Direct naar artikelinhoud

Ja, ook mannen zijn het slachtoffer van seksuele uitbuiting

Een bijeenkomst van slachtoffers van mensenhandelBeeld Fred Schuurhof

Seksuele uitbuiting van buitenlandse mannen komt vaker voor, maar krijgt weinig aandacht. Het aantal meldingen van buitenlandse mannen die in Nederland seksueel worden uitgebuit, is in een jaar tijd verdubbeld. 

In 2016 kreeg het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel (CoMensha) 34 meldingen, in 2017 waren dat er 68. Drie van hen zijn minderjarig. Dat blijkt uit onderzoek van het KRO-NCRV-programma 'Reporter Radio'. Een verklaring voor de stijging is er nog niet. Het aantal meldingen ligt waarschijnlijk lager dan het aantal werkelijke slachtoffers, schat CoMensha.

Ook vluchtelingen die nog in een asielzoekerscentrum wonen, worden geronseld. Dat gebeurt rondom het azc en online

De buitenlandse mannen die gedwongen in de prostitutie werken, zouden vaak uitgeprocedeerde vluchtelingen zijn die in de illegaliteit leven. Soms worden ze vanuit andere Europese landen naar Nederland gebracht. Maar ook vluchtelingen die nog in een asielzoekerscentrum wonen, worden geronseld. Dat gebeurt rondom het azc en online.

Taboe

Het zou met name gaan om vluchtelingen uit West-Afrikaanse of islamitische landen, maar er is weinig zicht op deze mannen die seksueel worden uitgebuit. "Aangifte doen, is voor veel slachtoffers moeilijk, vanwege het taboe dat ze ervaren op prostitutie en homoseksualiteit", zegt directeur-bestuurder Ina Hut van CoMensha. "Veel gemeenten houden zich onvoldoende bezig met deze vorm van mensenhandel."

Sinds de decentralisatie van 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor alles dat te maken heeft met mensenhandel, dus ook voor seksuele uitbuiting van buitenlanders. Maar volgens CoMensha ontkennen gemeenten vaak dat mensenhandel plaatsvindt binnen hun grenzen. Het overgrote deel van de gemeenten, 95 procent, heeft geen beleid voor mensenhandel en 16 van de 35 zogeheten 'centrumgemeenten', het aanspreekpunt voor andere gemeenten in de regio, hebben geen zorgcoördinator.

Bijkomend probleem is dat er over het algemeen meer aandacht is voor vrouwen die seksueel worden uitgebuit dan voor mannen. In 2016 kwamen bij CoMensha 360 meldingen binnen over buitenlandse vrouwen die gedwongen werden tot seks.

Vluchtelingen extra kwetsbaar

Volgens Hut is er meer onderzoek nodig naar gedwongen prostitutie van mannen. Een voorbeeld is onderzoek in Eindhoven. In die gemeente vond welzijnsorganisatie Lumens tussen 2015 en 2017 zeventig mannen die seksueel werden uitgebuit. Het merendeel was minderjarig toen ze begonnen in de prostitutie.

Niet al deze mannen zijn buitenlanders, maar Lumens signaleert wel dat vluchtelingen extra kwetsbaar zijn. Ze spreken niet of niet goed Nederlands, weten niet bij wie ze kunnen aankloppen voor hulp en zijn bang dat ze Nederland uit moeten. Een slachtoffer van mensenhandel krijgt alleen een verblijfsstatus als er een dader wordt veroordeeld.

Verder blijkt uit het onderzoeksrapport dat mannen vaker buiten de legale prostitutie werken dan vrouwen en dat veel klanten een voorkeur hebben voor jonge jongens.

De uitzending van Reporter Radio is zondagavond. De Slachtoffermonitor Mensenhandel, waar het cijfer uit 2017 uitkomt, verschijnt op 18 oktober.

Lees ook:

Veel meer slachtoffers van mensenhandel dan gedacht
Elk jaar gaat het om naar schatting 6250 mensen, vijf keer meer dan het aantal gemelde slachtoffers. De grootste groep slachtoffers bestaat uit Nederlandse vrouwen, waarvan bijna de helft onder de achttien is.

Een geheime ontmoetingsplaats voor slachtoffers van mensenhandel
Slachtoffers van mensenhandel konden elkaar gisteren ontmoeten op een geheime locatie in Utrecht.