Maar ook die moet je wel even goed vastklikken,. Wanneer je op zondagochtend helemaal klaar staat in je hardloopkleding en je wilt vertrekken voor een duurloop, dan wil je niet dat je horloge ’s nachts niet heeft opgeladen omdat de lader niet goed vast zat.

De Polar Vantage M heeft een eenvoudig en strak design
De Polar Vantage M heeft een eenvoudig en strak design
Super licht en perfect draagcomfort
Super licht en perfect draagcomfort
Opladen doe je via een magneet aan de achterzijde
Opladen doe je via een magneet aan de achterzijde

Software: 100+ sporten

Polar noemt het een ‘multisport’ horloge en dat is het letterlijk ook: je kunt uit 100+ sporten kiezen, waarvan je 20 sportprofielen kunt opslaan. Daar zitten natuurlijk de meest gebruikte sporten bij zoals hardlopen, triatlon en indoor fietsen, maar ook ‘verrassingen’ zoals disc golfen, floorball en Fins honkbal.

Per sportprofiel kun je zelf bepalen hoe je je scherm wilt indelen: op basis van tijd, hoogteverschillen, hartslag, afstand en snelheid/tempo. In totaal kun je acht verschillende trainingsweergaven per sportprofiel instellen. Verder bestaat nog de mogelijkheid om per profiel, dus bijvoorbeeld bij het profiel hardlopen op loopband, in te stellen dat je hartslag beschikbaar is voor de loopband om deze daar weer te kunnen geven.

Wil je jouw trainingen delen dan kun je alle activiteiten opslaan via Polar Flow, dat je vervolgens kunt koppelen met Strava, Nike plus, Apple Health, myfitnesspal en trainingspeaks. Koppelen met Strava gaat gemakkelijk en automatisch tijdens het synchroniseren. Wel moet je even aangeven dat ‘ie moet synchroniseren, en daarmee bepaal je dus zelf wanneer de trainingen worden geüploaded. Alles wordt dan in één keer overgezet. Het leuke is dat er ook een koppeling wordt gemaakt met je agenda, iets wat ik niet eerder bij sporthorloges heb gezien. Je ziet ná het synchroniseren in je agenda dat je hebt gelopen.

Leuk is ook dat je na het synchroniseren feedback kunt geven over de training, hoe heb je de training hebt ervaren. Zeker wanneer je gericht aan het trainen bent voor een wedstrijd dan is het soms fijn om terug te kunnen kijken hoe je een training hebt ervaren en hoe fit je jezelf dus daadwerkelijk voelde.

Hartslagmeting

De Polar Vantage M is dus een goed sporthorloge, maar toch is er wel een verbeterpunt te noemen en dat is de hartslagmeter. Hartslagmeting gebeurt voor dit horloge via sensoren aan de achterzijde van het horloge, via de bovenkant van je pols dus. Deze voldoet – in mijn geval – niet met wat er beloofd wordt. Als ervaren hardloper weet ik dat een hartslag tijdens een duurloop vrij constant is. Je kunt er nog net geen liniaal naast leggen, maar bij gelijkmatige inspanning is er een gelijkmatige hartslag. Toch laten de statistieken behoorlijke pieken en dalen zien, alsof de meting niet constant is. Ook het horloge strakker op de pols dragen geeft niet het gewenste effect. Hartslagmeting is voor veel hardlopers van belang, want dat is de basis waarmee vetverbranding en trainingsintensiteit wordt vastgesteld, zo maak je berekeningen waarmee bepaald wordt of je conditie aan het opbouwen of verliezen bent. Wellicht dat de hartslagmeting met een hartslagband nauwkeuriger zal zijn, maar dat hebben wij niet kunnen testen.

Mocht je dit horloge ook als smartwatch willen gebruiken, en berichten van je telefoon op je pols aflezen, dan moet je nog even geduld hebben. Die optie komt er wel, maar staan vooralsnog gepland voor een systeemupdate van februari 2019.

