Crisis Midden-Oosten

‘VS komen met sancties tegen bataljon van Israëlisch leger op Westelijke Jordaanoever’

In dit blog volgt NRC het laatste nieuws over de Gaza-oorlog en de onrust in het Midden-Oosten die daarmee te maken heeft.

Dit blog is gesloten

We sluiten dit blog nu af. Lees verder over de Gaza-oorlog in ons nieuwe blog.

Al Jazeera: bijna 200 Palestijnen gevonden in massagraf Khan Younis

Onder het puin van het Nasserziekenhuis in de zuidelijke Gazaanse stad Khan Younis zijn bijna tweehonderd lichamen gevonden. Dat meldt Al Jazeera zondag, dat eerder nog sprak over vijftig omgekomen Palestijnen. De ontdekking van het massagraf volgt kort op de terugtrekking van het Israëlische leger in Khan Younis. Grote delen van de stad liggen in puin.

Daarnaast is het aantal doden door Israëlische luchtaanvallen in de nacht van zaterdag op zondag opgelopen. Onder meer persbureau AP schrijft dat er 22 Palestijnen door de aanvallen zijn gedood, onder wie 18 kinderen. Meer dan 34.000 Palestijnen in Gaza zijn sinds het begin van de oorlog omgekomen door de Israëlische aanvallen, onder wie bijna 14.000 kinderen. Doordat Israël zondagochtend twee Palestijnen om het leven bracht op de Westelijke Jordaanoever, zijn daar nu 485 Palestijnen gedood sinds het begin van de oorlog.

‘VS komen met sancties tegen bataljon van Israëlisch leger op Westelijke Jordaanoever’

De Verenigde Staten gaan sancties aankondigen tegen het bataljon Netzah Yehuda van het Israëlische leger vanwege mensenrechtenschendingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat melden de Amerikaanse nieuwssite Axios en meerdere Israëlische media zondag, op basis van Amerikaanse bronnen. Het zou de eerste keer zijn dat de VS sancties opleggen aan een Israëlische militaire eenheid. Naar verwachting maken Amerikaanse autoriteiten de strafmaatregelen binnen enkele dagen bekend.

Het is niet precies duidelijk waarom de VS de sancties zouden gaan opleggen aan het bataljon, maar het zou in ieder geval te maken hebben met incidenten die voor de aanval van Hamas op 7 oktober plaatsvonden op de Westelijke Jordaanoever. Het Netzah Yehuda-bataljon, waarin ultraorthodoxe Joden en extreemrechtse kolonisten dienen, zou binnenkort op geen enkele Amerikaanse steun meer hoeven te rekenen. Dit betekent onder meer dat leden niet meer mogen deelnemen aan door de VS georganiseerde trainingen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken begon eind 2022, ruim voor het begin van de oorlog, met een onderzoek naar het bataljon. Meerdere militairen van Netzah Yehuda waren betrokken bij geweld tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Daarbij zouden meerdere mensen zijn omgekomen.

De Israëlische premier Bejamin Netanyahu reageerde verbolgen over de op handen zijnde sancties tegen Netzah Yehuda. Hij zegt weliswaar niet direct over de sancties te hebben gehoord, maar laat ook weten dat wanneer de VS daadwerkelijk tot acties overgaan hij daartegen „met alle mogelijkheden zal optreden”. Ook noemt hij de mogelijke sancties „het toppunt van absurditeit en een moreel dieptepunt”. Het Israëlische leger zou nog niet op de hoogte zijn gebracht van eventuele sancties.

Volgens Haaretz laten de VS het mogelijk niet bij sancties tegen één Israëlisch bataljon. Het Israëlische dagblad baseert zich op onderzoekssite Propublica, dat afgelopen donderdag al meldde dat Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, op basis van het onderzoek advies heeft gekregen om meerdere Israëlische bataljons te sanctioneren.

Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zou de sancties binnen enkele dagen gaan bekendmaken. Foto Leah Mills/Reuters

‘Massagraf met zeker vijftig lichamen gevonden in groot ziekenhuis Gaza’

Onder het puin op de binnenplaats van het Nasserziekenhuis in de zuidelijke stad Khan Younis is een massagraf gevonden met zeker vijftig lichamen, meldt Al Jazeera zondag. Israël omsingelde en beschoot het ziekenhuis, voorheen één van de grootste van de Gazastrook en ten tijde van de belegering de grootste nog functionerende, tot twee keer toe.

Het Israëlische leger claimde op basis van „inlichtingen” vermoedens te hebben dat het lichaam van een omgekomen gijzelaar in het ziekenhuis te vinden zou zijn. Ook zouden Hamas-strijders zich in het ziekenhuis verschansen, soms verhuld als artsen. Voor die beweringen heeft Israël nooit sluitend bewijs geleverd.

Dinsdag vonden reddingswerkers ook een massagraf in het Al-Shifaziekenhuis, in het noorden van de Gazastrook vlakbij Gaza-Stad. Daar zijn zeker tien lichamen ontdekt. In het Al-Shifaziekenhuis deden zich vergelijkbare taferelen voor als in het Nasserziekenhuis. Hamas ontkent ziekenhuizen te gebruiken om strijders te verbergen.

