Direct naar artikelinhoud

Macron trekt de beurs voor de gele hesjes

Een groep gele hesjes kijkt naar president Macrons televisietoespraak in La Ciotat, nabij Marseille.Beeld REUTERS

Emmanuel Macron heeft maandagavond Fransen met lage inkomens meer koopkracht beloofd. Of dat de gele hesjes van de straat houdt, valt nog te bezien.

De Franse president Macron is gezwicht voor de roep om het minimumloon (nu netto 1.149 euro per maand) te verhogen. Deze werknemers krijgen er 100 euro netto bij. Zonder dat dit de werkgevers – die anders huiverig zijn nieuwe mensen aan te nemen – iets kost, verzekerde de president. De staat betaalt.

De minder draagkrachtige gepensioneerden – bijzonder aanwezig bij de gele hesjes – wil Macron gerust stellen door ze lastenverlichting in het vooruitzicht te stellen. Een ­geplande verhoging van een sociale heffing die alle Fransen betalen, de zogenoemde CSG, gaat niet door voor pensionado’s met een inkomen tussen de 1200 en de 2000 euro per maand.

De kosten van de maatregelen worden geschat op 10 tot 12 miljard euro

Excuses

Macron bood zijn excuses aan over een eerdere verhoging van deze CSG voor ouderen. “De inspanning die is gevraagd was te groot en niet rechtvaardig”, aldus het staatshoofd.

Tenslotte kondigde Macron aan dat werkgevers geen belasting meer betalen over overuren volgens het principe ‘meer werken en meer verdienen’.

De omstreden vermogensbelasting die Macron ten gunste van veelverdieners wijzigde en die de gele hesjes terug willen draaien, zit niet in het pakket van Macron. Deze ingreep is uitgegroeid tot een symbool in de strijd, omdat het volgens velen ­bewijst dat ‘Macron de president van en voor de rijken’ is.

Gele hesjes kijken naar Macrons toespraak in Gaillon, tussen Parijs en Rouen.Beeld REUTERS

Vooraf had een minister gezegd dat Macron de crisis alleen kon ­bezweren met een ‘blast social’. Of dit inderdaad een knaller is, moeten de komende dagen uitwijzen. De eerste reacties van gele hesjes waren overwegend negatief, maar hun staatshoofd heeft ontegenzeggelijk een stap gezet.

De kosten van de maatregelen voor de schatkist worden geschat op 10 tot 12 miljard euro. Een bedrag dat Frankrijk niet heeft. De staatsschuld bedraagt 100 procent van het bruto binnenlands product (net zo veel als bedrijven en particulieren in een jaar verdienen), maar nood breekt wet.

Handige kerstman

Macron speelt dus voor kerstman, hij zal volgend jaar niet kunnen voldoen aan de normen van het stabiliteitspact. Maar hij is wel een heel handige kerstman. Van een ‘sociale of linkse koerswijziging’ is nauwelijks sprake. Hij versnelt alleen ingrepen die hij eigenlijk later in zijn termijn, tot 2022, had willen nemen. Ook ­nodigde hij bedrijven uit gebruik te maken van een nieuwe mogelijkheid om hun personeel een onbelaste eindejaarspremie te geven. De rest van zijn hervormingsplannen blijft ongewijzigd.

Iedereen moet op een waardige manier kunnen leven van zijn werk
President Macron

Maar of dit optreden, een televisietoespraak tot de natie van dertien minuten, een eind zal maken aan de crisis die nu al een maand duurt, is onduidelijk. Macron, die vaak wordt verweten te technisch of juist te literair te spreken, deed zijn best een ­andere toon aan te slaan en begrip te tonen voor Fransen die niet goed meekomen. “Iedereen moet op een waardige manier kunnen leven van zijn werk”, zei hij bijvoorbeeld.

Op veel gele hesjes maakte de ‘nieuwe Macron’ hoe dan ook weinig indruk. Vanaf verschillende rotondes die nog altijd bezet worden gehouden, klonk het dat de president moet verdwijnen en dat er een nieuwe landelijke actiedag – de eerste vond plaats op 17 november – onderweg is.

Lees ook:

Parijs blijft het ergste bespaard

De gele hesjes zorgden zaterdag in Parijs opnieuw voor grote spanningen, maar een effectiever optreden van de politie voorkwam erger.