Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Washington Post: "Achter de schermen is Trump ronduit gefrustreerd over Kim Jong-un"

Washington Post: "Achter de schermen is Trump ronduit gefrustreerd over Kim Jong-un"
Beeld AFP

Na de 'historische' topontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un luidde het bij Trump dat de geopolitieke crisis zo goed als opgelost was. Maar achter de schermen laat de Amerikaanse president een ander geluid horen, zo meldt The Washington Post.

Kim Jong-un bevestigde zijn bereidheid tot "volledige denuclearisatie" tijdens de spectaculaire top met de Amerikaanse president in Singapore half juni. Het bleef echter altijd onduidelijk hoe en wanneer de beloofde ontwapening zou plaatsvinden.

In de dagen en weken na de topontmoeting stuitten de Amerikaanse onderhandelaars op verzet van een Noord-Koreaans diplomatiek team dat de kunst van het vertragen en verhullen als geen ander beheerst, zo schrijft The Washington Post.

Noord-Koreaanse diplomaten hebben herhaaldelijk opvolgvergaderingen geannuleerd en meer geld geëist. De communicatie met Noord-Korea verloopt uiterst moeizaam, een testgebied voor raketten is nog steeds niet ontmanteld.

Donald Trump en Kim Jong-un schudden elkaar de hand tijdens hun ontmoeting in Singapore.Beeld AFP

Hierdoor is Trump ronduit gefrustreerd, ook al laat hij naar de buitenwereld uitschijnen dat de onderhandelingen een succes zijn, aldus de krant. De Amerikaanse president en de betrokken diplomaten hebben een volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland nog niet opgegeven, maar ze maken zich grote zorgen over de huidige gang van zaken, weet een insider.

Volgens Korea-experte Duyeon Kim wordt Trump nu geconfronteerd met de stugge onderhandelingsstijl van Noord-Korea en dat maakt het voor de Amerikanen bijzonder moeilijk. "Ik ben bang dat hij zijn geduld gaat verliezen."

Washington Post: "Achter de schermen is Trump ronduit gefrustreerd over Kim Jong-un"
Beeld REUTERS

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft de Noord-Koreaanse leider onlangs opgeroepen om "te doen wat hij de wereld heeft beloofd". Pompeo voegde daaraan toe: "Het gaat vooruit. Op een dag zou Noord-Korea hier bij de Verenigde Naties in ons midden kunnen zijn, niet als een vijand, maar als een vriend. Ik denk dat dat mogelijk is."

Vorige week zwakte Trump zijn eerdere retoriek af. Tegenover de Amerikaanse zender CBS zei hij: "Ik heb geen echte haast. Wat moet gebeuren, dat zal gebeuren."