Luister naar

De moeflon of de wolf?

Nieuws
Om zijn Corsicaanse bergschapen te beschermen, wil Seger Emmanuel baron van Voorst tot Voorst de inheemse wolf in Nederland kunnen afschieten. ‘Met de moeflon halen wij onze Europese biodiversiteitsdoelen. Dat is mijn primaire drijfveer en me meer waard dan de wolf.’
Pieter Hotse Smit redactie vk
donderdag 17 januari 2019 om 03:00
Een moeflon in de bossen van het park De Hoge Veluwe. Door het gure en regenachtige weer zijn deze wilde schapen nu vooral te vinden in de dichte bossen van het park.
Een moeflon in de bossen van het park De Hoge Veluwe. Door het gure en regenachtige weer zijn deze wilde schapen nu vooral te vinden in de dichte bossen van het park. vk / Raymond Rutting

Amsterdam

‘We moeten ons afvragen: willen we de wolf of willen we de moeflon?’, zei de directeur van het Nationale Park De Hoge Veluwe dinsdag in dagblad de Gelderlander. Zijn vraag past in de klassieke discussie over de natuur: mogen we die naar onze hand zetten of moeten we er in harmonie mee leven?

Met zijn jachtpleidooi voor ‘gecontroleerd beheer’ van de in Europa beschermde wolf, plaatst het oud-Statenlid van het CDA in Overijssel zich in het kamp van CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. Die zei begin deze maand tegen EenVandaag dat afschot van wolven nodig is om schapenboeren te beschermen.

Om haar wens kracht bij te zetten, zei Schreijer-Pierik dat er veertig wolven zijn in Nederland en een plaag dreigt – beweringen die volgens talloze deskundigen niet kloppen. Waar ze het wel over eens zijn: een van de twee wolven die op dit moment bewezen in Nederland zijn, vestigt zich volgens de officiële definitie eind deze maand op de Veluwe. Het is dan voor het eerst in 150 jaar dat een wolf zich hier settelt door een eigen territorium in te nemen.

Maurice La Haye van de Zoogdierenvereniging en Wolven in Nederland interpreteert het interview van de directeur van de Hoge Veluwe als een poging van het CDA een genuanceerder verhaal over de wolf te vertellen na ‘de flater’ van Schreijer-Pierik. ‘Maar met dezelfde antiwolfretoriek en met tal van ongefundeerde uitspraken.’

Op zijn beurt heeft Van Voorst tot Voorst zijn gedachten over types als La Haye. ‘Ze hebben maar één doel: dat de wolf terugkeert in Nederland’, zegt hij, en verwijt de media daar te veel in mee te gaan. ‘Ze hangen een eenzijdig verhaal op, maar zitten zelf niet met de gevolgen omdat ze geen grond bezitten.’

Rondom de Hoge Veluwe bezitten Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer wel grond. Ze zullen mogelijk gezamenlijk het territorium van de wolf vormen. ‘We nemen graag maatregelen om onze kuddes te beschermen, omdat we willen dat de wolf terugkomt’, zegt een woordvoerder van Staatsbosbeheer. Ook Natuurmonumenten ziet allerlei mogelijkheden, zoals omheiningen van schrikdraad.

idioot idee

Van Voorst tot Voorst wenst ‘al die lui in Nederland zonder een bal verstand van wolven’ er succes mee, laat hij telefonisch weten. ‘Wij hebben duizenden hectaren open gebied’, zegt hij. ‘Idioot idee om dat af te zetten. De moeflon – hier al meer dan honderd jaar, dus in mijn ogen geen exoot – is cruciaal om te voorkomen dat die vlakten dichtgroeien met grove den, een woekeraar met dank aan neerdalend stikstof. Door die schapen halen wij onze Europese biodiversiteitsdoelen. Dat is mijn primaire drijfveer en me meer waard dan de wolf.’

De directeur van De Hoge Veluwe, dat voornamelijk inkomsten haalt uit toerisme, is ook eerlijk over zijn andere beweegredenen tegen de komst van het roofdier. ‘Ik heb niks aan die wolf.’ Anders is het met het schaap dat ironisch genoeg meer dan honderd jaar geleden in Nederland is uitgezet om op te jagen: ‘De moeflon is echt een icoon en publiekslieveling, die kunnen we niet missen.’

Mocht de directeur van het nationale park zijn zin krijgen, dan kan het gedaan zijn met de wolven in Nederland na een bezoekje aan De Hoge Veluwe. Is dit niet ook een erg groot offer?

‘Dat zou wel heel toevallig zijn en niet realistisch’, zegt hij. ‘Ik ga over het beheer van mijn gebied en daarvoor geldt: de wolf heeft een significant negatief effect op de biodiversiteit. Deze opvatting is breed gedragen onder andere particuliere landeigenaren in Europa. Maar in Nederland moet bij andersdenkenden de kop eraf. Nou, dat is dan zo.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.