Luister naar

Natuur: Duizendblad of timmermanskruid

Nieuws
Duizendblad is een van onze algemeenste zomerbloeiers. Deze plant begint te bloeien kort voor de langste dag en gaat daar tot diep in de herfst mee door.
-
zaterdag 23 juni 2018 om 03:00
De naam duizendblad is te danken aan de dubbel geveerde bladeren.
De naam duizendblad is te danken aan de dubbel geveerde bladeren. Kees de Heer
Duizendblad kun je het gemakkelijkst herkennen aan de bladeren, niet aan de bloemen. Wij zijn gewend vooral naar de bloemen te turen, maar in dit geval kun je het beste letten op fijn verdeelde blaadjes. Het blad is dubbel veerdelig, zodat het lijkt alsof het uit veel piepkleine blaadjes bestaat, vandaar de naam ‘duizendblad’.
De Latijnse naam voor duizendblad is ‘Achillea millefolium’. De tweede term betekent letterlijk duizend blaadjes: ‘mille’ is duizend en ‘folium’ is blad. De eerste term is te danken aan Achilles, een held uit de Griekse mythologie. Volgens een sage over de Trojaanse oorlog heeft Achilles met een wonderkruid het leven van zijn soldaten gered: hij behandelde de wonden met duizendblad. Zelfs zijn grootste tegenstander in de strijd om de stad Troje moest zich tot Achilles wenden om genezen te worden. De plant staat al eeuwen te boek als ‘wondkruid’, vanwege de bloedstelpende eigenschappen. Dankzij alle looi- en bitterstoffen is duizendblad op grote schaal gebruikt bij allerlei maag- en leveraandoeningen. Verder was duizendbladthee een populair middeltje bij griep en verkoudheid, borstkwalen, reumatische aandoeningen en zenuwziekten.
Bierbrouwers gebruikten duizendblad, totdat ze hop gingen gebruiken. In de zeventiende eeuw was deze plant een populaire groente, vooral de jonge blaadjes. De bladeren schijnen zoet te zijn, met een bittere bijsmaak. Vanwege alle bitterstoffen pieker ik er niet over om duizendblad op het menu te zetten. Ik durf alleen te ruiken: als je de blaadjes fijnwrijft, krijg je een scherpe, kamille-achtige geur. Volgens de kenners is dit aroma te danken aan allerlei etherische oliën. De plant bevat isovaleriaanzuur, salicylzuur, asparagine, sterolen, flavonoïden, tanninen en coumarinen. Salicylzuur staat te boek als een pijnstiller en flavonoïden hebben een antibiotische werking, maar bitterstoffen zijn nu eenmaal vaak gekoppeld aan giftige planten, dus ik ga niet proeven.
Bij de Duitsers heet duizendblad Zimmermannskraut en bij de Fransen Herbe aux charpentiers. Want timmerlieden gebruikten het sap als ze zich hadden verwond. Het plantensap werd vermengd met boter en was, dat leverde een zalf op die bij open wonden wordt gebruikt. Deze timmermansgewoonte is te danken aan een oude legende. Jozef zou tijdens zijn werk ernstige wonden hebben opgelopen en hij kon alles genezen met duizendblad, op aanraden van Jezus. ?
witte of roze straalbloemen

Bij duizendblad zijn de bloemen bijna altijd wit, soms roze en af en toe bijna rood. Deze rode variëteit komt in het wild voor en is tegenwoordig (uiteraard) te koop in tuincentra.

Duizendblad hoort bij de soortenrijke plantenfamilie van de composieten, evenals kamille, madeliefje en margriet. Wat op het eerste gezicht één bloem lijkt, is in werkelijkheid een bloemhoofdje met een heleboel buisbloemen in het midden en een krans van straalbloemen daaromheen.

Bij kamille en veel andere composieten zijn de buisbloemen geel en de straalbloemen wit, maar bij duizendblad hebben de buisbloemen en de straalbloemen dezelfde witte tint. Vrijwel ieder bloemhoofdje heeft een krans van vijf straalbloemen. In het midden zitten de buisbloempjes, met meeldraden en stampers die ver naar buiten steken.

museumkever op duizendblad

Op duizendblad vond ik vorige week een bijzondere kever, ongeveer vijf millimeter lang. Het dier had grijze, gele en bruine vlekken op de dekschilden. Ik heb het dier op de foto gezet en ik heb op internet fanatiek naar vergelijkbare kleurenpatronen gezocht. Mijn duizendbladkever lijkt het meest op de museumkever ofwel tapijtkever.

