Twee Leekster ondernemers vangen bot bij gemeente

Twee Leekster ondernemers Leek beklagen zich over de rol van de gemeente bij hun plannen om de verrommeling op hun erven aan te pakken.

Transportbedrijf Eite Mulder in Zevenhuizen en agrarisch loonbedrijf Cazemier in Tolbert willen allebei een forse schuur bouwen bij hun bedrijf. Mulder wil hier al zijn voertuigen stallen en ook reparatie en andere werkzaamheden uitvoeren in de loods. Zo wil hij de verrommeling op zijn erf, waarover door omwonenden soms wordt geklaagd, tegengaan.

Overkapping

De loods die Leek wil toestaan, is voor hem niet toereikend. Hij komt nog 175 vierkante meter tekort. De gemeente vindt dat hij een overkapping moet aanbrengen naast de nieuwe loods.

Provinciale regels

Loonbedrijf Cazemier wil een schuur bouwen van 1500 vierkante meter, maar mag hooguit 1000 vierkante meter bebouwen. In beide gevallen beroept de gemeente zich op regels van de provincie. Die bepaalt dat uitbreiding beperkt moet blijven tot 20 procent van de bestaande bebouwing. Volgens raadsman Auke Spoelstra uit Drogeham, die beide ondernemers vertegenwoordigt, kan hiervan worden afgeweken. Hij ving bij de gemeenteraad deze week evenwel bot.