Direct naar artikelinhoud

Taakstraf voor rookbomgooiers PSV-Ajax

Zes mannen die tijdens de competitiewedstrijd PSV-Ajax in april vorig jaar zware rookbommen afstaken op de tribune hebben dinsdag van de rechtbank in Den Bosch taakstraffen van 120 uur gekregen.

De desbetreffende wedstrijd in 2017.Beeld anp

Tom H., die de actie coördineerde, krijgt daar bovenop een celstraf van 150 dagen, waarvan 93 voorwaardelijk. Hij heeft die al uitgezeten. Medeorganisator Jordy van den B. kreeg er nog twee maanden voorwaardelijk cel bovenop.

Rookpotten
Tijdens de topper werden na vijftig minuten rookpotten aangestoken, die een deel van het stadion in gitzwarte rook hulden. Daardoor ontstond onder supporters paniek.

Tientallen bezoekers, onder wie ook kinderen, kregen last van ademhalingsproblemen, prikkende ogen en hoofdpijn. De wedstrijd werd kort onderbroken.

Hogere eisen
De rechter veroordeelde de mannen voor openlijk geweld. De eisen waren veel hoger - tot een jaar cel - want justitie vond dat er sprake was van brandstichting. Daarvan werden de mannen vrijgesproken, omdat ze rookpotten afstaken die in principe geen brand veroorzaken.

De rechter nam het de supporters kwalijk dat ze niet hadden nagedacht over de gevolgen van het afsteken van de rookpotten. "Mensen raakten in paniek. Dat had tot valpartijen op de trappen kunnen leiden of erger. In het vak erboven zaten vooral ouders met jonge kinderen."

Spijt betuigen
De mannen hebben tijdens de zitting twee weken geleden wel spijt betuigd van hun actie en de gevolgen. Dat woog de rechtbank ook mee in de strafmaat. De actie was een protest tegen stadionverboden.

De betrokkenen hebben nadien allemaal een stadionverbod gekregen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.