Luister naar

Twente zet minderjarige na klein vergrijp niet vast

Nieuws
Politiemensen in Twente brengen niet langer alle minderjarigen na een aanhouding voor een licht vergrijp naar de cel, maar beoordelen eerst of insluiten wel nodig is.
Charlotte Huisman redactie vk
donderdag 19 juli 2018 om 03:00
Zo’n 18 procent van de aangehouden minderjarigen wordt verdacht van winkeldiefstal.
Zo’n 18 procent van de aangehouden minderjarigen wordt verdacht van winkeldiefstal. anp / Koen Suyk

Almelo

Met deze nieuwe aanpak, die deze maand op proef is ingegaan, wil het politiedistrict Twente voorkomen dat minderjarigen die bijvoorbeeld een blikje frisdrank of een pak koekjes hebben gestolen, in de cel belanden.

Jongeren van 12 tot 18 jaar die voor het eerst zijn aangehouden voor een winkeldiefstal of een lichte vernieling, stuurt de Twentse politie nu naar huis. De politie spreekt deze jongeren streng toe in een ‘reprimande­gesprek’, zeggen initiatiefnemers ­Nicole Olbertz van de politie en parketsecretaris Jeannette de Vries van het Openbaar Ministerie. Politie-eenheden uit het hele land volgen de proef op de voet. In oktober wordt de werkwijze geëvalueerd.

Een aantal jeugdadvocaten en jeugdrechtdeskundigen zegt al dat deze aanpak gemeengoed zou moeten worden. Volgens jeugdrechtadvocaten belanden jaarlijks honderden kinderen onnodig in de cel voor lichte vergrijpen. Zo’n 18 procent van de aangehouden minderjarigen wordt verdacht van winkeldiefstal.

Marije Jeltes, jeugdrechtadvocaat en docent jeugdstrafrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), is ­enthousiast over het experiment. ‘Voor een groot deel van deze kinderen zou een waarschuwing genoeg kunnen zijn. Het verblijf in een cel is voor hen een ervaring die traumatisch kan zijn.’ Kinderombudsman Margrite Kalverboer greep woensdag terug op een onderzoek naar een jongen van 15 die een schadevergoeding voor een mishandeling niet kon betalen en vijftien dagen moest ‘zitten’.

berisping

Voorheen was het gemeengoed dat de politie minderjarigen die bijvoorbeeld een blikje cola in de supermarkt hadden gestolen, wegstuurde met een berisping, vertelt Nicole Olbertz van de politie Twente. Maar vijf jaar geleden voerden de politie en het OM het beleid in: ‘Niemand weg zonder overleg’ en bracht de politie meer aangehoudenen naar de cel om hun achtergrond door te lichten. De opsluiting kon maximaal zes uur duren.

Met een wetswijziging in maart 2017, bedoeld om de rechtspositie van kinderen te versterken, werd het ook voor minderjarigen van 12 tot 18 jaar verplicht dat een advocaat hun adviseert voordat ze worden verhoord door de politie. Omdat het tijd kost voordat een advocaat ter plekke is – dat moet officieel binnen twee uur – werd ook de maximale duur van de opsluiting verlengd tot negen uur. Daar zijn minderjarige plegers van lichte vergrijpen nu de dupe van.

protocol

Hoogleraar reclassering en jeugdcriminaliteit Peter van der Laan van de VU vindt dat het protocol te leidend is geworden. ‘Het is belangrijk dat de politie haar gezond verstand blijft gebruiken, voordat een kind wordt opgesloten. Zij zou in zulke gevallen ook moeten kunnen schorsen en verdachten heenzenden.’

De wetswijziging heeft ook veel goede kanten, vinden deskundigen, vooral voor de groep minderjarigen die wordt verdacht van zwaardere vergrijpen. ‘Veel jongeren hebben er belang bij dat zij een advocaat krijgen toegewezen. Daarmee wordt voorkomen dat de politie oneigenlijke druk legt op een jongere om te bekennen’, aldus advocaat Ralph Takens.

‘Maar het kan voelen als overkill als een 13-jarige voor het stelen van koekjes in een cellencomplex belandt’, voegt hij toe. ‘Dan zit zo’n kind in het geoliede systeem van het protocol. Bij winkeldiefstal wil politie vaak de camerabeelden hebben. Dat een kind dit ook thuis zou kunnen afwachten, daar had tot nog toe niemand over nagedacht.’

De criminaliteit onder 12 tot 18-jarigen daalt in Nederland al sinds 2007. Mogelijk speelt mee dat de samen­leving beter is beveiligd, waardoor het moeilijker is een delict te begaan, of dat jongeren meer tijd besteden aan sociale media. Het is bovendien waarschijnlijk dat de geregistreerde criminaliteit sterker afneemt dan de werkelijke criminaliteit: niet alles wordt geregistreerd door de politie.

In 2016 waren ruim 20.000 minderjarigen verdachte, een derde minder dan in 2012. Van hen zijn 5250 verdacht van een winkeldiefstal, 18 procent van het totaal. Andere veel voorkomende delicten zijn vernieling, verstoring van de openbare orde en mishandeling. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.