Direct naar artikelinhoud

Gele hesjes betogen opnieuw in Frankijk, meer dan 100 arrestaties

Gele hesjes demonstreerden vandaag opnieuw op de Champs-Elysées.Beeld AFP

Duizenden demonstranten zijn vandaag voor het vijfde weekend op rij in Frankrijk de straat opgegaan om tegen de regering van president Emmanuel Macron te protesteren.  Bij de protesten in de hoofdstad zijn zeker 168 mensen gearresteerd.

Het aantal gele hesjes lag een stuk lager dan vorige week zaterdag: volgens officiële schattingen 66.000 door het hele land, tegen 126.000 vorige week.

In heel Frankrijk waren 69.000 agenten ingezet, tegenover 89.000 een week geleden. Er was vooral veel politie aanwezig in Nantes, Bordeaux en Toulouse. In Parijs waren 8000 politiemensen op de been. Af en toe werden waterkanonnen en traangas ingezet om oplaaiende relletjes de kop in te drukken. 

De gele hesjes begonnen half november met protesten op knooppunten en rotondes tegen de verhoging van de brandstofprijzen. Al snel groeiden de demonstraties uit tot bredere protesten tegen het beleid van Macron. De demonstraties in Parijs leidden de afgelopen weken tot vandalisme en gewelddadige botsingen met veiligheidstroepen.

Lees ook: 

De gele hesjes zijn het zat! Maar wat?

Nederlandse demonstranten in gele hesjes willen nadrukkelijk géén geweld gebruiken zoals in Frankrijk. Maar dat is dan ook de enige beleidslijn van de nieuwe burgerbeweging.

De ‘Gele hesjes’ tonen de Franse kloof

Het protest van de ‘gele hesjes’ bevestigt vooral de gespletenheid van Frankrijk. Twee werelden staan lijnrecht tegenover elkaar en de politiek heeft geen antwoord.