Direct naar artikelinhoud

Zondagochtend komt het tijdperk van de auto ten einde

Amsterdammers ontwaken zondag in een andere stad. De Noord/Zuidlijn rijdt, maar ook autoroutes in het centrum gaan volledig op de schop. Dat zal ernstig wennen worden in het begin, maar moet leiden tot een leefbaarder Amsterdam.

Onder meer in de Paleisstraat is de automobilist straks taboe.Beeld -

Vanaf zondagochtend wordt Amsterdam doorsneden door de Noord/Zuidlijn en zal een groot deel van de bussen en trams afwijken van vertrouwde routes, maar ook voor het autoverkeer blijft er weinig bij het oude.

Alles tegelijk, een big bang, die onvermijdelijk op tal van plekken gaat leiden tot overlast, vertragingen en irritaties. Maar die uiteindelijk het ideaal van de bereikbare stad dichterbij zal brengen.

Grootste slachtoffer van de vooruitgang: de automobilist. Een serie van ingrijpende veranderingen vormt een grote stap in de afronding van het tijdperk van de auto. De transformatie is al een tijd aan de gang, het autobezit onder vooral jongeren daalt gestaag, zegt verkeersdeskundige Christiaan Kwantes van Goudappel Coffeng.

"Steden worden voller en moeten efficiënter omgaan met schaarse ruimte. De auto neemt te veel plaats in. Dat kan Amsterdam, dat het voor zijn succes onder meer moeten hebben van leefbaarheid, zich niet permitteren."

Onder de stad door of eromheen
De succesvolle stad is een plaats met een hoge levenskwaliteit, niet een plek die alleen maar wordt gebruikt om van A naar B te komen. Alle maatregelen die komend weekeinde ingaan, zijn erop gericht iedereen die in de stad niets te zoeken heeft, eromheen (de automobilist) of eronderdoor (de metroreiziger) te leiden.

Iedereen gaat er wat van merken. De fietser en vooral de voetganger krijgen, als het goed uitpakt, méér ruimte. Terwijl de automobilist in de hoek zit waar de klappen vallen.

Werden auto's eerder al geweerd van het Muntplein en de kop van de Vijzelstraat om verkeer in noordwestelijke richting te ontmoedigen, nu wordt het praktisch onmogelijk om het centrum te doorkruisen van oost naar west.

Stipt acht uur
Historisch is de 'knip' die zaterdagavond acht uur stipt wordt gezet op de Prins Hendrikkade, pal voor CS. Wat nu nog een onoverzichtelijk gekrioel is van fietsers, voetgangers, auto's en openbaar vervoer, is straks gevrijwaard van vrijwel al het gemotoriseerd verkeer.

Auto's die het echt niet kunnen laten, moeten achter het station langs, door de Michiel de Ruijtertunnel. Tel daar eenrichtingsverkeer op de Nieuwezijds en de afsluiting van de Paleisstraat bij op en het centrum wordt taboe voor de automobilist.

De auto neemt te veel plaats in. Dat kan de stad zich niet permitteren

Wethouder Sharon Dijksma (Verkeer) is zich bewust van de impact. "Er zullen dingen misgaan en niet iedereen zal gelijk blij zijn. Maar de maatregelen zorgen voor een stuk minder verkeer in de binnenstad. Dit komt de leefbaarheid en luchtkwaliteit ten goede. Bovendien zorgt het ervoor dat Amsterdam beter bereikbaar is voor noodzakelijk verkeer."

Zondagochtend komt het tijdperk van de auto ten einde
Beeld JDN/LvdB/Het Parool