Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Senaat VS stemt in met ban op TikTok als de Chinese eigenaar de app niet verkoopt

De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat TikTok verboden maakt in de Verenigde Staten, tenzij eigenaar ByteDance zijn belang in de app verkoopt. Daar krijgt het Chinese bedrijf maximaal een jaar de tijd voor.

Protest tegen het mogelijke TikTok-verbod in Washington D.C.Beeld Getty Images

De gedwongen verkoop werd de Senaat doorgeloodst als onderdeel van vier wetten die vooral de militaire hulp moesten veiligstellen voor Oekraïne, Israël, Taiwan en andere bondgenoten van de VS in het Verre Oosten.

Door TikTok los te weken van ByteDance, hoopt het Amerikaanse Congres te voorkomen dat de gegevens van miljoenen Amerikanen in handen komen van de Chinese regering. Ook zijn er zorgen dat Beijing de app misbruikt om invloed uit te oefenen op de Amerikaanse politiek.

Het wetsvoorstel kreeg ruime steun in de Senaat, met 79 stemmen voor en 18 tegen. ‘Jarenlang hebben we toegestaan dat de Chinese communistische partij macht kon uitoefenen over een van de populairste apps in de VS’, zo verklaarde senator Marco Rubio, het voornaamste Republikeinse lid van de commissie die toezicht houdt op de inlichtingendiensten. ‘Dit is een goede stap voor Amerika.’

Verbod voor ambtenaren

De wet kreeg eerder de steun van de overgrote meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. President Joe Biden had al laten weten dat hij er vandaag meteen zijn handtekening onder zou zetten. Vanaf dat moment heeft ByteDance negen maanden de tijd om een nieuwe eigenaar te vinden.

Het Congres hoopt dat Amerikaanse investeerders TikTok overnemen. Aan de app zou een prijskaartje hangen van 100 miljard dollar. Als het bedrijf een koper heeft gevonden maar de deal niet kan afronden voor de deadline in december verloopt, kan de verkooptermijn met drie maanden worden verlengd.

ByteDance heeft eerder gezegd dat het zich met alle juridische middelen zal verweren. Het bedrijf put hoop uit eerdere rechtszaken, die werden aangespannen tegen afzonderlijke Amerikaanse staten die probeerden ambtenaren te verbieden de app op hun telefoon te installeren. Dat zagen de rechters als een te grote inbreuk op de vrijheid van meningsuiting.

ByteDance ontkent banden met partij

Een hoogleraar rechten van de University of Richmond zegt tegenover de BBC dat een rechtszaak ‘wel twee jaar kan vergen’ voor er een definitief vonnis ligt.

ByteDance verklaarde eerder deze week dat de wet ‘170 miljoen Amerikanen de mond snoert, de ondergang inluidt voor zeven miljoen bedrijven en het zwijgen oplegt aan een platform dat jaarlijks 24 miljard dollar bijdraagt aan de economie van de VS’.

Het bedrijf ontkent in alle toonaarden dat het in de zak zit van de Chinese communistische partij en dat het geen Chinees bedrijf is, omdat het voor 60 procent in handen is van mondiale investeringsmaatschappijen.