Luister naar

Kostbare Maori-steen ligt nu in Lutjegast

Nieuws
In Lutjegast ligt sinds zaterdag een kostbare steen uit Nieuw-Zeeland. Het is een teken van verzoening.
Aaldert van Soest Aaldert van Soest
dinsdag 25 september 2018 om 03:00
In het Abel Tasman Museum kan de pounamu worden bewonderd en aangeraakt.
In het Abel Tasman Museum kan de pounamu worden bewonderd en aangeraakt. nd

Lutjegast

De eerste confrontatie tussen de Maori’s en Nederlanders verliep niet best. Ontdekkingsreiziger Abel Tasman stuurde in 1642 een paar mannen in een sloep naar de wal. Op het land hoorden zij een hoornsignaal. ‘De instructie van de VOC was in die tijd dat je het gedrag van andere volken het beste kon spiegelen om hun vertrouwen te winnen’, vertelt Tineke Algra van het Abel Tasman Museum in Lutjegast. Dus pakte de bootsman een trompet en bootste het signaal na. Het werd gezien als een oorlogsverklaring. Bij het gevecht dat volgde, kwamen drie Nederlanders om. Tasman maakte dat hij wegkwam.

Het contact tussen de Maori en Lutjegast (het geboortedorp van Tasman) bleef bestaan. Soms komen er Maori’s of oorspronkelijke bewoners naar het Tasman Museum. Algra herinnert zich nog het bezoek van een volledig getatoeëerde man, ‘een onderwijzer op het Noordereiland in Nieuw-Zeeland die meer over de geschiedenis wilde weten’. In het Abel Tasmanjaar (2017) ontstond goed contact met de nazaten van de oorspronkelijke stam waarmee de ontdekkingsreiziger in conflict kwam. Dat leidde tot een bijzondere gift. Zaterdag overhandigde stamhoofd Doug Huria in de Torenkerk van Lutjegast een pounamu aan de Groningers. ‘Het is een steen waaraan Maori bijzondere spirituele waarde toekennen’, zegt Algra. Als je de steen aanraakt zou contact ontstaan met de geest van de Maori. Tijdens de ceremonie zong het stamhoofd a capella de christelijke hymne ‘How great Thou art’.

De steen gaat naar het Abel Tasman Museum en is een teken van verzoening. Dat hij kostbaar is, blijkt uit het feit dat hij eigenlijk Nieuw-Zeeland niet uit mocht. ‘De Nederlandse ambassadeur Rob Zaagman heeft zich ervoor ingezet. Zulke stenen worden gezien als nationaal erfgoed. De gift is daarom op nationaal niveau besproken.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Kanters broer overleed aan kanker. Op het moment dat je hem nog noemt, of bij wijze van spreken een stoel voor hem aan tafel hebt staan, dan is hij er nog.'

Toen Wanda de Kanter rookte, droomde ze dat ze longkanker kreeg. Nu is ze een gevreesde anti-tabaksactivist

De supermarkt mag vanaf 1 juli geen sigaretten meer verkopen. Een overwinning, maar de tabaksindustrie wint ook terrein, ziet longarts Wanda de Kanter. 'Ik heb als arts honderden mensen met longkanker begeleid tot de dood.'

De vierjarige Ava met haar moeder tijdens de oogtest – ‘het oogspelletje’.

Bijziendheid van kinderen neemt sterk toe en de reden laat zich raden: te veel tijd achter het scherm

De helft van de jongvolwassenen heeft een bril nodig - oogartsen spreken inmiddels van een epidemie. De grote boosdoeners zijn de smartphone en de tablet, waaraan kinderen al jong worden blootgesteld.

Demonstranten staan voor de deur van het Binnengasthuis van de Universiteit van Amsterdam.

Pro-Palestijnse mars van studenten door centrum Amsterdam, oproep om gebouwen UvA te bezetten

Een dag na het opbreken van een tentenkamp van pro-Palestijnse studenten bij de Roeterseilandcampus van de UvA, zijn er opnieuw demonstraties rondom de universiteit.

Bewoners keren terug naar het asielschip aan de Nieuwe Kade in Arnhem na een brand in februari dit jaar.

Arnhem gaat 'onevenredig' veel vluchtelingen huisvesten: 'We moeten af van die crisishouding'

De Gelderse hoofdstad gaat voor een periode van 30 jaar 1700 permanente opvangplekken creëren, 1000 meer dan de spreidingswet voorschrijft.

Prinses Amalia in 2022, op de eerste dag van haar studie aan de Universiteit van Amsterdam.

Prinses Amalia stopt met terugstorten van onkostenvergoeding wegens 'verrassende omstandigheden'

Prinses Amalia stopt per 1 januari 2025 met het terugstorten van de 1,5 miljoen euro onkostenvergoeding die zij jaarlijks van het Rijk ontvangt. Haar inkomen van 3 ton blijft zij wel terugbetalen tot het einde van haar studie.

De Tegel-jury complimenteerde de aandacht in Daphnes verhalen voor gewone mensen in ongewone situaties. ‘Ik heb altijd al interesse gehad in de kleine dingen die mensen anders doen dan ik.'

'Ik heb zin om terug te gaan naar Oekraïne.' Tegel-winnaar Daphne Wesdorp over haar werk in oorlogsgebied

‘Ik moet erheen, anders lig ik er wakker van.’ Met die gedachte reist ND-oorlogsverslaggever Daphne Wesdorp naar conflictgebieden als Myanmar en Oekraïne. Deze week won ze een belangrijke journalistieke prijs voor haar werk.