Direct naar artikelinhoud

Het kabinet wil graag van u weten: De klok verzetten, of toch niet?

Premier Mark Rutte.Beeld ANP

Het kabinet gaat in een peiling vragen wat de Nederlandse bevolking wil met de zomer- en wintertijd. Ruim een maand nadat de Europese Commissie voorstelde volgend jaar te stoppen met het klokverzetten, zegt Nederland meer tijd nodig te hebben voor een besluit.

Wat de Europese Commissie betreft schakelen we volgend jaar maart voor het laatst met z’n allen over op zomertijd. Vervolgens mogen de lidstaten zelf beslissen of ze die permanent aanhouden of in oktober voor altijd teruggaan naar wintertijd.

Nederland laat zijn keuze afhangen van wat de rest van de Benelux en Duitsland en Frankrijk willen, zegt vicepremier Hugo de Jonge, om zo een ‘lappendeken’ te voorkomen. “Of we links of rechts rijden, beslissen we ook niet allemaal apart.”

Uit de woorden van De Jonge blijkt irritatie over de wijze waarop de Europese Commissie dit onderwerp bij de lidstaten over de schutting gooit. Het kabinet vraagt van Brussel ‘een betere inhoudelijke onderbouwing’ over voor- en nadelen voor onder meer de volksgezondheid en de verkeersveiligheid. Ook vindt het kabinet de commissie-Juncker te haastig. Volgens de regering lukt het niet om voor 1 april 2019 een wetswijziging door het parlement te loodsen.

Intussen meldt het Vlaamse VRT Nieuws dat Oostenrijk, momenteel EU-voorzitter, een compromisvoorstel heeft rondgestuurd waarin het afschaffen van het klokverzetten met 2,5 jaar wordt uitgesteld. In oktober 2021 zou de klok dan voor het laatst gezamenlijk op wintertijd worden gezet. Landen die zomertijd willen, verzetten dan in maart 2022 voor het laatst hun klokken.

Lees ook:

Compromis: de klok een half uur vooruit en dat is het dan

Ieder half jaar wisselen, alleen zomertijd of alleen wintertijd? Ook de lezers van Trouw verschillen van mening.

Benelux slaat handen ineen over tijdzone

In de wandelgangen van de EU-top in Salzburg hebben de premiers van Nederland, België en Luxemburg afgesproken samen op te trekken rondom de tijdzone.