Direct naar artikelinhoud

Primeur: Latijn en Grieks op lyceum in Zuidoost

Scholengemeenschap Reigersbos worstelde met leerlingenaantallen en zijn reputatie. Nu heet de school Ir. Lely Lyceum en kunnen leerlingen ook gymnasium doen.

Met onder andere een vlaggenoptocht werd donderdag de nieuwe naam gelanceerdBeeld Eva Plevier

De hoodies met het nieuwe logo van hun school vinden ze wel cool. Een groepje van vijf poseert in de wijnkleurige truien voor de deur van het Ir. Lely Lyceum, tot voor kort Scholengemeenschap Reigersbos (SGR). Maar die naam, nee, dat is hem nog niet.

Ciara (13) uit de tweetalige havoklas legt het als volgt uit. "Kijk, SGR is makkelijk uit te spreken. En het laat een bepaald karakter van de leerlingen zien. Ze zijn stoer. Ingenieur Lely Lyceum, tja, dat past meer bij een saaie school." Alisha (13) uit 2 havo knikt. "Het is een beetje uitsloven. Alsof hier kakkers zitten."

Chinees en filosofie
Goudeerlijk, pubers. Scholengemeenschap Reigersbos in Zuidoost heet sinds 1 augustus het Ir. Lely Lyceum, vernoemd naar de man van de Afsluitdijk. De introductie van de nieuwe naam, of 'rebranding' zo je wilt, is een poging om het imago van de school op te poetsen. Een prima school (aldus leerlingen, leraren en de onderwijsinspectie) maar worstelend met een reputatie van probleemschool waar jongeren messen mee naar school nemen en slechte cijfers halen.

Met de naam wordt de school ook een lyceum, voor mavo, havo, atheneum én gymnasium. Het vmbo-kader, de beroepsleerweg, wordt afgestoten.

Latijn en Grieks in Zuidoost, een primeur. Het is een opvallende keuze in een stadsdeel waar het laagste aantal vwo-adviezen van de stad wordt gegeven. Toch vindt stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing het een vooruitgang. "Kinderen in Zuidoost hebben opties nodig. Ze hebben behoefte aan rolmodellen, aan keuzemogelijkheden."

Primeur: Latijn en Grieks op lyceum in Zuidoost
Beeld Eva Plevier

Een jaar lang was Roel Schoonveld directeur ad interim op de school. Schoonveld kwam na veertig jaar Amsterdams Lyceum. SGR wilde hij nieuw elan geven door de school uitdagender te maken. Er komen ­behalve het gymnasium ook vakken als Chinees en filosofie en de mavo krijgt een tweetalige stroming. Op alle niveaus wordt samengewerkt met bedrijven als Cisco en het AMC. "Zuidoost had nog geen lyceum en verdient het wel," zegt hij.

SGR had al wel een ambitieuze vwo-stroming, Excellius geheten. In 2011 met ongeveer dezelfde motivatie begonnen: meer uitdaging voor kinderen in Zuidoost en een betere reputatie voor de school. Na een paar jaar telde Excellius nog zo weinig leerlingen (9 nieuwe in 2017) dat ouders zich een beetje bekocht voelden. Hoe zal dat het gymnasium vergaan?

Een gymnasium staat voor kwaliteit, legt ­Jeroen Rijlaarsdam (40), de kersverse rector die Schoonveld opvolgt, uit. Zelf gaf hij jarenlang les op het Vossius Gymnasium. "Gymnasium is meer dan Latijn en Grieks, het is een soort keurmerk dat iedereen kent," zegt hij.

Met een vlaggenoptocht, de 'Lely-games', een debat en een praatje van de achterkleinzoon van Cornelis Lely werd donderdag de nieuwe identiteit gelanceerd. Jadnanansing trok onder luid gejoel het doek van het Lelybord op de school.

Kansengelijkheid
Het is meer dan windowdressing, benadrukken directeur en leraren. "Het gaat erom dat mensen horen hoe goed de school is," zegt docent Nederlands Cindy Chin-A-Kwie. Zelf moet ze ook aan de verandering wennen.

Ook het feit dat op de school niet meer alle niveaus worden aangeboden, is een aanpassing. "We zijn een school voor de buurt, maar moeten nu helaas tegen de vmbo-kaderkinderen zeggen dat ze hier niet meer naartoe kunnen."

Scholengemeenschappen in de stad worden steeds schaarser, een ontwikkeling die met argusogen wordt gevolgd. Wetenschappers zijn het erover eens dat brede scholen kansengelijkheid aanmoedigen. Wie op een laag niveau begint, kan dan binnen dezelfde school hogerop.

Met de nieuwe naam en identiteit hoopt de school ook leerlingen buiten Zuidoost aan te trekken. Of kinderen uit Zuid, uitgeloot op populaire gymnasia, dat gaan doen is de vraag. In elk geval moeten de leerlingen te overtuigen zijn die nu Zuidoost verlaten om in Zuid of Centrum naar school gaan, denkt Rijlaarsdam.

Twee gegadigden heeft het gymnasium in elk geval al. Benjamin Moszkowicz (15) en Rishant Jodha (15) zitten in 3 havo maar zijn ervan overtuigd dat ze gymnasium gaan doen. "Kennis is alles," aldus Benjamin. En Rishant weet: "Verandering is goed."

Een kwart gaat naar havo/vwo

In de hele stad krijgt inmiddels 28 procent van de basisschoolleerlingen een vwo-advies. In Zuidoost is dat een stuk lager. Daar krijgt ongeveer een kwart een havo- of vwo-advies, terwijl gemiddeld bijna de helft van de Amsterdamse kinderen een havo- of vwo-advies krijgt. In Zuidoost is de gemiddelde Cito­-score op de basisschool 530, de laagste van de stad. Het slagingspercentage vwo’ers was vorig jaar op SGR 93