RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
GP

Al-Attiyah bezorgt Toyota allereerste eindzege in Dakar Rally

Nasser Al-Attiyah heeft donderdag voor de derde keer de Dakar Rally op zijn naam geschreven bij de auto’s. De Qatarees domineerde het tweede deel van de woestijnrally, en bezorgde Toyota daarmee voor het eerst de eindzege in de Dakar.

Al-Attiyah stond als één van de grote favorieten aan de start van de 41e Dakar Rally, en maakte zijn favorietenrol meteen waar vanaf de start. De Toyota-rijder won meteen de eerste etappe, en moest de klassementsleiding alleen op de tweede dag even afstaan aan stalgenoot Giniel de Villiers. In de daaropvolgende dagen bleef Al-Attiyah foutloos en liet ook het materiaal hem niet in de steek. Iets wat onder andere stalgenoot Bernhard ten Brinke en de razendsnelle Sebastien Loeb – die vier van de tien etappes wist te winnen – wel overkwam.

Sainz wint slotetappe

Door de problemen van zijn concurrenten en het feit dat hij in de voorlaatste etappe nog zijn tweede etappezege pakte, kon Al-Attiyah het donderdag in de slotetappe relatief rustig aan doen. De Qatarees verdedigde op de laatste dag een voorsprong van ruim 50 minuten op Nani Roma. Met een twaalfde tijd in de tiende etappe bleef daar uiteindelijk nog ruim drie kwartier van over.

De laatste etappe werd gewonnen door Carlos Sainz, die vorig jaar nog de rally wist te winnen maar dit jaar door diverse problemen al snel kansloos was in de strijd om de eindzege. Op 42 seconden van Sainz kwam Sebastien Loeb als tweede aan de finish. Cyril Despres klokte op 2m31s de derde tijd.

Eerste Dakar-zege voor Toyota

Met zijn derde eindzege heeft Al-Attiyah historie geschreven in de Dakar Rally. De Qatarees is namelijk de eerste coureur die de rally met een Toyota heeft te winnen. Na haar eerste zege in de 24 uur van Le Mans afgelopen jaar, heeft het Japanse merk nu dus ook haar allereerste titel in de Dakar Rally binnen. Voor Al-Attiyah zelf is het zijn derde overwinning in de Dakar, nadat hij eerder al met Volkswagen (2011) en MINI (2015) al wist te winnen.

Op 46 minuten en 42 seconden achterstand van Al-Attiyah eindigt Nani Roma de rally namens MINI als tweede. Negenvoudig WRC-kampioen Sebastien Loeb was deze rally opnieuw razendsnel, maar moest door meerdere problemen onderweg genoegen nemen met de laagste trede op het Dakar-podium. De Pool Jakub Przygonski eindigt de rally als vierde. Cyril Despres – die in al zijn 18 deelnames aan de Dakar nog nooit is uitgevallen – maakt de top vijf compleet.

Twee Nederlandse teams aan de finish

Van de vijf Nederlandse teams die op 7 januari aan de start stonden in Lima hebben er maar twee de finish gehaald. Michiel Becx en Bernhard ten Brinke vielen uit door technische problemen, terwijl Maik Willems uit de rally werd gehaald omdat hij te ver achterop was geraakt na een overnachting in de woestijn. Erik van Loon haalde wel de finish. De Brabander eindigt de rally als beste Nederlander op een 25e plek, maar liep tijdens de rally veel tijdverlies op door herhaaldelijke problemen met de ingebouwde krik van zijn Toyota Hilux. Ook de gebroeders Coronel haalden de finish met hun Beast. Op meer dan 40 uur achterstand van winnaar Al-Attiyah eindigde de tweeling de rally op een 42e plek in het algemeen klassement.

Eindklassement Dakar 2019