Justitie zwijgt over moord IKON-team

Nieuws
Zowel het Openbaar Ministerie als het ministerie van Veiligheid en Justitie zwijgt over de moord op vier Nederlandse IKON-journalisten, in 1982 in El Salvador.
anp
dinsdag 25 september 2018 om 03:00

Den Haag

Tv-programma Zembla achterhaalde de kolonel die opdracht zou hebben gegeven voor de moorden.

Minister Ferd Grapperhaus zei maandag desgevraagd niets te willen zeggen over een ‘lopend onderzoek’. Volgens een woordvoerder van het ministerie moet dat niet worden gezien als erkenning dat er een onderzoek gaande is. Tweede Kamerlid ­Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) wil volgende week opheldering van de minister.

Het televisieprogramma Zembla ontdekte de verblijfplaats van de Salvadoraanse kolonel die in 1982 de moord op vier Nederlandse IKON-journalisten beraamde. De inmiddels 79-jarige Reyes Mena blijkt sinds 1984 in de Verenigde Staten te wonen.

hinderlaag

De IKON-journalisten Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag maakten in 1982 een reportage over de gewelddadige burgeroorlog in El Salvador. Toen zij een portret wilden maken van rebellen, liepen ze in een hinderlaag van het Salvadoraanse leger en werden ze doodgeschoten.

Volgens Zembla kwam een commissie van de Verenigde Naties in 1993 tot de conclusie dat Reyes Mena verantwoordelijk is. Maar hij is nooit vervolgd. Tot twee jaar geleden gold in El Salvador een amnestiewet, die bepaalde dat verdachten van oorlogsmisdaden vrijuit gingen. Maar twee jaar geleden is die wet afgeschaft.

Volgens Zembla heeft Gert Kuiper, de broer van Jan Kuiper, begin dit jaar in El Salvador aangifte gedaan tegen Reyes Mena. Maar dat heeft niet tot vervolging geleid. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Koningin Juliana neemt deel aan de Drentse fietsvierdaagse in juli 1975.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.