Reuzen trekken op eerste dag 95.000 bezoekers

FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

De eerste dag van de Reuzen van Royal de Luxe in Leeuwarden heeft in totaal ruim 95.000 bezoekers naar de stad gebracht.

Volgens de gemeente Leeuwarden gaat het om een conservatieve schatting. Van de 95.000 kwam meer dan de helft, 47.500 mensen, met het openbaar vervoer of parkeerde de auto op een van de parkeerplaatsen aan de rand van het centrum en nam de pendelbus naar het centrum. Rond 17.00 uur begon de uittocht uit de stad.

Tijdens de eerste dag van het evenement zijn geen grote incidenten gebeurd. Wel werden enkele mensen onwel, zij zijn op de EHBO-posten behandeld. Geweldsincidenten deden zich niet voor. Twee kinderen waren korte tijd vermist maar konden al snel met hun ouders worden herenigd.

Negen auto's werden weggesleept omdat ze verkeerd geparkeerd stonden. Ook 71 fietsen die in de weg stonden, zijn verwijderd.

Ook online was de belangstelling groot. De hashtag #reuzen was vrijdagmiddag korte tijd trending topic in Nederland.

Voor de zaterdag adviseert de gemeente bezoekers om voor het ontwaken van de Reuzen - Het Meisje slaapt bij het Cambuurstadion, De Duiker op het Wilhelminaplein - naar de stad te komen of juist daarna. Beide Reuzen zijn de hele dag in de stad te zien. Klik hier voor de routes.