Direct naar artikelinhoud
Nieuws

NS verkoopt Duitse dochteronderneming Abellio om zich verder te richten op de Nederlandse reiziger

De Nederlandse Spoorwegen (NS) verkopen dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX. Dat heeft de spoorwegmaatschappij dinsdagmiddag bekendgemaakt. Daarmee komt na meer dan twintig jaar een einde aan de buitenlandse activiteiten van de NS.

Een nieuwe Duitse stoptrein van Abellio in Arnhem.Beeld ANP / Danny van den Berg

De spoorwegmaatschappij besloot een aantal jaar geleden dat buitenlandse activiteiten niet meer tot de kernactiviteiten behoren. De NS wil zich naar eigen zeggen weer volledig richten op de Nederlandse reiziger, ‘zowel voor binnenlands als internationaal treinverkeer’. De verkoop van Abellio Duitsland is in lijn met die doelstelling. Hoeveel geld de verkoop oplevert, is niet duidelijk.

Abellio had het niet bepaald gemakkelijk in Duitsland. Deutsche Bahn (DB) – de Duitse tegenhanger van NS – krijgt ieder jaar miljarden euro’s aan staatssteun. Bovendien kiezen Duitse regionale overheden, die de spoorwegvergunningen verstrekken, doorgaans de goedkoopste aanbieder. Dat maakt de exploitatie van de sporen nauwelijks rendabel. Mede daardoor overwoog NS al in 2020 de stekker uit de Duitse Abellio-tak te trekken.

Over de auteur
Jasper Daams is algemeen verslaggever van de Volkskrant.

Negatieve balans

Volgens financieel directeur Angelique Magielse van NS droeg Abellio onvoldoende bij aan de bedrijfsresultaten. De NS sluit de ruim twintig jaar waarin ze eigenaar was van Abellio af in de min. De cijfers van de Britse en Duitse tak van Abellio bij elkaar opgeteld, heeft de NS een verlies van 260 miljoen euro geleden op de buitenlandse activiteiten. De Britse Abellio-tak kon ten tijde van de verkoop een positief saldo overleggen, dus dat verlies komt volledig op rekening van de Duitse activiteiten.

De NS richtte Abellio in 2002 op in het Verenigd Koninkrijk. Daarmee hoopte het bedrijf in te spelen op de liberalisering van het Europese spoor, waarbij spoorbedrijven uit elk land konden bieden op concessies voor regionaal passagiersvervoer. De Duitse tak van Abellio begon in 2009. Andersom is DB-dochterbedrijf Arriva actief op het Nederlandse spoor.

Jarenlang plukte de NS de vruchten van de buitenlandse activiteiten. In 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis, zette de spoorwegmaatschappij zo’n 3,4 miljard euro om in het buitenland – ruim de helft van de totale omzet.

Drie spoorconcessies

Abellio Duitsland exploiteert op dit moment drie spoorconcessies in acht Duitse deelstaten. Daarnaast is het eigenaar van reinigings- en beveiligingsbedrijf PTS. In 2023 boekte Abellio Duitsland, waar ruim 1.600 mensen werken, een omzet van ruim 400 miljoen.

Het Ministerie van Financiën, aandeelhouder van de NS, heeft ingestemd met de verkoop van de Duitse tak van Abellio. Regionale concessieverleners en overheden moeten formeel nog wel hun jawoord geven voor de verkoop. Naar verwachting rondt de NS de overdracht in de tweede helft van het jaar definitief af.