De Polar Vantage M kost 279 euro en is verkrijgbaar in de kleuren petrol, zwart en wit. Je kunt er ook een los, wat luxere, bandje bij kopen. Meer info vind je via de website van Polar.

Hartslagmeting op de pols
Hartslagmeting op de pols
Je kunt 100+ sporten selecteren
Je kunt 100+ sporten selecteren
Via Polar Flow kun je statistieken uitlezen
Via Polar Flow kun je statistieken uitlezen
Uitgebreide informatie over iedere workout
Uitgebreide informatie over iedere workout
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl

Verder lezen over Sport

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24

Voor het tweede jaar op rij schittert Max Verstappen op de cover van EA SPORTS officiële videogame van het 2024 FIA Formula One World Championship.

Gaming16.04.2024

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24

Verhoogt Basic-Fit abonnementsgelden zonder vooraankondiging?

Verschillende leden van Basic-Fit klagen erover dat de sportschoolketen de periodieke abonnementsgelden verhoogt zonder hen hier voorafgaand van op de hoogte te stellen. Overeenkomstig consumentenrecht gelden er namelijk...

Nieuws04.04.2024

Verhoogt Basic-Fit abonnementsgelden zonder vooraankondiging?

Stuur Basic-Fit dan onderaan een email!
De eerste voetbalwedstrijd die je in VR kunt kijken: PSV – AZ

In Nederland is nu voor het eerst een voetbalwedstrijd te zien in virtual reality. Het gaat dus niet om een virtuele voetbalwedstrijd: het is een echte wedstrijd tussen twee topteams, namelijk AZ en PSV die ook in VR wor...

Technology03.04.2024

De eerste voetbalwedstrijd die je in VR kunt kijken: PSV – AZ

Formule 1 gaat verhuizen: maar niet definitief

Het gonst van de geruchten over de uitzendrechten van de Formule 1: er wordt gezegd dat die eer straks aan Ziggo is, maar dat is nog niet definitief. Wel is er een kleine verhuizing: de Formule 1-uitzendingen zijn straks...

Entertainment02.04.2024

Formule 1 gaat verhuizen: maar niet definitief

​Dit zijn de beste Nederlandse steden voor padellers

Er is tennis, er is squash en er is padel. Steeds vaker zien we in Nederland padelbanen verschijnen en dat is niet vreemd: het is een enorm goede sport. Nu blijkt volgens een onderzoek van Holidu dat er bepaalde steden i...

Lifestyle20.03.2024

​Dit zijn de beste Nederlandse steden voor padellers

Formule 1: Dit is de nieuwe Red Bull-auto van Max Verstappen

Red Bull heeft het rode doek van zijn nieuwe stier gehaald: de Formule 1-wagen waarin kampioen Max Verstappen en teamgenoot Sergio Perez het moeten gaan doen dit seizoen. Het Formule 1-seizoen begint al bijna, dus dit is...

Automotive16.02.2024

Formule 1: Dit is de nieuwe Red Bull-auto van Max Verstappen

Usher maakt zich op voor de halftime show van Super Bowl LVIII

Usher is even uit zijn Las Vegas-residentie gestapt, want hij heeft een hoger doel: de halftime show doen van de Super Bowl LVIII. Het is een American Football-wedstrijd, maar eigenlijk is het een van de meest commercië...

Entertainment08.02.2024

Usher maakt zich op voor de halftime show van Super Bowl LVIII

Marathonloper Kelvin Kiptum wil grenzen gaan verleggen met Amazfit

Amazfit heeft onlangs een nieuw partnerschap aangekondigd met Kelvin Kiptum, de wereldrecordhouder marathon voor mannen. En tevens de enige atleet die een marathon heeft voltooid in minder dan twee uur en één minuut....

Gadgets06.02.2024

Marathonloper Kelvin Kiptum wil grenzen gaan verleggen met Amazfit

Wereldrecord marathon onder de 2 uur?