Luister naar

Einde aan conflict over Paddepoel

Nieuws
Winkeliers hoeven toch niet verplicht open op koopzondagen. Alle boetes voor winkeleigenaren die weigerden hun deuren te openen, zijn van tafel. Het jarenlange conflict rondom het Groningse winkelcentrum Paddepoel is voorbij.
dinsdag 13 november 2018 om 03:00

Groningen

Dat werd maandag bekend. Sinds 2014 botsten de Vereniging van Eigenaren (VvE) en enkele ondernemers in het winkelcentrum in het noorden van de stad. De vereniging legde op dat alle winkels op de donderdagse koopavond en op koopzondag open moesten zijn. Dat stuitte op verzet, vooral van winkeliers die weinig tot geen personeel hebben.

Vorige maand deed de VvE al een voorstel voor een compromis: niet meer verplicht open op zondag en op donderdag mogen winkels desgewenst hun deuren een uur eerder sluiten, om 20.00 uur. Dat voorstel is nu door de vereniging aangenomen.

Daarnaast stond nog een andere kwestie open. Onwillige ondernemers kregen de afgelopen jaren boetes opgelegd, omdat ze weigerden mee te werken aan het plan van de VvE. Die boetes liepen op tot tienduizenden euro’s. De vereniging heeft nu besloten deze volledig te laten vervallen.

vier jaar gestreden

‘Blij, ontzettend blij. Ik heb net een telefoontje gekregen dat er witte rook was. Heel blij.’ Zo reageert fietsenmaker Peter Oest op RTV Noord. Zijn zaak stond centraal in de ‘koopzondagruzie’. Onlangs schold de VvE zijn boete van 60.000 euro al kwijt.

‘De angel is uit de wond gehaald’, reageert Erik Jongholt van Sooloo Mannenmode. Ook bloemist René Bolhuis is blij: ‘Hier hebben we vier jaar lang voor gestreden.’ Bolhuis en Jongholt waren samen met Oest de bekendste tegenstanders van de openingstijden.

De gemeenteraad koos uiteindelijk hun kant en voerde de druk op de VvE op. Ook in de Tweede Kamer werden er vragen gesteld over de ruzie. Dat droeg mede bij aan de beslechting van het conflict.

De VvE spreekt de verwachting uit dat winkeliers gewoon meewerken aan koopzondagen. Oest reageert echter via de regionale omroep resoluut: ‘Dat gaan we niet doen. Of dan gaan we een andere dag dicht. We zijn zes dagen per week open, niet meer.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Wanneer vrouwen uit gemarginaliseerde groepen hun grenzen aangeven, zullen zorgverleners hen minder snel serieus nemen

Geweld tijdens zwangerschap en bevalling. Deze groep vrouwen is er extra de dupe van

Ongevraagde medische ingrepen terwijl je op z’n kwetsbaarst bent: veel vrouwen ervaren de zorg rond het kraambed als niet-respectvol of zelfs gewelddadig. ‘Het is verplicht om bij medisch ingrijpen toestemming te vragen.’

Christianne van der Wal

Kamer boos over stikstofregels Schiphol

Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het..

Een foto gemaakt in het Amsterdamse Concertgebouw bij een kinderfeest voor de ‘kinderen der frontstrijders’, georganiseerd door een tak van de NSB.

Nabestaanden van foute Nederlanders pleiten voor langzame openbaarmaking van dossiers. 'Onrust is groot'

Nabestaanden willen niet dat iedereen de strafdossiers van foute Nederlanders thuis vanaf de bank kan inzien. De documenten zouden eerst alleen beschikbaar moeten zijn in onder andere bibliotheken. ‘Het is heel pijnlijk soms.’

Vorig jaar tijdens de dodenherdenking op de Dam. Dit jaar mogen slechts 10.000 mensen aanwezig zijn bij de Nationale Herdenking, de helft van het gebruikelijke aantal.

Dodenherdenking zorgt dit jaar voor extra kopzorgen: blijven de twee minuten stilte ook echt stil?

Vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen wordt met onzekerheid gekeken naar de dodenherdenking. Nemen gemeenten, net als Amsterdam, extra maatregelen? ‘We zijn niet bezorgd, maar blijven wel alert.’

Jaap van Dissel nam op 25 april afscheid als directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.

Twee jaar adviseerde Jaap van Dissel de politiek. 'De drones boven mijn tuin waren heel vervelend'

Nog één keer blikt Jaap van Dissel (66), die deze week officieel met pensioen ging, terug op de coronacrisis, die hem vol in de schijnwerpers plaatste. Hoe heeft hij deze periode ervaren, en wat heeft hij ervan geleerd?

Demonstranten van Christelijk Collectief houden een viering in het partijkantoor van de ChristenUnie.

Demonstranten Christelijk Collectief bezetten partijbureau ChristenUnie. 'Wij eisen staakt-het-vuren in Gaza'

Christelijk Collectief, een actiegroep verbonden aan christenen in de Palestijnse gebieden, heeft het partijbureau van de ChristenUnie in Amersfoort bezet. ‘Wij vinden de dialoog heel belangrijk, maar niet op deze manier.’