Direct naar artikelinhoud

Vroeg uit de veren voor de allereerste échte rit

De allereerste officiële rit van de Noord/Zuidlijn is vanmorgen om 7.30 uur vertrokken vanaf station Noord. Wie zou denken dat er niemand de moeite zou hebben genomen om zo vroeg aanwezig te zijn, kwam bedrogen uit.

Vlak voor de allereerste officiële rit van de Noord/Zuidlijn, station Noord.Beeld Marc Kruyswijk

Stipt om 7.30 uur trekt bestuurder Danny Tuinhout metro 52 in gang. De dag ervoor reed hij ook al verschillende malen met duizenden reizigers en geïnteresseerden van Noord naar Zuid en terug, maar dat was vanwege de feestelijke opening. "Vandaag is het echt. We moeten volgens dienstregeling rijden, nu moet alles kloppen."

'Gezonde spanning', noemt Tuinhout het. Want hij rijdt al jaren op metro's door de stad. Maar vanmorgen was ie even eerder wakker. "Ik ben extra vroeg naar mijn werk gegaan en heb de metro ruim van tevoren klaargezet. Je kan je tijdens zo'n allereerste échte rit niet veroorloven dat er opeens iets niet werkt. Maar het was niet nodig: alles verliep vlekkeloos."

In vergelijking met de feestelijkheden van een dag eerder, is het nu voor de nieuwe metro business as usual, hoewel er natuurlijk nooit eerder metro's reden vanaf dit spiksplinternieuwe station. De opkomst is aanzienlijk: ruim 100 mensen maken de eerste rit vanaf het begin mee.

Take the subway
Onder hen metro-enthousiastelingen die soms al om vier uur zijn opgestaan, de spanning gierend door hun lijf. Maar opvallend genoeg bestaat het grootste deel van de mensen aan boord vooral uit klassieke reizigers: ze gebruiken de metro omdat die de snelste verbinding levert met hun bestemming. Twee dames hebben géén idee dat dit stiekem een bijzondere rit is.

Of het zijn mensen uit een EBS- bus vanuit de noordelijke regio die zijn afgezet op Noord en dus gedwongen zijn van de nieuwe metrolijn gebruik te maken. Pascal Vriesde uit Purmerend bijvoorbeeld. "Vroeger reed ik rechtstreeks naar CS, nu moet ik overstappen. Het is één minuut sneller, zeggen ze. We gaan het zien."

De Koreaanse toerist Jim en zijn Russische vriendin hebben net uitgecheckt uit zijn hotel in Noord. "Ze zeiden bij de receptie: de snelste manier om op Central Station te komen? Take the subway. Dus daarom zitten we nu hier. Is er iets bijzonders aan de hand dan?"

Is er iets bijzonders aan de hand dan?
Koreaanse toerist Jim
Vlak voor de allereerste officiële rit van de Noord/Zuidlijn, station Noord.Beeld Marc Kruyswijk

Railfanaat
En dan zijn er de mensen die gewoon naar hun werk moeten. Jamilla Daoud bijvoorbeeld, die werkt in een hotel in het centrum. Voor haar is de metro een uitkomst: ze is binnen enkele minuten op Rokin waar ze op maar enkele minuten van haar werk zit. "Vroeger moest ik altijd met de bus en overstappen op de tram, nu hoef ik alleen maar met de Noord/Zuidlijn, voor mij is dit super."

Maar aan boord zijn dus ook mensen voor wie de nieuwe metro niet alleen maar praktisch is. Lorenzo bijvoorbeeld is 'supervroeg' opgestaan om op CS deze eerste rit mee te maken. "Ik ben altijd al een railfanaat geweest. Vandaag ga ik met een paar maten de hele dag in het openbaar vervoer zitten. Natuurlijk moeten we vanmiddag ook nog met de 19, de nieuwe tram. Dit wordt echt genieten."

Ook tiener Dylan is aan boord. De vakkenvuller bij de Albert Heijn heeft een camera paraat en maakt overal foto's. "Dit is echt heel leuk. Fantastisch dat de Noord/Zuidlijn nu rijdt en nog mooier dat ik erin zit. Ik kijk hier al mijn hele leven naar uit."

Vandaag ga ik met een paar maten de hele dag in het openbaar vervoer zitten.
Lorenzo

Twitter bericht wordt geladen...

Karrevrachten data
En Ton Snoeck is ook enthousiast. Ondergronds, tussen Vijzelgracht en de Pijp staart hij naar buiten, hoewel hij weinig meer ziet dat de spiegeling van zijn eigen gestalte in de ruit. "Ik probeer me te oriënteren, maar ik zie helemaal niets. Ik moest mijn vrouw naar haar werk brengen en dacht: weet je wat, ik ga met de Noord/Zuidlijn mee. Gisteren was het zo druk, nu heb ik hem nog een beetje voor mezelf."

Op CS stapt ook Michiel Sommeijer in, een van de 'ontwerpers' van het gewijzigde ov-net. Slippers, een korte broek en een rugzakje. Hij gaat 'flink rondreizen' vandaag. "Het is de eerste échte dag. Vandaag moet de dienstregeling standhouden en het interessant om te zien. Normaal gesproken zit ik achter een computerscherm en verwerken ik en mijn collega's karrevrachten data. Maar het is goed om ook zelf in de metro en de tram te zitten, dan krijg je er toch meer gevoel bij."

Nu heb ik hem nog een beetje voor mezelf
Ton Snoeck
Tijdens de allereerste officiële rit van de Noord/Zuidlijn.Beeld Marc Kruyswijk