Geen meezwemmers bij 11Stedenzwemtocht Maarten van der Weijden

Bij de 11Stedenzwemtocht van Maarten van der Weijden zullen komend weekend geen mensen meezwemmen. De waterkwaliteit is niet goed genoeg.

Dit is vrijdagmiddag bekend gemaakt tijdens een persconferentie in Leeuwarden. Van der Weijden start zaterdagochtend zelf wel met zijn zwemtocht.

De beslissing om de meezwemmers niet te laten starten, is ingegeven door het Wetterskip en de GGD. Zij achten het niet verstandig om het water in te gaan onder meer omdat er een grote concentratie poepbacterie E coli in het water is aangetroffen. Die bacterie kan buikgriep veroorzaken, een risico dat de zwemmer zelf voor lief neemt. De vergunning voor het meezwemmen is echter afgegeven onder voorwaarde dat de kwaliteit van het zwemwater goed is.

,,De ambitie is om zoveel mogelijk geld op te halen'', lichtte Van der Weijden het besluit toe. ,,Maar het kan niet ten koste gaan van de gezondheid van onze meezwemmers.''

 

Zestienhonderd meezwemmers

Ruim zestienhonderd mensen hadden zich opgegeven om een of meerdere keren met de langeafstandszwemmer in het water te duiken. Het meezwemmen was de afgelopen dagen al onzeker omdat de waterkwaliteit op veel plekken beneden peil is. Op veel plekken is blauwalg aangetroffen en bij Dokkum lekte rioolsib het water in.

De meezwemmers zouden niet in dezelfde baan in het water liggen als Van der Weijden om te voorkomen dat zijn tempo zou worden verstoord.