Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Binnenland

Haspels wordt nieuwe ambassadeur in de Verenigde Staten

André Haspels was voormalig ambassadeur in Zuid-Afrika en Vietnam en volgt Henne Schuwer op in Washington.

André Haspels is voormalig ambassadeur in Zuid-Afrika en Vietnam.
André Haspels is voormalig ambassadeur in Zuid-Afrika en Vietnam. Foto Buitenlandse Zaken

De Rijksministerraad heeft vrijdag ingestemd met de benoeming van André Haspels als nieuwe ambassadeur in de Verenigde Staten. Haspels is sinds 2016 directeur-generaal politieke zaken op het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De oud-ambassadeur in Zuid-Afrika en Vietnam was voorgedragen door minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD). Haspels volgt Henne Schuwer op, die na 3,5 jaar ambassadeurschap in Washington dit jaar met pensioen gaat. De Amerikaanse regering moet de benoeming nog goedkeuren.

Haspels studeerde Internationale Betrekkingen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en begon zijn carrière als Nederlandse afgevaardigde bij de Europese Commissie.

Lees ook een dubbelinterview met de Nederlandse ambassadeurs in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk: ‘Wie kenden we uit de club van Trump?’