Luister naar

Megabatterij voor Johan Cruijff ArenA

Nieuws
Zie er maar eens op te komen: 148 accu’s van de hybride auto Nissan LEAF. Aan elkaar gekoppeld vormen ze straks de nieuwe noodstroomvoorziening in de Johan Cruijff ArenA. De helft van deze accu’s is gebruikt. Bart Hogenbosch, woordvoerder bij BAM, vertelt meer over deze mega-accu.
Nicolette de Boer
zaterdag 23 juni 2018 om 03:00
Megabatterij voor Johan Cruijff ArenA
Megabatterij voor Johan Cruijff ArenA ArenA

1 Hoe ziet dat eruit, 148 van die accu’s bij elkaar?

‘In de ArenA is er een speciale ruimte voor vrij gemaakt. Daar zijn de batterijen in kasten geplaatst. Per kast zijn dat er ongeveer een stuk of acht. Deze worden allemaal met elkaar verbonden. Daarnaast is er een transformator: een aparte ruimte waar de energie wordt getransformeerd. Voor het gebruik in de ArenA wordt daar de gelijkstroom omgezet naar wisselstroom.’

2 Hoe komt de accu dan aan energie?

‘De batterij is aangesloten op de zonnepanelen. Deze staan al op het dak van het gebouw. Vervolgens is de batterij aangesloten op de stroomvoorziening van de ArenA. Volgende week vrijdag wordt deze batterij in werking gezet. Deze mega-accu kan zowel stroom leveren als opladen. Dat betekent dat de accu stroom kan leveren tijdens een concert, als er veel vraag naar stroom is. Anderzijds wordt er energie opgeslagen bij weinig vraag naar stroom.

In de toekomst zouden elektrische auto’s daarin ook nog wat kunnen betekenen. Als een bezoeker straks een tientje moet betalen voor een parkeerkaartje, kan hij ook een tientje verdienen door energie te geven aan de batterij in de ArenA.’

3 Zo veel auto-accu’s als noodstroomvoorziening, wie verzint dat?

‘De ArenA wil één van de innovatiefste gebouwen ter wereld zijn. Daarom wordt er eens in de zoveel tijd met een aantal vooraanstaande bedrijven die actief zijn in de ArenA, van gedachten gewisseld. Met elkaar bedenken ze hoe de ArenA duurzamer en innovatiever kan worden.

Zo is ook dit idee ontstaan. Als je kijkt naar de mogelijkheden om een gebouw duurzamer te maken en je beschikt al over zonnepanelen, dan kom je vrij snel op een batterij uit. Vervolgens ga je kijken wat je daarmee kunt. Naast BAM, The Mobility House en Eaton zit autofabrikant Nissan aan tafel. Hoe dat precies is gegaan, weet ik niet. Maar misschien heeft Nissan wel gezegd: waarom gebruiken we de accu’s van de Nissan LEAF niet?’

4 Maar waarom de accu van een auto die al afgeschreven is?

‘De levensduur van de accu is kennelijk langer dan de tijd dat de auto gebruikt is.’

5 Wat voor functie krijgen de 148 accu’s?

‘In tijden van piekuren is de megabatterij een belangrijke back-up. Als er bijvoorbeeld veel stroom nodig is tijdens een groot concert, kan de batterij deze stroom leveren en de piek zo wat afvlakken. En stel dat de stroom uitvalt, dan kan de accu daar ook nog een gedeelte van opvangen. Momenteel is de capaciteit 3 megawatt, met een kracht van 2,8 megawatt per uur. In de toekomst hopen we deze capaciteit met behulp van andere partijen uit te breiden zodat de megabatterij alles kan opvangen.

Als alles eenmaal optimaal functioneert, is het doel om de oude dieselgeneratoren volledig te vervangen. Het is nog moeilijk te zeggen wanneer dat gaat gebeuren. Overigens zal de megabatterij de functie van noodstroomvoorziening altijd behouden, het blijft een back-up.’

6 Wat heeft de buurt eraan?

‘De accu maakt deel uit van het energiegrid. Daarop zijn de ArenA en andere gebouwen in de omgeving aangesloten voor hun stroomvoorziening. Bij een piek op het netwerk kan de megabatterij te hulp schieten. Ook bij een dal, wanneer er minder stroom nodig is in de omgeving. Zo brengt de megabatterij meer stabiliteit en balans aan op het hele netwerk.’

7 Jullie noemen het een primeur. Waar zit ‘m dat in?

‘Het is voor het eerst dat een batterij op deze schaal wordt gebruikt in een multifunctioneel gebouw. Wat ook voor het eerst in de wereld wordt toegepast, is dat de helft van de batterijen al gebruikt is. De toepassing van deze batterijen is nog een relatief nieuwe ontwikkeling.

Als BAM onderzoeken we met het project Rennovates of we hier meer mee kunnen in woonwijken. Zo hebben we vorige week een batterij geplaatst in Woerden. Deze staat nu naast een elektriciteitshuisje in de wijk.’

‘Als je kijkt naar de mogelijkheden om een gebouw duurzamer te maken en je hebt de beschikking over zonnepanelen, dan kom je al vrij snel op een batterij uit.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.