Luister naar

Vertraging asielaanvragen kost IND miljoenen

Nieuws
De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND heeft asielzoekers het afgelopen jaar meer dan een miljoen euro aan dwangsommen uitbetaald omdat ze niet tijdig kon beslissen over asielaanvragen.
Irene de Zwaan redactie vk
dinsdag 13 november 2018 om 03:00

Den Haag

Dit zegt de IND tegen de Volkskrant. Het bedrag zal waarschijnlijk nog verviervoudigen: duizenden claims moeten nog worden bekeken.

De dienst heeft een grote achterstand opgelopen met het afhandelen van asielaanvragen. Het duurt bijna een jaar voordat een asielzoeker weet of hij recht heeft op een verblijfsvergunning, terwijl de wettelijke beslis­termijn zes maanden is. Voordat de aanvraag in behandeling wordt genomen, gaan er al tien maanden overheen, maakte VluchtelingenWerk onlangs bekend.

Ook veel verzoeken voor gezinshereniging, die pas kunnen worden ingediend als een asielzoeker over een verblijfsvergunning beschikt, laten bijna een jaar op zich wachten – terwijl ook hiervoor zes maanden staan.

Als de beslistermijn verstrijkt, kunnen asieladvocaten namens hun cliënten een ingebrekestelling indienen, een schriftelijke aanmaning die in meer sectoren wordt toegepast. Als de schuldenaar, in dit geval de IND, niet binnen twee weken reageert, gaat automatisch een dwangsom lopen. Die begint met 20 euro per dag en loopt op tot 40 euro. Na 42 dagen is het maximaal uit te keren bedrag van 1260 euro bereikt.

Dit jaar werd tot 1 oktober, de laatste meetdatum, 1.036.438 euro uitgekeerd aan asielzoekers op basis van 1080 afgehandelde ingebrekestellingen. Over 3610 ingebrekestellingen moet nog een beslissing worden genomen. Het bedrag zal dus nog flink oplopen. De verwachting is dat de wachttijden de komende maanden hoog blijven.

te weinig personeel

Onderbezetting is de voornaamste reden voor de achterstand. In het piekjaar 2015, toen er een grote instroom van asielzoekers vanuit Syrië was, is nieuw personeel aangenomen. Nadat die instroom was gestagneerd, is de organisatie weer afgeslankt. Daarbij is geen rekening gehouden met de vele gezinsherenigingsverzoeken die vervolgens zijn ingediend en met de verhoogde instroom van ‘veiligelanders’ – asielzoekers die geen kans op asiel maken, maar wel recht op een procedure hebben.

De IND zegt dat ‘iedere asielzaak zorgvuldig wordt behandeld’. De prioriteit ligt nu onder meer bij het afhandelen van aanvragen uit veilige landen en herhaalde asielaanvragen. ‘Daardoor blijven andere zaken liggen’, zegt de woordvoerder. Hij onderstreept dat er alles aan wordt gedaan om personeel te werven, maar dat dit lastig is door de krapte op de arbeidsmarkt. Bovendien moet nieuw personeel eerst worden opgeleid.

Maar volgens Wolf Mannens, secretaris van de onafhankelijke Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken die de overheid op dit gebied adviseert, kan het capaciteitsprobleem eenvoudig worden opgelost door een flexibele schil van ‘reservisten’ op te leiden. ‘Die kunnen tijdelijk worden ingezet bij een snelle, forse toename van het aantal asielzoekers.’

De oplopende wachttijden leiden tot een onverantwoorde en schrijnende situatie omdat gezinsleden van asielzoekers vaak in acuut gevaar verkeren, zeggen asieladvocaten. Sommigen van hen maken soms de bewuste keuze om geen ingebrekestelling bij de IND in te dienen, omdat hun cliënten bang zijn dat dit een negatieve invloed heeft op de beoordeling van de asielaanvraag.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.