Luister naar

Blogs & bladen: 'Rijden zonder spiegels mag in de EU'

Nieuws
Hans-Lukas Zuurman Hans-Lukas Zuurman
zaterdag 20 oktober 2018 om 03:00
Blogs & bladen: 'Rijden zonder spiegels mag in de EU'
Blogs & bladen: 'Rijden zonder spiegels mag in de EU'

rijden zonder spiegels

Een bijna stiekeme revolutie heeft zich sinds 1 juli voltrokken. Europese regels maken het voor vrachtwagens mogelijk om zonder zijspiegels te rijden. Dat bericht Rij-instructie, het vakblad voor verkeersopleidingen deze maand. Natuurlijk kan een chauffeur niet zonder overzicht rond zijn voertuig. Camera’s nemen daarom de functie van de spiegels over. Het bedrijf Orlaco heeft hiervoor de MirrorEye op de markt gebracht en is volgens Rij-instructie het verst gevorderd in het ontwikkelen van de nieuwe ogen op de wagen. Het systeem heeft nachtzicht, inhaaldetectie en een automatische zogeheten panningfunctie. De camera’s bewegen dan automatisch mee tijdens het afslaan of achteruitrijden, waardoor het zicht tijdens deze manoeuvres moet verbeteren. Het zou daarmee weleens een eind kunnen maken aan de dodehoekproblemen, is de verwachting. Het systeem gebruikt twee camera’s met een hoge beeldkwaliteit. De chauffeur ziet de camerabeelden direct op een monitor in de raamstijl van de cabine. ‘Zo is er optimaal zicht op weggebruikers naast en schuin achter de truck.’ Er is nog een voordeel: doordat de spiegels niet langer uitsteken, bespaart het 1 tot 2 procent brandstofkosten.

vluchtelingen geven in weekend 4les

Drie geneeskundestudenten staan in het weekend voor de klas om medevluchtelingen bijles te geven, meldt Advalvas, het magazine van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het drietal heeft hiervoor het bijlesinstituut Edu4u opgericht. Bedoeld om vluchtelingen te helpen hun studie uit het land van herkomst af te kunnen maken. Er worden bijlessen gegeven in natuurkunde, wiskunde, biologie, scheikunde en Engels. ‘Voor mij is het slagen voor mijn eigen studie net zo belangrijk als het slagen van mijn studenten’, zegt Hussein Hajji Abdulsalam, een van de initiatiefnemers. Hij weet uit ervaring hoe moeilijk het is om in een vreemd land je studie geneeskunde weer proberen op te pakken. Wie als nieuwkomer een studie in Nederland wil volgen, moet de Nederlandse taal machtig zijn en ook vakken op het vereiste niveau hebben gevolgd. Dat kost extra inspanning. Edu4u wil helpen en biedt niet alleen bijlessen aan, maar ook begeleiding van studenten. Abdusalam vindt het pittig werk, naast zijn eigen studie. Maar hij heeft het er graag voor over, vertelt hij. En hij wil niet dat studenten zich machteloos voelen. ‘Het is een soort verslaving. Als je ziet hoe blij iemand is die geslaagd is, dan geeft dat heel veel positieve energie.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Koningin Juliana neemt deel aan de Drentse fietsvierdaagse in juli 1975.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.