Israël doodt met nieuwe luchtaanvallen op Rafah achttien Palestijnen, voornamelijk kinderen

Nieuwe Israëlische luchtaanvallen op de volgepakte stad Rafah in het zuiden van Gaza hebben in de nacht van zaterdag op zondag zeker achttien mensenlevens gekost. Onder de gedode Palestijnen zijn veertien kinderen uit dezelfde familie, melden de lokale gezondheidsautoriteiten volgens persbureau AP. De vorige nacht doodde Israël ook al zeker negen Palestijnen in Rafah, waar een groot deel van de inwoners van Gaza naartoe is gevlucht — juist op last van het Israëlische leger.

Inmiddels heeft Israël sinds de terreuraanval van Hamas op 7 oktober meer dan 34.000 Palestijnen gedood in de Gazastrook, zeggen de autoriteiten daar. Intussen keurde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zaterdag een nieuw steunpakket voor Israël goed ter waarde van bijna 25 miljard euro. Ruim een derde bevat wapensteun aan Israël, iets minder is bestemd voor humanitaire hulp voor de Palestijnen in Gaza. De VS zeggen groot tegenstander te zijn van een Israëlisch grondoffensief in Rafah.

Lees ook: Gazanen keren terug naar het verwoeste noorden

Palestijnen verzamelen zich rondom de lichamen van de mensen die Israël heeft gedood in Rafah. Foto Mohammed Salem/Reuters

Israëlische agenten doden twee Palestijnen op Westelijke Jordaanoever

Het Israëlische leger heeft zondagochtend twee Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever gedood. Dat schrijft de Israëlische krijgsmacht op X. De twee mannen zouden Israëlische agenten hebben geprobeerd aan te vallen met een mes en vuurwapen. De Israëlische agenten bleven ongedeerd.

Op zondagochtend meldde het Israëlische leger op X dat er een schietpartij plaatsvond in de buurt van Beit Einun, in de buurt van de stad Hebron op de bezette Westelijke Jordaanoever. Een halfuur later schreef het leger op hun socialemedia-account door twee mannen te zijn aangevallen. Volgens het Palestijnse persbureau Wafa werd medisch personeel tegengehouden.

Het geweld op de bezette Westelijke Jordaanoever neemt toe. Sinds donderdag is de Israëlische krijgsmacht bezig met een meerdaagse inval in het vluchtelingenkamp Nur al-Shams. Eerder schreef het leger op X bij die inval tien „terroristen” te hebben „geëlimineerd”. Meerdere mensen zouden zijn gearresteerd en explosieven werden gevonden.

In de buurt van Hebron heeft het Israëlische leger zondag twee Palestijnen gedood. Foto Mussa Qawasma/Reuters

Erdogan zegt ‘focus op Gaza’ te willen houden na gesprek met Haniyeh

Recep Tayyip Erdogan heeft zaterdag in Istanbul een onderhoud van tweeënhalf uur met Hamas-leider Ismail Haniyeh gehad, zo meldt het bureau van de Turkse president. Nadat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan Haniyeh eerder deze week trof in Doha, reisde een Hamas-delegatie nu af naar Turkije. De Turkse regering onderhoudt goede relaties met Hamas. Het was het eerste officiële bezoek van Haniyeh aan Turkije na 7 oktober vorig jaar.

Van tevoren was het onduidelijk waarover beide leiders zouden spreken, maar na afloop werd gecommuniceerd dat Erdogan heeft toegezegd zich in te zullen zetten voor een staakt-het-vuren en de toegang van noodhulp in Gaza. Het treffen tussen de Turkse en Palestijnse delegatie komt te midden van oplopende spanningen tussen Israël en Iran en vastgelopen besprekingen over een staakt-het-vuren in Gaza. Volgens Erdogan is het belangrijk om te „handelen op een manier die de focus op Gaza houdt”. Ook pleitte hij voor „eenheid” onder de Palestijnen. Momenteel is het Palestijnse leiderschap verdeeld tussen Hamas in Gaza en Fatah, onder leiding van Mahmoud Abbas, in de Westelijke Jordaanoever.

Dagelijks komen Palestijnen in Gaza om door Israëlische luchtaanvallen. De populatie van Gaza, die voor de oorlog uit ruim 2 miljoen mensen bestond, is grotendeels ontheemd in de kleine afgesloten landstrook en heeft zeer beperkt toegang tot voeding en medische zorg. De meeste ziekenhuizen zijn door Israëlische aanvallen geheel of gedeeltelijk onbruikbaar en medische en noodhulp wordt nauwelijks de Gazastrook ingelaten.

Turkije is een van de belangrijkste donoren van humanitaire hulp aan Gaza, maar stuit ook vaak op de Israëlische blokkade. Eerder deze maand besloot Turkije de export van onder meer staal en vliegtuigbrandstof aan Israël in te perken vanwege een uitblijvend staakt-het-vuren. Turkije en Israël hebben historisch sterke banden die tijdens de regeerperiode van Erdogan’s AK-Partij de afgelopen 22 jaar met name op economische gebied zijn uitgebouwd.