De tapijtkever is berucht onder museumpersoneel. Het volwassen dier snoept stuifmeel en nectar op bloemen, maar diens larven voeden zich met haar en veren. Ze kunnen een wollen tapijt ruïneren, ze kunnen leer en bont beschadigen. In musea kunnen ze opgezette dieren aantasten en insectencollecties verwoesten. Onder natuurlijke omstandigheden zitten de larven vooral in vogelnesten, waar ze afgevallen veren afbreken.

duizendguldenkruid

Hoe komt een plant aan de naam ‘honderdguldenkruid’ en waarom heet zij tegenwoordig ‘duizendguldenkruid’? Het gaat om een zomerbloeier met roze bloemen, die wel wat lijken op de donkerblauwe gentianen die je in de Alpen kunt aantreffen. De Latijnse naam voor duizendguldenkruid is Centaurium en die stamt uit de Griekse mythologie. De plant is genoemd naar de centaur Chiron, een arts die veel verstand had van geneeskrachtige planten. Hij is met hulp van plantensappen genezen van een wond, veroorzaakt door een giftige pijl van Hercules.

De naam ‘Centaurium’ is terug te vinden in oude volksnamen van duizendguldenkruid. Op Vlieland en Terschelling heette deze plant vroeger ‘centaurie’ ofwel ‘santorie’. Vissers gebruikten dit plantje als alternatief voor pruimtabak. Vanwege de bittere smaak van de wortel gebruikte men het bij allerlei lever- en galkwalen. Men nuttigde de plant in soep, op brood en als groente. Een plant die zoveel geneeskrachtige eigenschappen bezat, moest wel honderd gulden ofwel honderd goudstukken waard zijn … De naam ‘hondertguldencruyt’ is te vinden in middeleeuwse kruidboeken. In een plantenboek uit 1484 duikt voor het eerst de naam ‘dusentgulden’ op. Waarschijnlijk is de oudste naam ‘honderdguldenkruid’ te danken aan een letterlijke vertaling van Centaurium (‘centum’ is honderd en ‘aurum’ is goud). De inflatie is minder gemakkelijk te verklaren. Blijkbaar schatte men de geneeskracht later zo hoog in dat het ‘duizendguldenkruid’ is geworden.

natuurtip: duizendgatengewas

Sint Janskruid begint volop te bloeien rond Sint Jan, de feestdag van Johannes de Doper. De Rooms-Katholieke Kerk heeft het midzomerfeest gekerstend door er een feest voor Johannes de Doper van te maken. Precies zes maanden voor het Kerstfeest vierde men de geboorte van de voorloper van Jezus Christus, Johannes de Doper ofwel Sint Jan.

De bermplant Sint Janskruid staat altijd rond 24 juni in volle bloei en daarom is ze gedoopt als Johanneskruid. Als je de jonge bloemknoppen samenknijpt, komt er een klein beetje paarsrood sap uit. De associatie met bloed is snel gelegd. Volgens een oude legende moet het rode sap de herinnering aan de onthoofding van Johannes de Doper levend houden.

Als de knoppen van het Sint Janskruid ontluiken, komen er prachtige, goudgele bloemen te voorschijn, met enorme aantallen meeldraden. Daarnaast verdienen diens bladeren alle aandacht.

Alle blaadjes lijken doorzeefd. De officiële Latijnse naam voor deze plant is dan ook Hypericum perforatum, ‘geperforeerd hertshooi’. Alle bladeren zitten boordevol klieren die doorzichtig zijn. Ieder puntje is een olieklier, met allerlei etherische oliën.

In Zuid-Holland noemde men het Sint Janskruid vroeger ‘olieblommeke’ of ‘oliebloempje’. In een zeventiende eeuws Hollands kruidboek treffen we de naam ‘honderdgatengewas’. De Fransen gooien er nog een schepje bovenop: zij spreken van ‘mille pertuis’, de plant met de duizend gaatjes.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.