Direct naar artikelinhoud
Analyse

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een ‘geweldige track record’

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Blokker in Weesp.Beeld Lina Selg

Moederbedrijf Mirage Retail Group is met financier Gordon Brothers tot een akkoord gekomen over het noodlijdende Blokker. Dat maakte Mirage zaterdag bekend. Terwijl banken en andere investeerders twijfelden, bleek de Amerikaanse geldverstrekker Gordon Brothers wel bereid Blokker van een nieuwe lening te voorzien. De looptijd bedraagt zeker drie jaar. Mirage-topman Ynse Stapert zei tegen persbureau ANP de toekomst weer ‘met vertrouwen’ tegemoet te zien.

Vanwege de slechte financiële situatie van Blokker waarschuwde Mirage in februari nog dat verkoop mogelijk de enige optie was. De verkoper van huishoudelijke artikelen – met ruim vierhonderd winkels nog altijd een van de grootste winkelketens van Nederland – verkeert al jaren in zwaar weer. Daarom voerde Mirage met meerdere partijen ‘constructieve’ gesprekken over een overname, al benadrukte het bedrijf dat het ook met andere mogelijke financiers om tafel zat. Mirage was zaterdag niet bereikbaar voor verder commentaar over de nieuwe deal.

‘Geweldig track record’

Gordon Brothers, een in 1903 opgerichte investeringsmaatschappij, is gespecialiseerd in liquidatieverkopen van failliete winkels, maar lapt ook graag noodlijdende concerns op. Tot het klantenbestand van de Amerikanen behoren onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley, de Amerikaanse woondecoratieketen Kirkland’s en het Duitse elektronicabedrijf Telefunken.

Over de auteur
Pepijn de Lange is algemeen verslaggever van de Volkskrant.

Dat de Amerikanen bereid zijn om met Blokker in zee te gaan, is goed nieuws voor de Nederlandse winkelketen, zegt retail- en merkendeskundige Paul Moers. ‘Gordon Brothers is geen simpele geldverschaffer, maar brengt allerlei kennis mee over de uitdagingen waar Blokker voor staat.’ Hij verwacht dat de Amerikanen Blokker gaan helpen zijn winkels aan de moderne tijd aan te passen en de inkoop beter te organiseren. Moers: ‘Gordon Brothers heeft hierin een geweldig track record.’

Financiële problemen

Mirage nam de winkelketen in 2019 van de familie Blokker over, maar het lukte niet om het familiebedrijf weer te laten bloeien. De keten kampte de afgelopen tijd met grote kredietproblemen. Ondertussen stond bij Blokker nog een belastingschuld in de boeken van 28 miljoen euro, opgebouwd tijdens de coronapandemie. In oktober vorig jaar meldde Mirage dat Blokker niet langer verlies leed, maar om de komende jaren door te komen was extra geld nodig.

Vorige maand werd al duidelijk dat de voortekenen voor Blokker gunstig waren. ‘Zoals het er nu naar uitziet, is een verkoop niet nodig’, zei Ynse Stapert toen over de zoektocht naar herfinanciering. Volgens Stapert was de mogelijke verkoop enkel ‘als een back-up’ bedoeld, ‘voor het geval die herfinanciering niet, of alleen in combinatie met verkoop, mogelijk zou blijken’.

De ceo van Blokker, Pauline Boerman, reageerde enkele dagen later verheugd op het nieuws. ‘Het heeft nooit onze voorkeur gehad om te verkopen’, zei Boerman in een interview met het AD. ‘Maar het was wel nodig om ook met dat scenario rekening te houden.’ Boerman sprak alweer openlijk over het openen van nieuwe winkels, die in haar ogen ‘als een verlengstuk van online’ moeten dienen.

Floreren

Vermoedelijk denkt Gordon Brothers over voldoende expertise te bezitten om Blokker weer op de rails te krijgen. ‘Dit is precies zo’n bedrijf waar Gordon Brothers wel wat van denkt te kunnen maken’, zegt Moers. ‘Gordon Brothers neemt zeker een risico, maar Blokker is nog altijd een icoon in de Nederlandse winkelstraten.’

Om weer te gaan floreren moet Blokker bovendien een eigen plek in het Nederlandse winkellandschap veroveren. ‘Blokker moet iets speciaals vinden om klanten te trekken’, zegt Moers. ‘Iets waarbij je zegt: hiervoor moet ik niet naar Ikea, Hema of Action, maar naar de Blokker.’