Direct naar artikelinhoud
13 hotspots

Waarom ook niet: pak eens een terrasje in Weesp

Het is definitief: Weesp hoort officieel bij Amsterdam. Maar wat is er te doen in het kleine vestingstadje aan de Vecht? Veel, zo blijkt.

en
Lekker met een bootje varen kan uitstekend in Weesp.Beeld Weesp Marketing

Tien minuten met de trein of een pittoresk fietstochtje langs de Gaasperplas: je bent sneller in Weesp dan je denkt. Eenmaal daar blijkt het nieuwste deel van Amsterdam niet grijs, saai en winderig: de kern van Weesp is een sympathiek stadje aan het water, met winkeltjes, bakkertjes en Oud-Hollandse kerkjes. Dit zijn de hotspots volgens locals.

De Slijkstraat
De Slijkstraat is van oudsher dé winkelstraat van Weesp. In het smalle straatje (je loopt er met haast in een minuut doorheen) vind je kleine speciaalzaken en horeca gemixt met wat ketens en enkele leegstaande panden.

Wie voor het eerst in Weesp is moet zeker langs patisserie & chocolaterie Boom om de originele Weespermoppen te proeven. De variant met chocola is overigens gemaakt met cacao van Van Houten. De Van Houtenfabriek is inmiddels gesloten, maar in het begin van de 19e eeuw zorgde deze cacaofabriek voor het welvaren van Weesp.

Zin in iets lekkers? Bij Boom in de Slijkstraat eet je een echte Weespermop.Beeld Louis Gerritsma
In eetcafé 't Weesperplein staan een aantal bomen met romantische lichtjes erin.Beeld 't Weesperplein

Zie je op een zonnige dag een opstopping in de Slijkstraat, dan is dat ongetwijfeld voor de deur van ijswinkel Nelis. De tientallen smaken zijn zelfgemaakt. Naast de geijkte populaire smaken vind je er ook originelere als boterbabbelaar, rode guave of rijstepap.

Naast de ijssalon zit 't Weesperplein, voor lunch en diner. De zaak lijkt misschien wat donker als je binnenstapt, maar achter is een grote tuin met terras en ín de zaak staan een paar grote bomen die de boel opfleuren. Lunch met een broodje of salade of ga direct voor de high tea of de hartige 'high wine'.

In de kruisende, brede Nieuwstraat zitten wat schoenen- en kledingwinkels, maar loop er vooral even doorheen voor een rondje om de Grote Kerk. Je bent er nu toch.

Nieuwstad
Als de Slijkstraat de Weespervariant van de Leidsestraat is, dan is de Nieuwstad de Negen Straatjes. Weespers noemen het stukje gracht 'up and coming', onder andere door de komst van hippe pizzeria La Base Pizza.

Daar worden pizza's in Napolitaanse stijl (vanaf €5,90) vanuit een handgemaakte houtoven zo je bord op geslingerd. Tip: je kunt ook pizza's afhalen en op je bootje opsmikkelen.

Op de Nieuwstad zit ook unicum Puck & Co: de eerste conceptstore van Weesp, waar de lokale bevolking terechtkan voor Deense bodylotion, cactussen (met of zonder stolp!) en gebreide kledij in grijstinten.

De eerste conceptstore van Weesp!Beeld Puck en co

Pak een terrasje
Stel: het is een warme dag en in de overspannen binnenstad zit elk terras ramvol. Pak dan even de trein: in een kwartiertje zit je op een zonnig terrasje aan de Vecht, voor een pilsje en een bitterbal, mét relaxt uitzicht.

Lopend vanaf het station kom je meteen twee inconische Weesper kroegen tegen. De stamgasten leggen graag uit: in Café 't Helletje komen de oude Weespers, en bij Toeters en Bellen "de jongelui". En inderdaad: vooral in 't Helletje zitten grijze kruinen met krantjes rondom de leestafel en de gokmachine. Vind je het te koud om op het terras te zitten? Dan doet de eigenaar met plezier een kacheltje aan.

Tussen de twee kroegen viert men jaarlijks het Sluis- en Bruggenfeest (eind augustus), een soort plaatselijke Koningsdag.

Aan de overkant van Toeters en Bellen, op het terras van Bloom, kun je 's zomers kijken naar alle boten die door het sluisje varen.

Een terrasje pak je aan de gracht, of zoals hier in de Slijkstraat.Beeld 't Weesperplein
Dat varende blauwe huisje: dat is rondvaartboot De Vuurlinie!Beeld Weesp Marketing

Zelf varen
Zijn de Amsterdamse grachten je te druk? In Weesp dobber je zo met een drankje door het pittoreske centrum (zie de pizzatip) of de omliggende natuur.

Onder andere rond Fort Ossenmarkt wordt 's zomers naar hartenlust gezwommen en via de Vecht vaar je zo naar omliggende dorpjes, zoals Nigtevecht.

Onder andere bij café 't Helletje zijn (per twee uur) bootjes te huur. Via Welkominweesp kun je ook bootjes (en kano's) huren, en bovendien een tocht met 'Rondvaart de Vuurlinie' boeken. Dat is een giller: het is een drijvend huisje met veranda voor een oubollig theemomentje.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.