Luister naar

Groen & geel: Klachten en oplossingen zichtbaar op internet

Nieuws
Het dagelijks leven zit vol ergernissen, maar wie doet er wat aan? Vandaag: Martijn de Groot (36), productmanager bij Klachtenkompas van de Consumentenbond.
Sophia Geuze Sophia Geuze • redacteur
dinsdag 22 mei 2018 om 03:00
Martijn de Groot: ‘De spelregels zijn simpel. Er wordt niet gescholden en niemand wordt zwart gemaakt.’
Martijn de Groot: ‘De spelregels zijn simpel. Er wordt niet gescholden en niemand wordt zwart gemaakt.’ David van Dam

Den Haag

Annelies klaagt op 2 mei op Klachtenkompas.nl over de postbezorger. Voor de derde keer is haar postpakket op zaterdag over de schutting gegooid. Het pakket heeft uren in de regen gelegen. Bij de boekhandel waar ze altijd haar post afgeeft, hoort ze dat dit ook bij andere klanten op zaterdag gebeurt. Annelies raadt het postbedrijf aan de werknemer te wijzen op zijn manier van werken of hem te ontslaan. De klacht van Annelies is een van de 3500 klachten die per maand binnenkomen op de website Klachtenkompas.nl van de Consumentenbond. De site fungeert als voelspriet voor de bond, legt manager Martijn de Groot aan de telefoon uit. Op die manier weet de Consumentenbond wat er onder consumenten speelt. En de site wil consumenten en bedrijven bij elkaar brengen zodat ze samen, openlijk op internet, hun probleem kunnen oplossen. De klant omschrijft zijn grief, draagt een oplossing aan en laat contactgegevens achter. Vervolgens gaat de klacht naar het bedrijf waarover geklaagd wordt. Bedrijven die zijn aangesloten bij het platform kunnen zelf inloggen. Bedrijven die nog niet meedoen aan Klachtenkompas krijgen een uitnodiging als er een klacht binnenkomt. In het geval van Annelies vraagt PostNL Klachtenservice naar het verzendingsnummer van het pakketje om de klacht te kunnen afhandelen.

Helaas heeft Annelies dat nummer niet meer. En ze heeft geen tijd het nummer na te vragen bij het bedrijf waar ze haar spullen heeft besteld. Daar blijft het bij. Bij de klacht staat hoe PostNL het de afgelopen twaalf maanden heeft gedaan. Er kwamen bijna tweeduizend klachten binnen en het bedrijf reageert altijd. Ruim achthonderd klagers gaven het bedrijf een cijfer over de afhandeling, gemiddeld een 3,4. De Groot: ‘Wij bepalen niet of een klacht wel of niet gegrond is. En de spelregels zijn simpel. Er wordt niet gescholden, niemand zwart gemaakt en geen valse beschuldigingen geuit. Er wordt overigens ook zelden grove taal gebruikt en er komen ook nauwelijks onzinnige klachten binnen.’

Er wordt het meest geklaagd over garantie en levering van producten en diensten. En de Nederlandse consument heeft de meeste problemen met de post, telefoonaanbieders en online winkels. ‘We begonnen met een paar honderd klachten per maand. Nu zijn dat er zo’n 3500. Sociale media zijn geaccepteerd en mensen zijn bereid online te klagen. De meeste grote bedrijven doen mee aan Klachtenkompas. Alle energieleveranciers, banken, verzekeraars, postbedrijven en grote webshops als Bol en Coolblue.’ Er zijn ook bedrijven die niet meedoen.

‘Ziggo en Vodafone handelen alleen klachten af via hun eigen procedure.’ Een klacht mag maar één keer worden ingediend. ‘Incidenteel zijn er mensen die tegen twintig bedrijven een klacht indienen. En dat kunnen we niet weigeren.’ De Groot vindt het goed dat er een plek is waar mensen terecht kunnen. Tegelijk ziet hij ook de trend dat mensen een steeds hogere kwaliteit voor een lagere prijs verwachten en makkelijker klagen. Zelf klaagt hij niet vaak. ‘Ik heb een klacht ingediend over het Tikibad in Duinrell. Het was er steenkoud en niet fris toen ik er met mijn vriendin, neefje en nichtje was. Toen ik bij Duinrell klaagde, hoorde ik niets. Nadat ik het op Klachtenkompas gezet had wel. Ik kreeg nieuwe kaartjes aangeboden, omdat op de dag dat wij er waren de verwarmingsinstallatie het niet deed.’

klachtenlijst

Klachtenkompas houdt continu lijsten bij van bedrijven waarover wordt geklaagd.

In de week van Hemelvaartsdag zagen die lijsten er als volgt uit:

er werd het meest geklaagd over PostNL, gevolgd door KPN, Mediamarkt, Bol en Wehkamp.

Volgens de klagers werden hun klachten het beste opgelost door L’Oréal Nederland, aanbiedingensites Social Deal en Wow Veilingen, Aldi en provider Bluetiq Gmbh.

In de top-5 van niet-opgeloste klachten staat Ziggo bovenaan, gevolgd door Tele2, Vodafone, Samsung Electronics Benelux BV en Albert Heijn. In de week voor Pinksteren werd de honderdduizendste klacht opgelost.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.