Gadgets25.05.2018

Kamado BBQ’s zijn dé trend van het 2018 BBQ-seizoen


Aankomend weekend gaat het kwik richting de 30 graden celsius. Tijd om lekker buiten te gaan leven dus! Een klein zwembad voor verkoeling, een drankje erbij en genieten maar. En het is natuurlijk ook perfect temperatuurtje om een lekkere BBQ te organiseren. Nodig wat vrienden of familie uit, je haalt een lekkere BBQ-schotel bij de slager, en klaar ben je!

Vakantiegeld

Bijkomend voordeel is ook nog eens dat je in mei (een dezer dagen) je vakantiegeld ontvangt. Een mooie bonus na weer een jaar hard werken. Dus als die oude BBQ aan vervanging toe is, heb je nu een mooi moment om een nieuwe aan te schaffen. En misschien maar gelijk eens een goede, eentje waar je wat langer dan een paar jaar mee doet. Het blijkt dat het kopen van een BBQ bijna net zolang overwogen wordt als het kopen van een auto. Wat wil je er aan uitgeven? Wat moet dat ding allemaal kunnen? Hoe vaak kun je ‘m gebruiken? Allemaal vragen die mede bepalen waar je voor kiest.

Veel verschillende BBQ’s

Je kunt natuurlijk wel kiezen voor een goedkope BBQ die het ‘gewoon’ doet, daar zijn er tientallen van, maar als je voor de lange termijn wilt investeren in je BBQ-plezier dan slinkt de keuze ineens flink. Als rechtgeaarde BBQ-fan ben je natuurlijk ook na aan het denken over een kamado BBQ. Geef het maar toe. De BBQ-eieren worden steeds populairder, omdat ze een stuk veelzijdiger zijn dan reguliere BBQ’s. Het zijn in feite complete buitenkeukens!

Je kunt ermee grillen, searen, warm & koud roken, mooie low & slow sessies doen, pizza’s bakken, braden (rotisserie) en zelfs teppanyaki en wokken. Doordat de keramische buitenkant helemaal afgesloten kan worden kun je de houtskool (en dus de temperatuur) die er in zit op veel meer manieren beïnvloeden en zo worden al die bereidingsmethodes mogelijk gemaakt.

Erg veelzijdig

En dan hebben we de mooiste feature nog niet eens benoemd. Wat de kamado van alle andere BBQ’s onderscheidt is het indirect bbq-en door middel van een keramische schijf (ook plate setter of heat reflector genaamd) tussen de houtskool en je bereidingen. Door deze te plaatsen creëer je convectie, dus circulerende hete lucht. Dat maakt het apparaat erg veelzijdig waardoor er ook low ’n slow sessies van wel 8 uur of meer mogelijk zijn.

bbq-grill
bbq-grill
kamado
kamado

Welk merk wil ik?

Niet gek dus dat die apparaten een flinke opmars aan het maken zijn in de achtertuinen van Nederland. Hoewel het mits goed gekozen een aanschaf voor het leven is zijn de prijzen voor een goede kamado BBQ niet half zo mals als het vlees dat je er op kunt bereiden. Zoals gezegd is de keuze relatief beperkt en de bekendste kamado is de Big Green Egg.

Dan is er ook nog Monolith, een Duits kwaliteitsmerk. Die zijn lekker innovatief bezig met zaken als een rotisserie, teppan yaki plaat en rookhouttoevoersysteem. Ze zijn zelfs verantwoordelijk voor de intrede van high tech in deze scene met de Monolith BBQ Guru editie, die beschikt over wifi gestuurde ventilatie en waarbij je de lucht toevoeren en de kern-en roostertemperatuur kan regelen met een app voor op je smartphone.

Nederlandse trots

Als je gaat kijken op een specialistische site als Kamado Express of op de bestsellerlijst op bol.com zie je dat er ook een Nederlands merk het heel goed doet: The Bastard. Het merk stond eerder bekend als The Black Bastard, maar dat is niet verrassend recent veranderd. Afhankelijk van je noodzaak (en budget) kun je de Bastard van 32 tot 57 centimeter krijgen, zodat je altijd genoeg ruimte hebt om je culinaire hoogstandjes te bereiden.

Lange termijn

De kamado BBQ is dus zeer zeker in opmars bij mensen die hun outdoor kookactiviteiten serieus nemen, maar je moet het er wel voor over hebben. Zelfs als je een voordeelpakket of shoptegoed krijgt (zoals bij de link hierboven) moet je niet bang zijn om tegen de duizend euro uit te geven aan een kamado BBQ. Dan ben je dus wel echt – met het juiste onderhoud – lekker klaar. Niet alleen voor deze zomer, maar voor alle zomers die nog volgen.

<i>De BBQ is geregeld, nu nog een goed stuk vlees.</i>
De BBQ is geregeld, nu nog een goed stuk vlees.
<i>Of vis!</i>
Of vis!