Trump als cryptohandelaar, het baart critici grote zorgen
Hebben frauderende cryptobedrijven nog veel te vrezen van Amerikaanse toezichthouders onder Trump? Nooit waren de zorgen over belangenverstrengeling zo groot.

Nog niet zo lang geleden noemde president Donald Trump de handel in cryptomunten oplichterij, inmiddels zit hij zelf tot aan zijn nek in de crypto. Het dubbele gezicht van Trump als president én zakenman was nog nooit zo duidelijk – en de zorgen over belangenverstrengeling nooit groter.
Trumps houding tegenover cryptomunten zoals bitcoin veranderde toen hij tijdens zijn campagne enorme donaties kreeg uit de sector. Hij beloofde de VS wereldleider te maken op cryptogebied, vooral door een eind te maken aan streng toezicht.
Zo is het ministerie van Justitie inmiddels gestopt met een speciaal opsporingsteam voor cryptocriminaliteit. En staakte beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) sinds Trumps aantreden al tien rechtszaken en onderzoeken naar mogelijk frauderende cryptobedrijven.
Donderdag besloot de SEC zelfs een langlopende rechtszaak in te trekken tegen ’s werelds grootste platform Binance en diens oprichter en miljardair Changpeng Zhao. Zij hadden volgens de toezichthouder gelogen tegen de overheid en de tegoeden van hun eigen klanten misbruikt, maar die aanklacht verdwijnt nu zonder duidelijke reden van tafel.
Toeval of niet, Binance en Zhao deden eerder deze maand nog belangrijke zaken met een van de bedrijven van de president: World Liberty Financial. Dit cryptobedrijf, voor meer dan de helft in handen van Trump en zijn familie, geeft sinds kort zijn eigen cryptovaluta uit.
USD1
De waarde van deze USD1 beweegt volgens het bedrijf mee met die van de dollar, zodat het veilig zou moeten zijn om mee te betalen. Toen Binance eerder deze maand een zakendeal van 2 miljard dollar sloot met een staatsfonds uit Abu Dhabi, wist World Liberty Financial hen zover te krijgen dit hele bedrag in USD1 af te rekenen.
De uitgifte van 2 miljard dollar aan USD1-munten kan Trump en zijn directe kringen al snel tientallen miljoenen dollars per jaar opleveren, berekende The New York Times.
Dat Zhao betrokken was bij een transactie waar de president persoonlijk veel aan verdient, en nu een rechtszaak tegen hem ziet vervallen, doet denken aan een vergelijkbare zaak tegen een andere cryptomiljardair. De eveneens in China geboren Justin Sun had tot voor kort óók een rechtszaak van de SEC aan zijn broek omdat hij consumenten zou hebben misleid.
Te midden van dat juridisch gevecht besloot Sun om meer dan 75 miljoen dollar te investeren in World Liberty Financial. Niet lang daarna, in februari, staakte de SEC zijn zaak. Begin deze maand bleek overigens dat ook Suns bedrijf TRON de USD1-munt gaat gebruiken.
Meme coin
Net voor zijn inauguratie bracht Trump nog een zogeheten ”meme coin” uit, een digitale munt die geen onderliggende waarde heeft, maar waar Trump wel aan verdient als genoeg mensen het kopen.
Deze week gaf hij een etentje voor grote investeerders in deze $TRUMP, wat hem op veel kritiek kwam te staan van ethici en politieke tegenstanders. Zelfs enkele Republikeinse senatoren voelden zich er ongemakkelijk bij.
Democratisch congreslid Jamie Raskin eist een lijst van de genodigden, mensen die volgens hem „tientallen miljoenen in de zakken van onze president stoppen”. „Zodat we kunnen weten wat deze mensen –naast een waardeloze munt– terugkrijgen voor al dit geld.”