Direct naar artikelinhoud
NieuwsDebat Brexit

‘Nonsens!’ ‘Shut up!’ Als het over de Brexit gaat, zijn de Britse beleefdheden ver te zoeken

Als het Britse vertrek uit de Europese Unie ter sprake komt, maken de traditionele beleefdheden in het Britse debat plaats voor sneren. Vooral binnen de Conservatieve Partij is de stemming bedorven. 

Het Britse parlement in Londen. Helemaal links op de tafel ligt de gouden ‘mace’.Beeld AFP

Nooit in zijn voetballoopbaan kreeg Gary Lineker een gele kaart, maar nu heeft hij een uitbrander gehad van een BBC-collega. Cricketverslaggever Jonathan Agnew heeft genoeg van Linekers opmerkingen over Brexit. ‘Ik zou worden ontslagen als ik jouw voorbeeld volg. Dank je’, twitterde Agnew, compleet met een link naar de redactionele richtlijnen van de publieke omroep. Lineker, het gezicht van Match of the Day, laat regelmatig weten hoe ongelukkig hij met Brexit is.

De wrevelige reactie typeert de toon van het publieke debat in tijden van Brexit. Vooral binnen de Conservatieve Partij zijn traditionele beleefdheden tijdelijk opgeschort. Afgelopen woensdag, op de dag van de vertrouwensstemming tegen May, weigerde Brexiteer Andrew Bridgen met de plaatsvervangend voorzitter van zijn partij, James Cleverly, te praten. Voor het oog van de camera liep Bridgen weg

Nadat May haar pyrrusoverwinning had behaald, zei staatssecretaris Alistair Burt dat na de apocalyps alleen nog ‘mieren en Tories die kibbelen over Europa en hun leider’ in leven zijn. May zelf verloor haar geduld tijdens de EU-top, toen ze op woedende wijze verhaal haalde bij commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Deze had de Brexit-benadering omschreven als ‘nebulous’ (‘nevelachtig’) en de premier had dit opgevat als een persoonlijk verwijt.

Onverantwoordelijke Tony Blair

Op zondag was May wederom boos, ditmaal op Tony Blair die voor een nieuw referendum pleit. Ze noemde zijn plan om naar Brussel te gaan ‘een belediging voor het ambt dat hij ooit vervulde’. Tevens noemde ze het handelen van de oud-Labour leider ‘onverantwoordelijk’. Labour Brexiteer Kate Hoey op haar beurt beweerde dat ‘May en eurocraten het werk van de IRA afmaken in Noord-Ierland’, suggererend dat Mays akkoord een soort van hereniging tussen de twee Ierlanden behelst.

In de televisiestudio’s is het niet veel gezelliger, vooral niet wanneer Alastair Campbell bij de discussie betrokken is. De oud-spindoctor van Blair, die thans de campagne voor een tweede referendum leidt, gaat steeds meer lijken op Malcolm Tucker, het vloekende personage uit de politieke sitcom The thick of it dat op hem gebaseerd is. Campbell zei dat columniste Jenny Russell ‘nonsens’ uitkraamde toen ze beweerde dat Campbell de arrogante houding van een Remainer personifieert.

In een eerder Brexit-debat had Campbell ‘shut up’ geroepen naar televisiepresentator Piers Morgan.

Ook de debatten in het Lagerhuis zijn roeriger dan ooit en maandag werd May uitgelachen na haar bewering dat ze naar het parlement luistert. Op dezelfde dag protesteerde de socialist Lloyd Russell-Moyle door het ceremoniële zwaard op te pakken en ermee weg te lopen. De ‘mace’ symboliseert de koninklijke autoriteit en wanneer het zwaard niet op de tafel ligt, kan er geen parlementair debat plaatsvinden, noch een stemming.

Ook de woedende toespraken van Labour-leider Jeremy Corbyn beginnen op te vallen, de man die bij zijn aantreden had gepleit voor een ‘vriendelijker politiek’. Hij had buiten Brexit gerekend. Komende week zal Corbyn onder nog grotere druk komen te staan om het vertrouwen in de regering middels een motie op te zeggen. Volgens veel leden van de Labour-oppositie is haast geboden nu 29 maart 2019 en een No Deal steeds dichterbij komen.