Direct naar artikelinhoud

Illegale straatrace in Noord: 'Even avondje stappen met de auto'

Tientallen jongeren hielden zaterdagavond een illegale straatrace op de T.T. Vasumweg in Noord. De politie kwam rond 4.00 uur een kijkje nemen, maar deelde geen bekeuring uit en pakte niemand op.

Na het startsein - een simpele armbeweging - racen telkens een tweetal auto's of motoren met gierende banden over het asfalt heen. Langs de kant staat een lange rij jongeren rustig naar het spektakel te kijken. 

"Het is een avondje uit, lekker een avondje stappen met de auto," vertelt een van de illegale straatracers aan Omroep Gelderland. Hij is met twee vrienden uit Nijmegen naar Amsterdam gereden om mee te doen. 

Bang voor de politie zijn ze niet. "Het blijft een gok, het blijft een spelletje." De mannen hebben naar eigen zeggen ook niet zoveel te vrezen. Dat komt vooral door de houding van de politie. "Ze komen er tussen staan, en verder gebeurt er niet zoveel. We zijn met veel te veel."

Geen bekeuring
Politiewoordvoerder Frans Zuiderhoek beaamt dat er inderdaad geen aanhoudingen of bekeuringen zijn uitgedeeld. "Als we een verkeersovertreding vaststellen dan loopt men de kans op een bekeuring."

Maar daar was deze keer geen sprake van, volgens de zegsman. "Wat de agenten alleen zagen waren auto's en bandensporen." Hoe vaak deze illegale races in de stad worden gehouden is bij de woordvoerder niet bekend.

De illegale straatracers worden door tientallen aanwezigen aangemoedigdBeeld Printscreen Omroep Gelderland
Een man geeft het startsein voor de illegale raceBeeld Printscreen Omroep Gelderland

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.