Beide delegaties troffen elkaar in het Dolmabahce-paleis in Istanbul. Foto Turkish Presidency via AP

Doden en gewonden bij meerdaagse inval in vluchtelingenkamp op Westelijke Jordaanoever

De Israëlische krijgsmacht is bezig aan een meerdaagse inval in het vluchtelingenkamp Nur al-Shams op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het leger stelt tien „terroristen” te hebben „geëlimineerd”. Ook zouden acht gezochte personen zijn gearresteerd en explosieven in beslag genomen. Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid was een van de slachtoffers zestien jaar oud. Het Palestijnse persbureau Wafa sprak eerder op zaterdag van van de arrestatie van „tientallen jongeren” en meldde elf gewonden. Ooggetuigen spraken tegenover het persbureau van vijf doden.

De operatie begon donderdag en duurde zaterdagmiddag al ruim veertig uur. Het zou gaan om een van de grootste invallen van het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever sinds de oorlog tussen Israël en Hamas op 7 oktober uitbrak. Een Al-Jazeera-correspondent ter plaatse spreekt van „de grootste verwoestingen in jaren” van gebouwen en infrastructuur in de nederzetting met zo’n 7.000 inwoners.

De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, veroordeelde zaterdag het veto van de Verenigde Staten tijdens een stemming over de toetreding van Palestina tot de Verenigde Naties, afgelopen donderdag. Hij kondigde aan de „bilaterale verhoudingen” met de Verenigde Staten te „heroverwegen”.

De VN-Veiligheidsraad stemde donderdag over een Palestijns verzoek voor een volwaardig lidmaatschap: twaalf van de vijftien leden van de raad stemden voor, twee landen onthielden zich, maar de tegenstem van de VS, die vetomacht heeft, torpedeerde het voorstel. Abbas houdt de Verenigde Staten „volledig verantwoordelijk voor de verslechtering van de situatie in de regio”, zei hij zaterdag in een interview met persbureau Wafa.

Rook stijgt op boven Nur al-Shams na een Israëlische aanval. Foto Majdi Mohammed/AP Photo

Erdogan ontvangt Hamas-leider Haniyeh in Istanbul

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en Hamas-leider Ismail Haniyeh zijn samengekomen in Istanbul, melden Turkse media. Ze spreken elkaar in het Dolmabahce-paleis aan de Bosporus. De afspraak was al aangekondigd, maar de Turkse president wilde niets loslaten over de inhoud van het gesprek met het politieke kopstuk van Hamas.

Sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas heeft Erdogan herhaaldelijk zijn steun uitgesproken voor de Palestijnse zaak. In de aankondiging van het bezoek van Hamiyeh, zei de president dat hij door zal gaan met „de stem te zijn van het onderdrukte Palestijnse volk”. Ondanks zijn duidelijke standpunt in de oorlog die Israël voert in Gaza, heeft hij zich opgeworpen als bemiddelaar in de strijd tussen Israël en Hamas.

Nadat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken afgelopen week naar Qatar was afgereisd om met Haniyeh te praten, heeft Hamas aangegeven te kijken naar „het belang en centrale plaats van de Turkse rol”. Haniyeh is sinds 2017 politiek leider van Hamas en woont in Qatar. Bij een Israëlische luchtaanval in de Gazastrook verloor hij eerder deze maand drie zoons.

Haniye (links) en Erdogan schudden elkaar de hand. Foto Turkish Presidency via AFP

Zeker negen doden in Rafah door Israëlische luchtaanvallen

In Rafah zijn zeker negen mensen gedood door Israëlische luchtaanvallen op een wijk in de stad Rafah. Dat meldt een correspondent van het Palestijnse nieuwsmedium Wafa News Agency. Volgens de verslaggever vielen Israëlische gevechtsvliegtuigen een huis in de wijk Tal al-Sultan aan. Van vrijdagnacht tot op de vroege zaterdagochtend was er een golf van Israëlische aanvallen vanuit de lucht op verschillende delen van de zuidelijke stad Rafah.

De aanval richtte zich zowel op de oostelijk gelegen wijk as-Salam als op het westelijke deel van de stad, het Tal as-Sultan-gebied. Beide wijken zijn dichtbevolkt aangezien veel ontheemde gezinnen er onderdak zoeken in woonhuizen of tenten.

„De situatie in Rafah wordt steeds gevaarlijker en riskanter”, meldt Al Jazeera. Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël, is het merendeel van de bevolking van Gaza naar Rafah gevlucht. De Verenigde Staten en ook andere landen zijn tegen het door Israël aangekondigde offensief in Rafah.

In Rafah zijn door Israëlische luchtaanvallen meerdere doden gevallen, waaronder de overleden dochter van de man die haar lichaam vasthoudt op de foto. Foto Haithaim Imad/EPA

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de nieuwsontwikkelingen rond de Gaza-oorlog. Ons vorige blog kun je hier teruglezen.