Luister naar

Overheid wil Clarissenklooster in Megen helpen

Nieuws
De provincie Noord-Brabant en de gemeente Oss willen het klooster van de clarissen in Megen helpen om te blijven voortbestaan. Ze hebben die intentie uitgesproken in een gezamenlijke verklaring met het klooster en de KNR (Konferentie Nederlandse Religieuzen).
Roel Sikkema
donderdag 15 november 2018 om 03:00

Megen

In een beleidsstuk met als titel Bouwen aan een duurzaam clarissenleven sprakende kloosterzusters zich al uit over hun toekomst. Ze willen zich richten op vier ‘pijlers’: de ontvangst van gasten, productlijnen, de ‘tafel van de Heer’ en duurzaamheid. Zo willen de zusters onder meer hun gastenverblijf uitbreiden, vegetarische producten, kruiden en thee verkopen en hun energieverbruik verminderen.

‘Het klooster is onderdeel van een groter verhaal van de vlucht van katholieken naar Noordoost-Brabant’, aldus gedeputeerde Henri Swinkels in een persverklaring van het klooster. ‘Het gebouw is onderdeel van een uniek ensemble in Megen. Daar hoort ook het franciscanenklooster bij.’

Het past bij het verhaal ‘Religieus Brabant’ dat de provincie met andere kloosters en partners, zoals het Museum voor Religieuze Kunst in Uden, wil vertellen.

levensvatbaar

‘Wij ondersteunen de kloostergemeenschappen in ons land die vitaal en levensvatbaar zijn’, zegt Patrick Chatelion Counet, secretaris van de KNR. ‘De KNR vindt het belangrijk dat het religieuze leven ook in deze tijd en in de toekomst zichtbaar blijft.’

Wethouder Johan van der Schoot van de gemeente Oss vindt het belangrijk dat er een goed ‘businessmodel’ voor het klooster komt. ‘We moeten zoeken naar combinaties die goed passen bij het klooster.’

Volgens Van der Schoot is niet alleen het gebouw bijzonder, ‘maar ook de inbreng en bewoning door de zusters tot op de dag van vandaag’.

Er komt nu een haalbaarheidsonderzoek naar de plannen van het klooster. Daarna wordt bekeken of en hoe de verschillende partijen een rol hebben in het verdere proces. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.